1. Išsilavinimas iš gatvės prekeivio rankų
Anksčiau Bankoko Khaosan gatvėje veikė pagrindinis miesto ryžių turgus. Dabar čia pardavinėjami kur kas įdomesni dalykai – piratiniai diskai, netikri pasai ir net aukštojo mokslo diplomai.
Tereikia išsirinkti universitetą, specialybę ir vos per keletą minučių tampi diplomuotu specialistu. Turite draugą, kuriam niekaip nesiseka baigti studijų? Tokios lauktuvės iš Tailando jį gerokai nustebins ir prajuokins.
2. Nuodais pagardintas vynas
Iš vieno butelio atsigerti ir užkąsti? Vietname tai įmanoma. Jau nuo senų laikų vietiniai gamina keistoką gėrimą – gyvačių vyną. Degtinės butelyje „užmarinuoja“ kobrą, kurią pagardina gydomosiomis žolelėmis. Nors uždarytas gyvis išskiria nuodus, gerti visiškai nepavojinga, kadangi jų poveikį panaikina alkoholyje esantis etanolis. Tuo pačiu galima paskanauti roplio skrandžio ar akių obuolių – vietnamiečiai pasakoja, kad tai lyg delikatesas.
3. Vietoj signalizacijos – džiovintas embrionas
Bolivijos mieste La Pase įsikūrusiame Raganų turguje galima rasti pačių šiurpiausių dalykų – nuo kaukolių iki „Vudu“ lėlių. Ne mažiau šiurpiai atrodo ir ant prekystalių sukrauti džiovinti lamos embrionai. Tiesa, jie čia – ne lankytojams gąsdinti. Vietiniai tiki, jog neišsivystę gyvūnai apsaugo namus. Tereikia kiekviename kampe užkasti po embrioną ir nebereikia baimintis ilgapirščių ar gaisrų.
4. Prabangus delikatesas iš dramblio išmatų
Brangiausios pasaulyje kavos puodelį galima įsigyti Tailande, tiesa, jis atsieina apie 50 dolerių. Šiam gėrimui ypatingą skonį suteikia neįprastas pupelių perdirbimo būdas – jos keliauja per virškinamąjį dramblio traktą. Kai gyvūnas jas pašalina, apvirškintos pupelės išrenkamos iš išmatų ir nuvalomos. Na, o toliau keliauja į turistų puodelius. Nors tokios lauktuvės gali skambėti ne itin viliojančiai, tačiau gurmanui draugui tikrai patiks.
5. Ledinuke – mirtį nešantis gyvis
Retas norėtų susidurti su skorpionu, o ypač jį rasti savo valgyje. Tačiau Meksikoje pavojingi vabzdžiai – dažna ledinukų sudedamoji dalis. Pirmiausia gyvis iškepamas, vėliau nupjaunamos nuodingos jo dalys ir galiausiai apipilamas spalvota saldžia mase. Norint paragauti skorpiono prireiks ne tik drąsos, bet ir kantrybės – teks lyžtelėti ne vieną dešimtį kartų.
Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt