Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Chaosas dėl kelionių: po netikėtų sprendimų lietuviai nebegalėjo išskristi į Ukrainą

Lietuvoje pykstama, kad dėl kelionių yra labai daug neaiškumų – turizmo verslui sunku planuoti kryptis, draudimai kartais įsigalioja ir po kelių valandų, o keliautojai dėl staiga pasikeitusių aplinkybių netenka pinigų. Bet vis daugiau chaoso kyla ir kitose šalyse. Europoje vėl didėjant susirgimų skaičiui, šalys imasi staigių priemonių. Šįryt grupelė lietuvių nebegalėjo išskristi į Ukrainą, nes Kijevas netikėtai nusprendė paankstinti draudimą atvykti į šalį.
Vilniaus oro uosto VIP terminalas
Vilniaus oro uosto VIP terminalas / Indrės Bungardaitės / 15min nuotr.

„Iš pradžių buvo paskelbta, kad nuo 29 d. Ukraina nebeįleis žmonių, kurie keliauja turistiniais reikalais. Įleis tik gyventojus ir turinčius darbo reikalų. Aš turėjau 29 dienai bilietą, bet kadangi būtent tą dieną turėjo įsigalioti draudimas, išvakarėse nusipirkau bilietą 28 dienai, kad dar galėčiau išskristi“, – 15min pasakojo viena į lėktuvą ankstų rytą neįleista moteris.

Ji Ukrainoje planavo būti mėnesį, iki spalio 1 d. Ukrainoje – dar šilta, nebrangu, iš jos galima nuskristi į Abu Dabį. „Dabar reikės galvoti kažkokį kitą planą“, – pripažino keliautoja, išleidusi pinigus jau dviem bilietams į Ukrainą ir mėnesio nakvynei „Airbnb“.

Penktadienio rytą nuvykusi į oro uostą, perėjusi patikras, ramiai laukė skrydžio. Tačiau tik 6 val. ryto paaiškėjo, kad į lėktuvą ji, kaip ir dar maždaug keliolika kitų, nebus įleista.

„Tik kai jau prasidėjo laipinimas, mums buvo pasakyta, kad ne visi galės išskristi, ir maždaug 10-15 mūsų nebuvo įleisti“, – pasakojo moteris.

Pasirodo, Ukraina nusprendė diena paankstinti draudimą ir jau nuo 28 d. uždaryti šalies sienas užsienio piliečiams. Sprendimas buvo priimtas vos ketvirtadienį, skubiame Vyriausybės posėdyje. Apie pasikeitimus ir išlygas pranešta po 20 val.

Suvaržymai negalioja užsieniečiams, turintiems leidimą gyventi, dirbti Ukrainoje, keliaujantiems per šalį tranzitu, dalyvaujantiems tarptautinėse ir humanitarinėse misijose, dirbantiems krovininių automobilių vairuotojais ar NATO valstybių instruktoriais, kultūros veikėjams, turintiems kokios nors kultūros įstaigos kvietimą, ir kai kuriems kitiems asmenims.

ZUMAPRESS.com/Ukraina
ZUMAPRESS.com/Ukraina

„Apie tai buvo skelbta, aš žinojau draudimus – tik buvo rašyta, kad jie įsigalios nuo 29 d., dėl to paskutinę akimirką pirkau ankstesnį bilietą. Bet ir šiandien negalėjau išskristi“, – nusivylusi kalbėjo pašnekovė.

Keliautoja pasakojo dar ketvirtadienį skambinusi Vilniaus oro uostui, Lietuvos Užsienio reikalų ministerijai, norėdama išsiaiškinti situaciją – galbūt visgi galės išskristi ir 29 d. „Bet nebuvo nieko pasakyta, pasiūlė man skambinti į Kijevo oro uostą. Skambinau ten, daug kartų – niekas neatsiliepė. Tuomet nusprendžiau, kad nerizikuosiu, ir nusipirkau šviežią bilietą 28 d., kas man atrodė visiškai be rizikos“, – pasakojo ji.

Apie tai, kad draudimai paankstinti, nežinojo ir dauguma kitų keleivių. Ji pasakojo, kad daugiausiai ankstaus ryto reisu skrido ukrainiečiai, tad jiems pakako parodyti pasus. „O tie, kurie dirba Ukrainoje, skambino savo darbuotojams, kad jie greitai atsiųstų kažkokį įrodymą, jog jie gali atvykti darbo reikalais. Tikrai neatrodė, kad ši naujiena buvo žinoma“, – apie situaciją oro uoste pasakojo moteris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

Ji taip pat nusistebėjo, kad apie neišskridimą sužinojo jau tik laukdama laipinimo. „Dar sakiau sesei, kad gal palauk – ar praeisiu pro kontrolę. Gal dar manęs neleis, reikės grįžti. Maniau, kad jeigu neleistų skristi – tai jau tą pasakytų pačioje pradžioje“, – sakė keliautoja.

Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas 15min paaiškino, kad šalių draudimų atvykti taikymas yra „oro bendrovių ir jų ir jų samdomų antžeminio aptarnavimo kompanijų atsakomybė“. Dėl to keleiviams ir leidžiama pereiti patikrą.

Jis teigė, kad šis atvejis – tikrai nedažnas. „Nors informaciją keleiviams oro uostų puslapiuose atnaujiname operatyviai, tačiau kai kurie sprendimai priimami ir keičiasi labai greitai“, – pripažino T.Vasiliauskas.

Jis keleiviams pasiūlė konkretaus skrydžio informaciją ir reikalavimus visų pirma pasitikrinti su oro bendrovės atstovais, taip pat susipažinti su ja galima ir oro uostų puslapiuose.

Suirutė šią savaitę kilo ir Austrijos-Slovėnijos pasienyje. Austrijai savaitgalį sustiprinus įvažiuojančiųjų iš Slovėnijos kontrolę, pasienyje kilo chaosas, smarkiai suerzinęs ir Slovėnijos pareigūnus.

Nuo šeštadienio iki sekmadienio vidurdienio Austrijos pareigūnai stabdė kiekvieną iš Slovėnijos įvažiuojantį automobilį, kad galėtų užregistruoti visų keleivių asmens duomenis ir taip atsekti koronavirusinės infekcijos plitimą padaugėjus naujų užkrato atvejų, pranešė Austrijos policija.

Slovėnijos policijos atstovas spaudai naujienų agentūrai APA teigė, kad Slovėnijos institucijoms nebuvo pranešta apie planuojamus veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje