Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grenlandijos ledynai tirpsta grėsmingu greičiu: pakrančių miestams kyla pavojus

Per pastarąjį dešimtmetį Grenlandijoje sparčiai tirpsta ledynai. Tai rodo leidinio „Nature Communications“ paskelbtas tyrimas. Jame sakoma, kad per dešimtmetį sala neteko apie 3,5 trilijono tonų ledo dangos. Mokslininkai jau įspėja, kad iki šio šimtmečio pabaigos dėl tirpstančio Grenlandijos ledo pasaulinis jūros lygis gali pakilti daugiau nei 20 centimetrų. Pavojus kyla salos pakrantėse įsikūrusiems miestams.
„Low Air“ Grenlandijoje
„Low Air“ Grenlandijoje / A.Gudaitės nuotr.

Žemės ledo kiekis nyksta dėl šiltėjančio klimato. Prieš dvejus metus žurnalas „Cryosphee“ skelbė, kad nuo XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio vidurio mūsų planeta neteko net 28 trilijonų tonų ledo. Didelę šio ištirpusio ledo dalį sudaro Arkties ledynai, įskaitant Grenlandijos ledynus.

Žurnalas „Nature Communications“ savo tyrime nurodo, kad per pastarąjį dešimtmetį Grenlandija neteko 3,5 trilijono ledo dangos. Dėl tokio grėsmingo ledo tirpimo salos bendruomenėms, gyvenančioms pakrantėje, gali kilti potvynių pavojus.

Grenlandijos ledo danga yra antra pagal dydį pasaulyje ir nusileidžia tik Arkties ledynams. Statistika rodo, kad net 10,5 kvadratinių kilometrų Grenlandijos teritorijos dengia ledynai. O jei šis visas ledas ištirptų, jūros lygis pakiltų maždaug iki šešių metrų.

Minėtas tyrimas sako, kad Grenlandijos ledynai labiausiai tirpo 2012 ir 2019 metais, kai buvo fiksuojama didžiausia oro temperatūra.

Dėl tirpstančių ledynų pastaraisiais metais vidutinis pasaulinis jūros lygis pakilo 35 milimetrais.

Skaičiuojama, kad kiekvienu centimetru pakilęs jūros lygis pavojumi grasina milijonui žmonių, gyvenančių salų pakrantėse.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grenlandijoje 4 mėnesius gyvenusi lietuvė žygiavo ledo skydu ieškodama upių ir stebėjosi tyla

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius