-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruodžio kelionės gali virsti chaosu: Europoje streikuoja geležinkelių ir aviacijos profsąjungos

Šiais metais per įtemptą šventinį laikotarpį kelionėms didelę įtaką darys streikai. Geležinkelių ir aviacijos profsąjungos visoje Europoje grasina streikais gruodžio ir sausio mėnesiais, rašoma „Euronews“. Tikėtina, kad tai sukels trikdžių, nes žmonės per šventes bandys grįžti namo.
Skrydis
Skrydis / 123RF.com nuotr.

Kur Europoje per šias Kalėdas vyks streikai?

Tarptautinės geležinkelių paslaugos: „Eurostar“ streikai per Kalėdas

Prieš Kalėdas streikuos daugiau nei 100 „Eurostar“ apsaugos darbuotojų. Gruodžio 16, 18, 22 ir 23 d. jie išeis iš darbo, o RMT profsąjunga teigia, kad protesto akcija „smarkiai paveiks“ traukinius.

Bendrovė „Eurostar“ ir apsaugos darbuotojus samdanti bendrovė „Mitie“ teigia, kad informuos keleivius apie bet kokį poveikį paslaugoms.

Kokie streikai vyksta Belgijoje?

„ACV Puls“ ir CNE profesinės sąjungos pranešė pigių skrydžių bendrovei „Ryanair“, kad „darbuotojai šventiniu laikotarpiu išreikš savo pyktį“, jei nebus patenkinti jų reikalavimai dėl elgesio su darbuotojais.

Jos svarsto galimybę rengti streikus per Kalėdas po to, kai pigių skrydžių bendrovė uždarė savo operacijų bazę šalyje ir privertė darbuotojus dirbti kitur Europoje. Tikslios streiko datos dar nepatvirtintos.

Kokie streikai vyksta Prancūzijoje?

Profesinės sąjungos Prancūzijoje gruodžio 2–4 d. paskelbė tęstinį streiką. Tikimasi, kad jis sukels didelių šalies geležinkelių tinklo sutrikimų. Nors pirmadienį tvarkaraščiai teoriškai vėl bus įprasti, tikėtina, kad streikų padariniai išliks.

Profsąjungų lyderiai taip pat pateikė pranešimus apie streikus Kalėdų ir Naujųjų metų savaitgaliais, nors dar nėra patvirtinta, ar šie veiksmai bus vykdomi.

Prancūzijoje profesinės sąjungos taip pat grasina pigių skrydžių bendrovei „EasyJet“ Kalėdų laikotarpiu surengti streiką. SNPNC-FO profesinė sąjunga, atstovaujanti stiuardesėms ir stiuardams, įspėjo, kad yra „labai didelė streikų rizika“, nors dar nėra patvirtintų datų.

123RF.com nuotr. / „EasyJet“ orlaivis
123RF.com nuotr. / „EasyJet“ orlaivis

Kokie streikai vyksta Portugalijoje?

Gruodžio 8 ir 9 d. „TAP Air“ keleivių salono įgulos nariai streikuos dėl atlyginimų mažinimo, darbuotojų trūkumo ir prastų darbo sąlygų.

Oro bendrovė jau paskelbė atšaukianti 360 skrydžių, o streikas gali paveikti apie 50 000 keleivių visoje Portugalijoje.

Kokie streikai vyksta Ispanijoje?

Ispanijoje įsikūrusios „Ryanair“ keleivių salono įgulos profesinės sąjungos nariai streikuoja jau 5 mėnesius.

123RF.com nuotr. / „Ryanair“ orlaivis
123RF.com nuotr. / „Ryanair“ orlaivis

Akcija prasidėjo rugpjūčio 8 d. ir tęsis iki sausio 7 d., kiekvieną savaitę nuo pirmadienio iki ketvirtadienio. Tikėtina, kad tai turės įtakos kelionėms iš Alikantės, Barselonos, Madrido ir Malagos oro uostų.

Tačiau „Ryanair“ teigė nesitikinti, kad streikas sukels tiek daug trukdžių keleiviams.

Kokie streikai vyksta Jungtinėje Karalystėje?

Gruodžio ir sausio mėnesiais Jungtinėje Karalystėje vyksta geležinkelių streikai. Geležinkelių, jūrų ir transporto darbuotojų profesinė sąjunga (RMT) paskelbė, kad šventiniu laikotarpiu aštuonias dienas streikuos 40 000 jos narių.

Streikas vyks gruodžio 13–14 ir 16–17 d., taip pat sausio 3–4 ir 6–7 d. Streikas paveiks beveik visus traukinių operatorius, nes streikuos RMT nariai nacionaliniuose geležinkeliuose ir 13 bendrovių.

Numatoma, kad streiko dienomis važiuos tik 1 iš 5 traukinių, o kitomis dienomis – vadinamosiomis „peties dienomis“ – paslaugos bus teikiamos maždaug 60 proc. įprasto pajėgumo.

Tikėtina, kad dėl streiko bus koreguojami tvarkaraščiai, todėl prieš keliaudami pasitikrinkite, ar jūsų traukinys vis dar važiuoja.

Kalėdų laikotarpiu iš darbo išeis ir šimtai Hitrou oro uosto bagažo tvarkytojų. Jie streikuos 72 valandas nuo gruodžio 16 d. 4 val. ryto.

Profesinė sąjunga „Unite“ tikisi, kad tai sukels tam tikrų trukdžių keleiviams prieš įtemptą šventinį laikotarpį.

Už streiką per Kalėdas balsavo ir Viešųjų ir komercinių paslaugų (PCS) profesinės sąjungos, atstovaujančios pasų biuro ir pasienio tarnybų darbuotojams, nariai. Ji dar nepatvirtino datų, tačiau dėl šių veiksmų oro uostuose ir uostuose gali susidaryti eilės.

Streikuojama ir Lietuvoje

Vilniuje pirmadienį prasidėjo neterminuotas troleibusų ir autobusų vairuotojų streikas, kuris yra antras toks sostinėje per daugiau nei du dešimtmečius.

„Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) skaičiuoja, kad dėl to į miesto gatves gali išvažiuoti iki ketvirtadalio mažiau transporto priemonių nei įprastai, rašo BNS.

Troleibusų ir autobusų vairuotojai siekia didesnio darbo užmokesčio ir geresnių darbo sąlygų.

Įmonė teigia parengusi naują darbo apmokėjimo sistemą, tačiau profsąjunga tvirtina, kad iki šiol nesutariama dėl esminio reikalavimo – įtraukti darbo apmokėjimo sistemą į kolektyvinę sutartį, todėl pirmadienį prasidės neterminuotas streikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius