-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalis atgaivins lyg šalta jūra: nuo mėlynosios vakarienės iki pasaulinio garso baleto

Kaip ir kasmet, rugpjūtį pajūris tampa muzikinių renginių oaze. Klaipėdoje ir už jos ribų jau 21 kartą vyks festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“, kurio programoje – graikiški ir itališki akordai, Vytauto Kernagio kūryba ir... išvirkščios dainos. Festivalis pristato dvi premjeras – operetę „Kandidas“ ir pasaulinio garso baletą „Graikas Zorba“. Muzikinę programą Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras rengia neįprastomis sąlygomis – besikraustydami iš teatro patalpų, kuriame užvirs rekonstrukcija.
Palangos koncertų salė
Festivalio renginiai vyks ir Palangoje, ir Kuršių nerijoje, taip pat Klaipėdoje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jei artimiausiu metu planuojate atostogas Palangoje, turite galimybę apsilankyti unikaliame spektaklyje, premjeroje „Graikas Zorba“, kurį Klaipėdoje stato cheorografas Lorca Massine.

Kiek tokių spektaklių pasaulyje jau buvo parodyta, L.Massine sako nustojęs skaičiuoti prieš porą metų, kai skaičius pasiekė 5 000. Tarp Italijos ir Graikijos gyvenantis choreografas pasakoja dar paauglystėje perskaitęs šį kūrinį, šis tiek paveikęs, jog neišėjo iš galvos ir galiausiai, perkopęs 40-metį vyras įgyvendino savo svajonę – pastatė spektaklį, kuriam muziką kūrė kompozitorius M.Theodorakis.

Pastarasis bičiuliavosi su choreografo tėvu, tad L.Massine buvo puikiai pažįstamas. Bičiulystė peraugo į plačius muzikinius horizontus ir taip gimė „Graikas Zorba“. Kai šią idėją chrorografas pasiūlė Veronos teatrui, šis iškart ją priėmė, taip prasidėjo nesibaigianti spektaklio kelionė.

Šio spektaklio dar nerodėme mėnulyje, – juokavo žymusis choreografas.

„Šio spektaklio dar nerodėme mėnulyje, – juokavo žymusis choreografas. – Nors stačiau ir daugiau spektaklių, nė vienas iš jų negali prilygti „Graiko Zorbos“ populiarumui. Mane patį Zorba sužavėjo perskaičius knygą: man patiko jo gyvenimo filosofija, ši idėja ilgai „sėdėjo“ mano galvoje, kol virto baletu“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Choreografas Lorca Massine
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Choreografas Lorca Massine

Legendinis baletas parodytas jau daugiau nei 30 šalių. Jame susilieja muzika, šokis, literatūra, drama, choro dainavimas. Spektaklyje pasirodys per 30 šokėjų. Itin karštomis dienomis šį spektaklį statantis šokėjai, anot choreografo D.Bakėjaus, būna šlapi tarsi išlindę iš 100 laipsnių pirties ir išgeria kibirus vandens.

Šis spektaklis Palangos koncertų salėje bus rodomas rugpjūčio 10 ir 15 dienomis.

Humoro nestokojanti operetė

Kone sprogimu tapo šio festivalio premjera, operetė „Kandidas“, kurio režisierė – Jūratė Sodytė. Moteris pasakojo kaip baleto šokėja pati dirbusi su L.Massine bei šokusi Madam Hortenz vaidmenį balete „Graikas Zorba“.

„Kandidas“ – puikus kūrinys paišdykavimui, fantazijai pasireikšti. Dvi valandos puikios muzikos, kurią galima „apžaisti“ judesiu, komišku veiksmu. Dirbu su profesionalais, kurie nebijo jokių iššūkių. Visgi noriu, kad jie ne tik pajustų darbo skonį, bet ir patirtų malonumą. Choras repeticijose jau kvatojasi. Smagu, kad mums visiems linksma“, – pasakojo J.Sodytė. Spektaklis jau penktadienį bus rodomas Nidoje, o šeštadienį – Klaipėdoje.

VIDEO: Festivalis Muzikinis rugpjūtis pajūryje dovanos spalvingą programą

„Kandidas“ pirmą kartą pasaulyje buvo parodytas daugiau nei prieš pusšimtį metų Niujorke, Brodvėjuje. L.Bersteinui tuomet tai tapo galimybe dramatizuoti ir apvilkti muzikos apdaru geliančią Kandido satyrą, tuo pat metu stengiantis nepaversti jos burleska.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro primadona Rita Petrauskaitė „Kandide“ atliks vieną pagrindinių Kunigundos vaidmenų.

„Į šį vaidmenį nėriau kaip į šaltą jūrą. Tam turėjau tik savaitę, o mano partija gana sudėtinga, plius turiu daug judesio užduočių, – sakė solistė. – Operetėje daug satyros, grotesko – nepamirškite pasiimti humoro jausmo ateidami. Pažadame, kad žiūrovams bus labai linksma į mus, solistus, žiūrėti“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Netrukus prasidės festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Netrukus prasidės festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“

Tomas Ambrozaitis, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyr.dirigentas, diriguos ne tik operetei „Kandidas“, baletui „Graikas Zorba“, bet ir Gala koncertui. Šiame koncerte pasirodys visas Lietuvos solistų žvaigždynas kartu baigęs studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje: Tomas Povilionis, Vilija Mikštaitė, Aistė Miknytė, Agnė Sabulytė, Jonas Sakalauskas. Svarbiausiu koncerto akcentu taps pasaulinio garso mecosopranas Justina Gringytė. Klaipėdoje ji dainuos pirmą kartą. Gala koncerte gros Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr.dirigentas K.Orbelianas).

Eilės virto kameriniais koncertais

Festivalio kamerinius koncertus pristatė vienas iš šios programos kūrėjų, legendinis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas Virginijus Pupšys. Festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ gerbėjai išgirs net tris programas – „Išvirkščios dainos“, „Teisingos dainos“, “Itališkos dainos”.

Koncertas „Teisingos dainos“ skirtos dainuojamosios poezijos pradininko Lietuvoje Vytauto Kernagio 10-osioms mirties metinėms, o „Išvirkščios dainos“ – anksti mirusio poeto Gintaro Gutausko 50-ąjam jubiliejui.

Milo Longo sukurtas koncertas „Itališkos dainos“ – tarsi bandymas sudėlioti gražiausių, žinomų ir populiarių autorių sukurtų itališkų dainų koliažą. Naudojamos neapolietiškos ir kitų Italijos dialektų dainos bei bandoma atspėti jų neblėstančio populiarumo fenomeną.

Festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ rugpjūčio 1-ąją tradiciškai prasidės nuo „Mėlynosios vakarienės“, skirtos miesto gimtadieniui, Teatro aikštėje. Pernai atsiradusi tradicija sužavėjo žiūrovus, tad šiemet per keletą dienų užsiregistravo 1500 vakarienės dalyvių.

„Mes ruošiame stalus, staltieses bei puikią programą – bus galima išgirsti ištraukas iš gražiausių spektaklių. Pasiimti tik maisto ir gerą nuotaiką“, – sakė laikinoji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Jurgita Skiotytė-Norvaišienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius