-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arbatpinigiai Maroke – taisyklės ir patarimai, kuriais pasidalijo šioje šalyje gyvenanti lietuvė

Arbatpinigiai Maroke yra labai vertinami ir reikalingi. Todėl trumpai pagvildensiu šią temą.
Aptarnavimas Maroke
Aptarnavimas Maroke / 123RF.com nuotr.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke.

Maroke nėra jokių oficialių arbatpinigių davimo taisyklių ir sumų. Aptarnavimo mokestis taip pat retai būna įtraukiamas į galutinę sąskaitą, nebent brangesniuose restoranuose. Pasitikrinkite sąskaitą prieš mokėdami.

Kiek arbatpinigių palikti, visiškai priklauso nuo jūsų ir aptarnavimo kokybės. Aš visuomet palieku arbatpinigių padavėjams. Dažniausiai atskaičiuoju 10 proc. nuo bendros sumos. Tačiau jei aptarnavimas nepatinka, arbatpinigių palikti tikrai nereikia.

123RF.com nuotr. / Maroke vakarieniaujanti pora
123RF.com nuotr. / Maroke vakarieniaujanti pora

Arbatpinigių dažnai palieku maloniems taksi vairuotojams. Ypač tiems, kurie neprašyti įjungia taksometrą. Visuomet galutinę taksi sumą suapvalinkite, t. y. jei taksometras rodo 17,50 dirhamų, tiesiog paduokite 20 dirhamų banknotą ir nelaukite grąžos.

Jei taksi vairuotojas, viešbučio darbuotojas ar gatvėse esantys specialūs vyriškiai su nedidelėmis priekabomis jums padeda nugabenti lagaminus į jūsų viešbučio kambarį, duokite bent 10 dirhamų.

Labai dažnai pasiklydus gatvėje, ypač Marakeše, prie jūsų gali pristoti ne vienas vietinis, siūlantis parodyti kelią iki viešbučio. Tokiu atveju duokite ne daugiau nei 5 dirhamų. Jei prašys daugiau, sakykite, kad neturite, ir paprašykite viešbučio darbuotojo pagalbos. Jei matote, kad kelią jums rodo daugiau nei vienas asmuo, ypač dažnai taip atsitinka su vaikais, pasistenkite jų paprašyti pasišalinti, nes kiekvienas jų reikalaus užmokesčio.

Visuomet su savimi turėkite smulkių 1, 2 ir 5 dirhamų monetų. Laikykite jas lengvai pasiekiamoje vietoje, švarko ar kelnių kišenėje. Nerekomenduoju gatvėse traukti piniginės, kurioje matosi didelės pinigų kupiūros.

Daugelyje vietų, net ir kavinėse, kuriose valgote, gali reikėti mokėti už tualetą. Prie jo dažniausiai sėdi moteriškė, nerašytas mokestis – 1 dirhamas, labai retai – 2 dirhamai. Jei pasiprašėte į tualetą kavinėje, kurioje nieko neužsisakėte, visada mandagu palikti bent 1 dirhamą padavėjui ar barmenui.

123rf.com nuotr. / Marokietiški patiekalai
123rf.com nuotr. / Marokietiški patiekalai

Viešbučiuose palikti arbatpinigių kambarinėms irgi nebūtina, bet labai malonus gestas. Ypač žinant, kad šios moteriškės uždirba vos kelis šimtus eurų.

Jei vykstate į pažintinį turą, palikite arbatpinigių patikusiam gidui ir vairuotojui. Suma priklauso nuo to, kiek jums patiko jų paslaugos. Jei vykstate į dienos turą, kurio metu su jumis esantis vairuotojas nėra labai bendraujantis, tikrai nereikia jam palikti arbatpinigių. Bet jei turo metu esate su maža grupe, vairuotojas stengiasi, bendrauja, yra malonus, atlieka papildomų paslaugų, palikite jam bent 20 dirhamų nuo poros.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Dirhamai
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Dirhamai

Ilgesniuose turuose priimtina palikti bent po eurą dienai tiek gidui, tiek vairuotojui. T. y. jei turas trunka 10 dienų, turėkite bent 20 eurų arbatpinigių. Jei gidas buvo labai paslaugus ir jumis rūpinosi puikiai, palikite jam ir daugiau.

Arbatpinigių dažnai palieku ir hamame, grožio salonuose ir visur, kur atliekamos kokybiškos paslaugos. Jei esate išsinuomavę automobilį ir jį statysite gatvėje, standartiškai dienos metu gatvės sargui turite palikti 3 dirhamus. Tai ne visai arbatpinigiai, o fiksuotas mokestis už automobilio stovėjimą (gatvėse mums įprastų mokėjimo automatų nėra).

Net ir nedideli arbatpinigiai yra labai vertinami.

Maroke aptarnavimo ir turizmo sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimai yra labai nedideli, todėl net ir nedideli arbatpinigiai yra labai vertinami.

Atlyginimai maroke (apytiksliai) – minimumas yra apie 3000 dirhamų per mėnesį. Tiek uždirba paprasti vairuotojai, viešbučių darbuotojai, prekybos centrų darbuotojai ir kiti. Žinoma, kuo geresnės pareigos, tuo didesnis atlyginimas. Gerame darbe, pvz., valstybinėje pozicijoje, galima gauti ir virš 1000 eurų (1 euras – beveik 10 dirhamų).

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius