Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanas savo rankomis pastatė pilį: dabar čia fotografuotis plūsta žmonės iš viso pasaulio

„Reikia leisti žmonėms daryti beprotybes, nes tik tuomet jie sukuria kažką nepaprasto“, – teigia Carlosas Martínas. Jo tėvas, Estebanas Martínas, prieš 30 metų kartu su keliais mūrininkais Benalmadenoje savo rankomis pastatė keistą Colomares pilį. Tuomet nesulaukusi pripažinimo ir šlovės dabar ji tapo vieta, į kurią pasifotografuoti lekia nuomonės formuotojai iš viso pasaulio.
Colomares pilis
Colomares pilis / Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr.

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo lankytinas vietas, kultūrą, tradicijas, papročius ir gastronomiją Virgenextra.lt pasakoja ten gyvenantys Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Įkvėpimų kelionėms ne tik iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Iš pažiūros tai nei pilis, nei tvirtovė, nei muziejus. Estebanas Benalmadenoje sukūrė didžiausią kada nors pasaulyje Kristupui Kolumbui ir Amerikos atradimo istorijai skirtą paminklą.

Vieną beprotiškai karštą vasaros dieną nutariau atvykti iki šios pilies traukiniu. Kaip ji atrodo – įsivaizduoju, nes prieš kelias dienas draugė atsiuntė man nuotrauką su gausybe ištiktukų ir prierašu: „Kokia graži pilis, kaip norėčiau, kad jei ne aš, bent tu ją pamatytum!“.

Estebanas Benalmadenoje sukūrė didžiausią kada nors pasaulyje Kristupui Kolumbui ir Amerikos atradimo istorijai skirtą paminklą.

Pasakyta, padaryta. Žvilgtelėjusi į pilies nuotrauką, nustebau, kodėl draugė sugalvojo mane pasiųsti būtent į šį kiču dvelkiantį monumentą visoje nuostabiojoje Andalūzijoje, kurioje tiek daug arabiškų tvirtovių, renesanso ir baroko rūmų, katedrų bei bažnyčių. Tegul.

Išlipusi iš traukinio, matau, kad kelias iki pilies kokius 2 kilometrus veda stačiai ir tiesiai į kalno viršūnę. Termometro stulpelis rodo 34 laipsnius karščio, ore tvyro tvankuma, lipu ir kvėpuoju lėtai, o galvoje sukasi viena mintis „na kodėl, kodėl žmonėms taip patinka kičinis menas!“.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Colomares pilis
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Colomares pilis

Tądien apsilankiusi Colomares pilyje prisidariau nuotraukų ir selfių, nusiunčiau jų draugei ir pamiršau šią keistą vietą. Iki šiandien. Kol netikėtai perskaičiau jos kūrėjo istoriją. Kuri, beje, visai įdomi.

Estebanas dirbo ginekologu-chirurgu JAV, išėjęs į pensiją su šeima grįžo į Ispaniją ir apsigyveno sklype ant stačių Benalmadenos šlaitų, kurį prieš 10 metų pirko kaip investiciją. Netrukus jis čia pradėjo savo unikalų kūrinį ir šiai užduočiai paskyrė 15 gyvenimo metų bei visą savo turtą.

Būtent Ispanija, o ypač Andalūzija, buvo pasaulį pakeitusio atradimo vieta. Čia Kristupas Kolumbas savo kelionei į Indiją gavo finansavimą, karalių palaiminimą, iš čia jo įgula išplaukė ir atrado Ameriką. Žinodamas, kad artėja 1992-ieji ir 500-toji Amerikos atradimo sukaktis, Estebanas norėjo deramai paminėti šią apvalią istorinę datą.

Taip Estabanas nusprendė savo sklype pastatyti 1500 kv. m ploto kompleksą, vaizduojantį tris Kolumbo laivus, pasakojantį Amerikos atradimo istoriją. Šio komplekso-monumento architektūroje maišosi įvairūs stiliai – neobizantizmas, neoromantizmas, neogotika.

Per septynerius metus, naudodamas plytas, akmenis ir cementą, pasitelkęs savo žinias apie meną, istoriją ir architektūrą, Estebanas formavo savo kūrinį taip, kaip jam norėjosi, paversdamas jį unikaliu Amerikos atradimo pasakojimu, iškaltu akmenyje.

Čia Kristupas Kolumbas savo kelionei į Indiją gavo finansavimą, karalių palaiminimą, iš čia jo įgula išplaukė ir atrado Ameriką.

Nepaisant architektūrinių stilių mišinio Colomares pilyje nėra nieko atsitiktinio. 16 lankytinų objektų aplink pilį sudaro logišką maršrutą, kuriame galima išskaityti istoriją, „įrašytą“ akmenyje. Beje, čia yra ir 1,96 kv. m ploto koplyčia, kuri įtraukta į Guinnesso rekordų knygą, kaip mažiausia bažnyčia pasaulyje.

1994 metais, beveik bankrutavęs, Estebanas apleido savo kūrinį. Nors ir svajojo, bet statyboms jis niekada negavo jokios paramos. Po jo mirties, 2001 metais, Estebano šeimai visgi pavyko užbaigti paminklą. Šiuo metu jo šeima planuoja įkurti muziejų, kuris supažindintų su tuo, ką šia pilimi norėjo pasakyti Estebanas.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Colomares pilis
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Colomares pilis

Anksčiau nesusilaukusi dėmesio Colomares pilis šiandien tapo privaloma lankytina vieta kiekvienam Kosta del Solyje apsilankiusiam nuomonės formuotojui. Per metus pilyje apsilanko apie 15 000 lankytojų, kurie vėliau pilies nuotraukas ir asmenukes viešina instagrame. (Štai kodėl mano draugė būtent šią pilį užmatė internete pirmiausiai ir panoro mane į ją nusiųsti!)

Dabar pilis naudojama kaip unikali konferencijų, knygų pristatymų, teatrų pasirodymų, koncertų ir vestuvių švenčių vieta.

Estebano sūnus Carlosas mano, kad skirtingai nei Kolumbui, jo tėčiui pasisekė mažiau – jis mirė taip iki galo ir nesupratęs, kodėl tai, kas kitiems reiškia aistrą dėl savo idėjos, nemigą, nuospaudas ant rankų ir didžiules išlaidas, kitus verčia tik gūžtelėti pečiais. Tačiau Estebano užsispyrimo ir išradingumo dėka atsirado šis keistas architektūrinis kompleksas.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Colomares pilis
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Colomares pilis

Privilegijuotame Banalmadenos kalno šlaite, Colomares pilies išpuoselėtuose soduose galite pasimėgauti ne tik iš čia atsiveriančiais panoraminiais hiper-urbanizuotais Kosta del Solio vaizdais ir Viduržemio jūra, iš čia galima žvilgtelti tiesiai į Vakarus. Amerikos link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius