Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip pasiruošti šešių savaičių kelionei po Pietryčių Aziją? Patarimai iš pirmų lūpų

Keliauti į Aziją dabar, kaip niekada, pigu. O kai kurių dalykų atidėlioti tiesiog neverta, todėl mes – Vytautas Ulozas ir Austėja Petkelytė, arba tiesiog VA, nusprendėme, kad nėra kada laukti, todėl iškeliavome į Pietryčių Aziją, prisistato keliautojai.
Daiktai ir darbai
Daiktai ir darbai / Vakaipbuna.lt nuotr.
Temos: 2 Singapūras Kinija

Savo kelionę pavadinę projektu „Azijos skanėstai“ kovo 28-ąją jie išskrido į Amsterdamą – pirmąją stotelę, kur praleidę dieną išskrido į Kiniją. Visas jų maršrutas drieksis per Singapūrą, Malaiziją, Tailandą, Kambodžą ir Vietnamą. Kelionė truks 6 savaites.

Vytautas ir Austėja jau aplankė Kiniją, o balandžio pradžioje atvyko į Singapūrą. Tačiau pirmajame savo įraše jie norėtų pasidalinti patarimais, kaip pasiruošti tokiai kelionei, kaip jų. Savo klajonių įspūdžiais pora dalijasi socialiniame tinkle „Facebook“ ir asmeninėje interneto svetainėje „Va kaip būna“.

Pradžioje mūsų planas ir žinios apie Pietryčių Aziją buvo migloti. Viskas atrodė pakankamai toli ir nors teoriškai pažįstama, bet sunkiai suvokiama.

Visa tai pasikeitė per vieną vakarą dėka mūsų bičiulio Andriaus, kuris pats šiuo metu keliauja po šiuos kraštus. Jis atėjo į svečius, išvirė aštrios tailandietiškos sriubos, pasidalino ankstesnių kelionių įspūdžiais ir padėjo apsispręsti dėl maršruto „griaučių“.

Vakaipbuna.lt nuotr./Priežastys, kodėl jie iškeliavo
Vakaipbuna.lt nuotr./Priežastys, kodėl jie iškeliavo

Kelionę Azijoje nusprendėme pradėti Singapūre dėl kelių priežasčių: pirmiausia siekiant sumažinti kultūrinį šoką, nes tai – viena vakarietiškiausių Azijos vietų, o antra – dėl oro. Suplanavome, kad visą laiką keliausime į šiaurę ir taip bandysime pabėgti nuo mus besivysiančio karščio ir lietaus sezono.

Labiausiai mūsų kelionės datą nulėmė oras. Visi gąsdino liūtimis, kurios užgriūna šiuos kraštus vasarą. Tiksliai apibūdinti metinio klimato neįmanoma, juolab, kad aplankysime daug skirtingų šalių, bet orientyras galėtų būti, kad Tailande ir Vietname drėgnasis periodas prasideda gegužę ir trunka maždaug iki spalio.

Būtent todėl, tikėdamiesi neperšlapti sandalų, ir skrendame ten dabar, o ne vėliau.

Bilietai: kur ieškoti, kad kainos būtų geriausios, o skrydžiai – patogiausi

Bilietų ieškoti nusprendėme savarankiškai. Abu užsispyrėme surasti kuo pigesnį skrydį. Naudojomės www.skyscanner.com; www.kayak.com; www.greitai.lt; www.tripadvisor.com; www.cheapflights.com; www.travelocity.com.

Tačiau mums geriausias variantas pasirodė monondo.com (www.expedia.ie priklausantis tinklalapis). Vien galimybė ieškoti grįžtamųjų skrydžių iš kito oro uosto bei savo nuožiūra dėliotis persėdimus šiam įrankiui suteikia privalumą.

Tikslas buvo sutilpti į 2000 litų (579,24 eurų) vienam žmogui už visus skrydžius. Beveik pavyko – kaina, skrendant iš Varšuvos, išėjo vos virš 600 eurų, o persėdimas Kinijoje netgi padėjo kainą sumažinti.

Nakvoti būtinybės nebuvo, bet viena ar kelios papildomos naktys kainos nekeitė, tad nesinorėjo praleisti progos beveik nemokamai aplankyti dar vieną egzotišką šalį.

Vakaipbuna.lt nuotr./Mes jau Kinijoje!
Vakaipbuna.lt nuotr./Mes jau Kinijoje!

Ieškant tarpžemyninių bilietų verta pamėginti įvesti didžiuosius regiono oro uostus kaip tarpinę stotelę.

Mes praktiškai atsitiktinai atradome, kad per Kiniją skrydis pigiausias – sistema automatiškai tokio varianto nepasiūlė.

Vizos: kas, kur, kaip ir kada?

Vienas iš svarbiausių ir brangiausių pasiruošimo etapų yra šalių vizos.  Tvarkytis šiuos reikalus mums padėjo bičiulis, turintis savo kelionių agentūrą.

Mūsų pasirinkimas, be abejo, nėra vienintelis būdas susitvarkyti vizas, bet jį labiausiai nulėmė aplinkybės, kad šiuo metu esame ne Lietuvoje. Informacija, kurią čia pateiksime, gali nebūti 100 proc. tiksli. Juolab, kad ji dažnai keičiasi, tad naudokite ją tik bendram vaizdui susidaryti.

Vizoms reikia daug ne senų, spalvotų, pasinių nuotraukų (35x45 mm).

Išbandytas būdas sutaupyti – saulėtą dieną nusifotografuoti prie baltos sienos, pasidaryti koliažą ir išsiryškinti porą vienetų 10×15 cm nuotraukų. Už 2 litus išeina net 24 nuotraukos – užteks ilgam.

Singapūre ir Malaizijoje vizos nereikia. Atskridus į Tailandą arba kertant tam tikrus pasienio postus galima pasidaryti vadinamąją „on arrival“ vizą, galiojančią 15 dienų.

Taip dažniausiai ir daro trumpai šalyje būnantys turistai. Kitas būdas gauti Tailando vizą – darytis iš anksto per ambasadą ar kelionių agentūrą. Užtrunka kiek daugiau nei savaitę, kaina – 35-45 eurai žmogui.

Keliaujant į Kambodžą vizos iš anksto nepasidarysite – teks pirkti jau minėtą „on arrival“.

Vietnamui skirtas vizas galima užsisakyti Vietnamo ambasadoje Varšuvoje, Lenkijoje. Nepatogu dėl to, kad reikia siųsti dokumentus, kas vizos kainą padvigubina. Už du žmones jos mums būtų kainavusios 160 eurų. Šį variantą atmetėme.

Ieškant tarpžemyninių bilietų verta pamėginti įvesti didžiuosius regiono oro uostus kaip tarpinę stotelę. 

Mums netiko ir kitas – gauti vizą atskridus į Vietnamą. Iš anksto internetu reikia užpildyti prašymą ir susimokėti apie 30 eurų bei oro uoste dar apie 40 JAV dolerių už vizos „įklijavimą“.

Kadangi į Vietnamą ketiname ne skristi, o atvažiuoti žeme, šį variantą taip pat atmetėme.

Likome prie paskutinės galimybės – vizą darytis kaimyninėje šalyje esančioje ambasadoje. Būtent tai ir planuojame padaryti Bankoke, Tailande. Kiek teisingas mūsų pasirinkimas, parodys laikas. Laikom kumščius.

Kadangi užklydome ir į Kiniją, reikėjo pasirūpinti šios šalies vizomis. Čia padėjo minėtas bičiulis. Esmė – reikia turėti „iškvietimą“ ir viešbučio rezervaciją. Svarbu žinoti, kad konsulatas dirba tik antradieniais ir ketvirtadieniais. Pridavus dokumentus procedūra trunka savaitę. Vizos mums kainavo 75 eurus.

Fizinis pasirengimas ir pinigai

Mūsų laukė alinantis karštis ir nemažai kilometrų pėsčiomis su kuprinėmis ant pečių. Stenėti ir skųstis per atostogas yra visai ne feng shui, tad stengiamės paruošti kūnus išbandymams.

Bičiulis Karolis, kuris yra vienas geriausių orientacininkų Lietuvoje ir Norvegijoje bei dirba asmeniniu treneriu, mums sudarė individualią treniruočių programą, orientuotą į fizinės ištvermės bei visų raumenų grupių, o ypač kojų ir pečių, stiprinimą.

Tad prie kelionę penkis kartus per savaitę su šypsena lėkėme į sporto klubą arba lauką mankštintis.

Vakaipbuna.lt nuotr./Vietiniams patikome
Vakaipbuna.lt nuotr./Vietiniams patikome

Į kelionę pasiėmėme po dvi skirtingas banko korteles ir grynųjų JAV dolerių. Su kortele, žinoma, neatsiskaitysi kokiame plaukiojančiame turguje, bet didesniame mieste bankomatą susirasti gali.

Egzotiškų šalių valiutos ne taip paprasta išsikeisti iš anksto, o svarbiausia – juk nesivežiosi kapšo pinigų visą mėnesį su savimi, nes tai yra nesaugu.

Svarbiausia kuo labiau saugoti pasą ir banko kortelę, kad būtų išvengta nemalonių staigmenų.

Kur keliauti ir ką pasiimti

Didžiausias pagalbininkas, sudarant detalų kelionės maršrutą, buvo „Lonely Planet“ gidas ir internetas. Prieš kelionę mes nupiešėme didžiulį žemėlapį, kuris kabėjo prie lovos ir džiugino kiekvieną rytą prasikrapščius akis.

Galutinis daiktų sąrašas paaiškėjo tik kelionės rytą. Tačiau iš karto žinojome, kad kuprinėse bus net kelios paso kopijos. Patariama atsispausdinti ir skirtingose vietose turėti kelias paso kopijas su kontaktiniais duomenimis.

Į kelionę pasiėmėme senutę „Nokia“. Išmanieji telefonai, negalintys išgyventi nė dienos be rozetės, tokioje kelionėje beverčiai. 

Taip pat verta prieš išvykstant pasą, įskaitant lapus su vizomis, nusiskanuoti ir išsiųsti sau į elektroninį paštą ar patalpinti kitoje, lengvai internetu prieinamoje vietoje.

Spalvotos nuotraukos: gerai nežinojom, kiek iš viso jų reikės įvairioms vizoms, tad pasiėmėme atsargai.

Į kelionę pasiėmėme senutę „Nokia“. Išmanieji telefonai, negalintys išgyventi nė dienos be rozetės, tokioje kelionėje beverčiai. O senas telefonas tarnauja kaip žadintuvas, įrankis pagalbos šauksmui, o kartais ir kaip telefonas, kai ketini susitikti su nemažai bičiulių Tailande. Čia įsigysime vietinę SIM kortelę.

Kuprinėje yra ir vaistų – nuo visko neapsisaugosi, bet bent dažniausiams negalavimams pasiruošti būtina.

Linkėjimai iš Singapūro ir laukite tęsinio!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius