Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grįžo aukščiausią pasaulio ežerą įveikęs V.Urbonas: 10 metų trukęs projektas įgyvendintas

Trečiadienį į Lietuvą po ambicingo iššūkio iš Nepalo grįžo aukščiausiai pasaulyje tyvuliuojantį ežerą perplaukęs triatlonininkas Vidmantas Urbonas. Oro uoste apsuptas draugų ir artimųjų, su ąžuolo lapų vainiku ant kaklo jis džiaugėsi, kad įspūdingų jėgų reikalavęs projektas „Vanduo – tai gyvybė“ įgyvendintas. Nuotaikos negadino net per ilgą kelionę iš Azijos dingęs bagažas.
Vidmantas Urbonas
Vidmantas Urbonas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

5 km aukštyje keturis kilometrus V.Urbonas nuplaukė per 1 val. 49 min. Vandens temperatūra tuo metu buvo vos kiek daugiau nei laipsnis.

„Dešimt metų prireikė, kad užbaigtumėme šį projektą. Ir baigtas jis tokiu sunkiu ežeru – tokiame dideliame aukštyje, tokiame šaltame vandenyje“, – 15min oro uoste kalbėjo V.Urbonas.

Geležiniu žmogumi vadinamas V.Urbonas 2009 m. pradėjo akciją „Vanduo – tai gyvybė“, siekdamas atkreipti dėmesį į gėlo vandens problemas pasaulyje.

Jis buvo užsibrėžęs perplaukti visų žemynų aukščiausiai esančius gėlavandenius telkinius. Tiličas buvo paskutinis – V.Urbonas jau anksčiau įveikė Titikaką Pietų Amerikoje, Jeloustouną Šiaurės Amerikoje, Baikalą Azijoje, Didįjį ežerą Australijoje, Taną Afrikoje ir Keturių Kantonų ežerą Europoje.

Atletas džiaugėsi, kad pirmasis ir paskutinis ežerai buvo įveikti simboliniais metais. „Ežerus visada skirdavome Lietuvai. Pradėjome Titikakoje 2009 m., kai buvo švenčiamas Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetis“, – pasakojo jis. Plaukimus ežeru JAV buvo skirtas 600-tosioms „Žalgirio“ mūšio metinėms, Rusijoje – lietuvių tremties 70-mečiui.

O dabar, kai švenčiamas atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetis, V.Urbonas įveikė sunkiausią ežerą sąraše.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vidmantas Urbonas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vidmantas Urbonas

Plaukimas Tiličo ežere aukštai Nepalo kalnuose skyrėsi nuo ankstesniųjų. Pirmą kartą V.Urbonui teko pačiam iki jo lipti – anksčiau ilgos ir varginančios kelionės nereikėdavo, vandens telkinius pasiekdavo ratuotas.

„Šįkart pačiam teko užkopti prie ežero per aštuonias dienas – per Himalajų kalnus, tarpeklius, ir tik po to plaukti. Gan sudėtinga buvo“, – pripažino triatlonininkas.

Visgi, nė karto jo galvoje net nešmėstelėjo mintis, kad tikslas gal ir pernelyg sunkiai pasiekiamas. „Nebuvo tokių akimirkų. Be galo džiaugiuosi ir už komandą, kuri taip pat įveikė šį labai sudėtingą maršrutą“, – sakė V.Urbonas.

Dabar jis sakė visų pirma nori pailsėti ir atsigauti, o po to jau galvoje suksis, matyt, ir nauji projektai.

V.Urbonas jau ne kartą yra stulbinęs Lietuvą ir pasaulį savo ištverme. Profesionalaus sportininko karjerą pradėjęs 1990 m., jis daug kartų yra tapęs olimpinės distancijos triatlono Lietuvos čempionu, yra gerinęs pasaulio rekordus.

1998 m. V.Urbonas pademonstravo neįtikėtiną ištvermę ir tapo tuo sportininku, kuris greičiausiai per visą žmonijos istoriją įveikė rungtį, susidedančią iš 76 km plaukimo, 3600 km važiavimo dviračiu bei 844 km bėgimo (437 val. 21 min. 40 sek.).

Sportininkas yra vykdęs nemažai įspūdingos ištvermės reikalavusių ekologinių akcijų. 1999 m. jis perplaukė visą Nemuną (460 km) nuo pat Lietuvos sienos su Baltarusija iki jo žiočių, siekdamas atkreipti dėmesį į upės teršimą.

2007 m. V.Urbonas perplaukė Baltijos jūrą, siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į jos ekologinę būklę. 2008 m. ekologinės akcijos „Gelbėkime Sartus“ metu įveikė ir Sartų ežerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius