-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekspedicija „Baidarė upėje“: 230 kilometrų Nerimi

Šiemet ekspedicijos „Baidarė upėje“ dalyviai irklavo link projekto finišo tiesiosios po itin sėkmingų, daug dėmesio ir atgarsio sulaukusių ankstesnių dvejų metų plaukimų Lietuvos upėmis. Per kelis praėjusius metus praplaukta ir išžvalgyta daugiau nei 1200 kilometrų, detaliai išanalizuotos ir aprašytos nacionalinės vandens turizmo trasos. 2018 metų ekspedicijos dalyvių dėmesio centre – Neries upė. Pasak ekspedicijos dalyvių – tai upė, kuri dar laukia, kol jos žavesys bus atskleistas.
Ekspedicija „Baidarė upėje“
Ekspedicija „Baidarė upėje“ / „Active Trips“ nuotr.
Temos: 1 Neris

Nauji ekspedicijos metai, nauji lūkesčiai, tačiau kiekvienas plaukimas prasideda legenda tapusia ekspedicijos vadovo ir „Active Trips“ įkūrėjo Edgaro Vaškaičio fraze tik įsėdus į baidarę: „Čia prasideda tikrasis gyvenimas!“. Sunku nesutikti, nes norint pabėgti nuo miesto šurmulio, kasdieninių rūpesčių, gamtos garsai ir fizinis aktyvumas – vienas geriausių pasirinkimų. Laisvalaikis ar atostogos irkluojant baidarę, apjungia visus šiuo džiaugsmus, o Neries upė, tekanti pro abu didžiuosius Lietuvos miestus, suteikia šią galimybę.

Galimybės naujoms ekskursijomis

Neris yra antra pagal ilgį Lietuvos upė, tačiau ji nėra tarp pirmųjų baidarininkų pasirinkimų. Upė teka per tris istorines Lietuvos sostines, o netoli šios upės gyvena beveik pusė Lietuvos gyventojų. Ekspedicijos „Baidarė upėje“ dalyvės Gretos Pielikytės, šia upe prairklavusios 230 kilometrų, teigimu, Neris plati, rami ir graži upė, tinkanti lengvam pasiplaukiojimui, nereikalauja didelių fizinių pastangų.

Atsižvelgus į upės plotį ir srovę, ją galima palyginti su plačiu, gražiu greitkeliu. Erdvės pojūtis šioje upėje visai kitoks. Neris garsi savo rieduliais, rėvomis, istoriniu ir kultūriniu paveldu abipus krantų. Tai upė, apipinta padavimais, legendomis.

„Visus šiuos upės ypatumus galima ir reikia išnaudoti kuriant baidarių su gidu ekskursijų maršrutus. Tai pakankamai naujas ekskursijų tipas, kuris po truputį atkeliauja ir į Lietuvą“, – teigia turizmo profesionalas E.Vaškaitis. Jo teigimu, baidarių nuomotojai jau dabar siūlo naktinį plaukimą per Vilnių Nerimi, kurio metu miestas nušvinta naujomis spalvomis. Inovatyviu ir nestandartiniu keliu E.Vaškaitis siūlo eiti ir toliau norint sėkmingai plėtoti vandens turizmą šioje upėje.

Neryje trūksta sustojimo ir poilsio vietų

Norint, kad vandens turizmas sėkmingai plėtotųsi, geros idėjos labai svarbu, tačiau reikia ir objektų, kurie sudarytų sąlygas atsakingai leisti laiką gamtoje. Ekspedicijos „Baidarė upėje“ vienas pagrindinių tikslų – įvertinti ir atsakyti į klausimą, ar per planuotą dešimtmetį nacionalinėse vandens turizmo trasose pavyko įrengti atokvėpio vietas, poilsiavietes, stovyklavietės, ženklinimo sistemą. Šiam tikslui įgyvendinti buvo paskirtos trys vasaros, tačiau užteko dviejų metų ir tapo aišku, kad pilnai įrengtos vandens turizmo trasos deja liko tik dokumentuose.

„Active Trips“ nuotr./Ekspedicija „Baidarė upėje“
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicija „Baidarė upėje“

Pasak ekspedicijos „Baidarė upėje“ vadovo E.Vaškaičio, prieš pradedant irkluoti nauja upe vis viliamasi, kad pagaliau bus rasta pilnai įrengta vandens turizmo trasa, tačiau kol kas toks džiaugsmas neaplankė. „Planuojant ekspediciją Nerimi vilties buvo kiek mažiau, nes iš suplanuotų 36 viešų objektų net 35 turėjo būti naujai įrengti, o žinant, kad net ir esamus objektus sunkiai sekasi rekonstruoti optimizmo nebuvo daug“, – sako ekspedicijos vadovas. Deja, bet nuojauta neapgavo.

Ekspedicijos dalyvės G. Pielikytės teigimu, poilsiavietės šalia upės įrengtos privačių asmenų, o viešųjų poilsio objektų, išskyrus Neries regioninio parko teritoriją, aptikti nepavyko. Nėra ženklinimo, todėl lieka neaišku, kokiame upės kilometre esama, kur koks lankytinas objektas yra, todėl sunku planuoti savo plaukimą.

„Active Trips“ nuotr./Ekspedicija „Baidarė upėje“
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicija „Baidarė upėje“

Tarp ekspedicijos dalyvių – būsimi turizmo specialistai

Kiekvienais metais tarp ekspedicijos dalyvių būna ir Klaipėdos universiteto Rekreacijos ir turizmo studijų programos studentų, kurie ekspedicijos rezultatų pagrindu rašo baigiamuosius darbus. Šie metai taip pat ne išimtis. E.Vaškaičio teigimu, baigiamieji darbai nėra vienintelė priežastis, dėl kurios studentai kviečiami dalyvauti ekspedicijoje.

„Mano pagrindinis siekis, kad būsimi turizmo srities specialistai patys pamatytų situaciją ir analizuotų. Noriu, kad baigę studijas jie turėtų ne tik teorinių žinių, bet ir unikalios patirties, įžvelgtų esamas vandens turizmo problemas, keltų aktualius klausimus, išmoktų į situaciją pažvelgti visapusiškai. Galbūt tarp dabartinių studentų yra tie, kurie ateityje bus atsakingi už turizmo plėtrą Lietuvoje, todėl labai smagu matyti, kai ekspedicijos eigoje atsiranda diskusija, pasiūlymai, kaip situaciją būtų galima pagerinti“, – teigia „Active Trips“ įkūrėjas ir ekspedicijos „Baidarė upėje“ vadovas E.Vaškaitis.

Plačiau apie ekspedicijos dalyvių potyrius Neries upėje – „Active Trips“ edukaciniame vaizdo reportaže. Daugiau informacijos apie ekspediciją „Baidarė upėje“ www.baidareupeje.lt

VIDEO: Ekspedicija „Baidarė upėje“: 230 kilometrų Nerimi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius