Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lavija Šurnaitė: Sporto klubas – ne jums? Tuomet... švarinkite namus!

Namų ruoša – nuostabus dalykas! Na jau, skeptiškai prisimerkę pasakysite. Man irgi ilgą laiką buvo sunku tai suvokti, nes visi namų ruošos darbai kėlė tik neigiamas mintis ir asociacijas. Kam galėtų patikti plauti indus, šveisti vonią, siurbti grindis, keisti patalynę ir nudirbti begalę kitų buities darbų? Pasirodo, man. Ir dar antrajai lieknėjimo projekto „Mes tikim – tu gali!“ dalyvei Dovilei.
„Mes tikim – tu gali!“
„Mes tikim – tu gali!“ / Projekto partnerio nuotr.

Dovilė prisipažino esanti pedantė, jaučianti tikrą malonumą švarindama namus. Ji net neįtarė, kad toks jos hobis (pati taip sako) dar ir puikiai degina kalorijas, ypač jei į namų ruošą namuose žiūrėsite tikslingai. Labai tikiuosi, kad kartu su Dovile netrukus ir jūs į varginančią tvarkymosi rutiną pažvelgsite naujai.

Mano požiūrį į namų tvarkymą pakeitė Mireille Guiliano knygoje „Kodėl prancūzės nestorėja“ perskaityta mintis apie šių elegantiškų ir rafinuotų moterų požiūrį į buitį. Pasirodo, jos nemėgsta sporto klubų, nes joms nepriimtina lieti prakaitą ant treniruoklių, tačiau fizinio krūvio naudą prancūzės išmano puikiai. Todėl sporto salę jos keičia į savo namų erdvę, kur „treniruote“ paverčia namų švarinimą.

Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“

Bet namų ruoša vargina? Tai normalu! Juk gera treniruotė taip pat nuvaro nuo kojų. Tad jei nesate sporto klubų ir treniruoklių gerbėja, kalorijas deginkite tiesiog namuose. Buities darbai nebus tokie sekinantys ir monotoniški, jei sukursite tinkamą nuotaiką. Tradicinėse treniruotėse ūpą kelia energinga muzika, kodėl ji negali skambėti šveičiant veidrodį? Mėgstamos muzikos pasirinkimas kilstelės energijos lygį, paspartins tvarkymosi tempą, taigi sušilsite ar net suprakaituosite, sudeginsite daugiau kalorijų ir tai prilygs puikiai mankštai.

Sutvarkiusi namus jausite dvigubą džiugesį, matydama švarų, gaiviai kvepiantį būstą ir papildomai jausdama fizinio krūvio naudą.

Štai keletas patarimų, kaip dar labiau optimizuoti namų ruošos darbus, kad jie prilygtų treniruotei.

Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“
  1. Apsivilkite patogiais drabužiais, kad būtų lengva judėti (pritūpti, pasilenkti, pasistiebti, ištiesti ranką ir t. t.) ir nebūtų per karšta. Panašiais aprangos kriterijais vadovaujamės, kai einame į sporto salę, tad ir atlikdamos namų ruošos darbus vilkėkime tokią aprangą, kuri nevaržo, netrukdo, nesipainioja. Chalatai, megztiniai, nuo kojų smukčiojančios nepatogios šlepetės ir kiti panašūs drabužiai tik trukdys. Su jais jauku ir patogu susirangius ant sofos žiūrėti televizorių ar skaityti knygą, tačiau tvarkantis tokia apranga yra tikras kliuvinys.
  2. Atlikdamos „jėgos“ darbus, tarkim, šveisdamos, siurbdamos, keisdamos patalynę ir pan., įtempkite pilvo raumenis. Tai ne tik palengvins atliekamą veiksmą, bet ir puikiai lavins bei stiprins pilvo raumenis. Neretai pilvukas yra viena iš tų moters kūno vietų, kuriai reikia papildomos priežiūros ir stiprinimo.
  3. Nepamirškite, kad tvarkantis namuose būtina tai daryti intensyviau, nes tokiu būdu kūnas greičiau sureaguos į apkrovą.
  4. Jei norite, kad rankos visą laiką išliktų laibos, blizginkite, intensyviai valykite, šluostykite ir šluokite. Jei visa tai darysite energingai, sudeginsite iki 200 kcal per valandą. Geriausios „sporto šakos“ šiuo atveju yra siurbimas, langų ir dulkių valymas.
  5. Sodo priežiūra. Vejos pjovimas sudegina per 400 kcal, o tai prilygsta neblogam pasivažinėjimui dviračiu.
  6. Klojate lovą ar plaunate vieną langą kambaryje. Tai galima palyginti su aštuoniais lengvais pritūpimais – 50 kcal. Stovėdamos lyginate (apie 100 kcal). Gaminate tradicinius pietus (pirmas, antras patiekalas ir desertas) – lygu dešimčiai pritūpimų, dar minus 60 kcal. Valote dulkes, siurbiate, plaunate grindis – sudeginate apie 250 kcal.
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“

Ir dar. Besisukdamos tarp namų ruošos vis priminkite sau, kad jūs ne šiaip tvarkote namus ir rūpinatės buitimi, o sportuojate – deginate kalorijas, liekninate šlaunis ir juosmenį. Ir nesijauskite keistai, nes jūs ne vienišos, nuostabiosios prancūzės, Dovilė ir aš darome tą patį!

Projekto partneriai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius