-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jogos ir meditacijos mokytojas Tomas: Tailandas yra pasaulinio lygio išgijimo sostinė

Jogos ir meditacijos mokytojas, sąmoningumo ugdytojas Tomas Gudėnas pirmą kartą Tailande apsilankė prieš septynerius metus ir nuo to laiko vis sugrįžta pasisemti šios šalies gėrio. Kaip teigia Tomas, Tailandas visad traukia savo turtinga gamta, gamtos stebuklais ir, žinoma, tailandietiškais masažais.
Tomas Gudėnas Tailande
Tomas Gudėnas Tailande / Asmeninio archyvo nuotr.

Tomas dalijasi savo Tailando patyrimais ir pasakoja apie gydomuosius menus, budistinės kultūros ypatumus bei sąmoningą keliavimą.

– Kokį vaidmenį Tailandas turi jūsų jogos, meditacijos, saviugdos praktikose?

– Tailandas yra tikra pasaulinio lygio sveikatos ir išgijimo sostinė. Be to, šioje šalyje klesti Budos mokymas. Man asmeniškai šioje šalyje yra aktualiausi gydomieji menai, žinomi kaip „Nuad Thai“ arba Tailando masažas. Juk tada, kai jaučiamės gerai, visi veiksmai tampa daug efektyvesni.

Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande

– Kokiose Tailando vietose jums teko lankytis ir kurios iš jų paliko didžiausią įspūdį?

– Šiaurėje esantis Čiang Majaus miestas yra vasarinė karaliaus rezidencija. Tai – kultūros ir edukacijos slėnis. Mieste yra apie 300 įspūdingų budistinių šventyklų, kurios prideda žavesio šiam jaukiam miestui.

O svarbiausia – tai gydomųjų menų meistrai, kurie savo prisilietimu paleidžia įtampas ir atstato organizmo funkcijas. Čia tokių meistrų tūkstančiai. Netgi paties paprasčiausio masažo salono darbuotojai dažnai atlieka savo darbą taip, kaip net nežinojau, kad įmanoma. O meistrai savo prisilietimu pakeičia gyvenimus. Šis miestas apsuptas kalnais su įspūdingomis olomis, karštosiomis versmėmis ir kriokliais.

Pietuose įspūdį paliko įvairios salos, kuriose susipina neįtikėtini gamtos vaizdai, vietinių svetingumas ir nuostabios sąlygos poilsiui, sveikatingumui ir nuotykiams.

Meistrai savo prisilietimu pakeičia gyvenimus.

Tau sala – tai nardymo rojus. Koralų rifai, milžiniški jūrų vėžliai ir margaspalvės žuvytės sutinka kiekvieną plaukiką savo blizgesiu.

Pietuose esantis Tailando regionas Krabis – tai pasakiškų uolų karalystė. Fantastiški paplūdimiai ir karštosios versmės sustabdo laiką, o ir verčia planuoti grįžimą atgal.

Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande

– Be ko neįsivaizduojate savo viešnagės Tailande?

– Be masažo ir neįtikėtinai skanaus, sveiko maisto.

– Indija ir Tailandas. Kokius įvardintumėte esminius skirtumus ir panašumus tarp šių šalių?

– Šios šalys panašios savo dvasingumu, dar gyva protėvių kultūra, neįtikėtinu kultūriniu palikimu. Tailandas išsiskiria savo tvarka, švara ir įvairove. Čia keliauti daug lengviau, turistinė prasme Tailandas yra daug patogesnis už Indiją.

– Kas budistinėje kultūroje jus žavi labiausiai?

– Paprastumas, širdingumas ir ramybė. Buda buvo jogas, kuris praktikavo meditaciją, patyrė esmines sąmonės transformacijas, vadinamas nušvitimu, ir pradėjo mokyti savo atradimus.

Budizmas iki dabar naudoja daugybę Indijos dvasinių mokymų terminų. Man, kaip jogui, jie suprantami, dėl to džiaugiuosi, kai galiu pasisemti patirties iš gyvų tradicijos nešėjų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande

– Viename iš savo tekstų teigiate, kad „daugelis dvasią ugdančių mokymų pavirto manipuliacijų religijomis“. Kaip žmogui, pradėjusiam žengti dvasingumo keliu, atskirti, kas tikra, o kas – manipuliacijos?

– Dažniausiai atskiriame per patirtį. Jei nėra patirties, labai lengva suklysti. Dažnai būnant šalia didingo mokytojo lengva to net nepastebėti ir užkibti už gundančių šarlatanų pažadų. Tik studijuojant ir lavinant save ateina supratimas, kuo galima pasitikėti.

– Ką patartumėte ar palinkėtumėte ketinantiems leistis į kelionę Azijoje, siekiant praturtinti savo vidinį pasaulį bei ugdyti sąmoningumą?

– Patarčiau dažniau aplenkti didelės turistines vietas ir stengtis pamatyti gyvus žmones. Pamatyti jų buitį. Šiuolaikiniai vakariečiai iš Azijos gyventojų gali daug išmokti. Čia daug stipresnis bendruomeniškumas, geresnė psichinė sveikata ir aukštesnis laimės lygis. Taip pat patarčiau apsilankyti meditacijos centre, sveikatingumo praktikose ar tiesiog pasilepinti SPA procedūrose.

Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Tomas Gudėnas Tailande

O taip pat nesijaudinkite, jei kas vyks ne pagal jūsų planą. Prisiminkite, kad kultūra čia skiriasi. Žmonės mąsto kitaip. Netikėtumus priimkite kaip pamoką ir leiskite situacijai nuvesti jus į augimą.

Daugiau informacijos apie Tailandą galima rasti tinklaraštyje Tailandieciai.lt ir feisbuko grupėje Tailandiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius