Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karvių mėšlas – šukuosenoms formuoti? Lietuvį pribloškė afrikiečių moterų grožio ritualai

Viena iš priežasčių, dėl kurių vykau į Angolą, yra tik šioje šalyje gyvenanti viena įdomiausių etninių grupių ir kultūrų pasaulyje – mumuila gentis. Tai yra pusiau klajoklių etninė grupė, kilusi iš bantų.
Mumuila gentis
Mumuila gentis / Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr.

Autoriaus geriausius filmus galima rasti „Contribee“ ir „Youtube“. Daugiau naujienų – „Facebook“ ir „Instagram“.

Esamoje teritorijoje mumuila gentis apsigyveno XVII a. migruodami toliau nuo užklupusios sausros.

Skirtingai nuo kitų etninių grupių, pabėgusių iš Angolos į kaimyninę šalį Namibiją, dėl karų, sausros ir galingų etninių grupių invazijos, mumuila genties žmonės neišsikraustė už Angolos ribų, liko čia ir puoselėja savo tradicijas.

Mumuila garsėja tuo, kad laikosi tradicinės afrikietiškos kultūros, kurią demonstruoja stilingose šukuosenose, unikaliuose suknelių pasisiuvimo būduose, o taip pat ir tuo, kaip kūną puošiasi įvairiausiais pačių pasigamintais papuošalais.

Kaip atrodo mamuila genties ūkis?

Mumuila gentis verčiasi natūriniu žemės ūkiu, kukurūzų ir kitų produktų auginimu. Taip pat užsiima gyvulininkyste – augina galvijus, ožkas ir vištas.

Jie retai valgo savo užaugintų gyvulių mėsą, verčiau valgo košę, kukurūzus ir pieną. Savo galvijus žudo tik ypatingomis progomis. Gentis taip pat garsėja ir bitininkyste. Tai yra labai vertinama prekė ir vienas skaniausių delikatesų, ypač vaikams. Nes saldainių juk nėra.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis

Prekyba turguje

Genties gyvenimo sąlygos yra sunkios. Moterims kartais tenka nueiti 50 kilometrų su nešuliais ant kupros, kad pasiektų Uilos turgų, norint parduoti savo užaugintas, surinktas ar pagamintas prekes.

Genties atstovai prekiauja savo gyvuliais ir užaugintais grūdais, taip pat pasiūtais audiniais ir antklodėmis, populiariausiu maisto produktu – kukurūzų miltais, iš kurių kiekvieną dieną verda neatsibostančią košę.

VIDEO: Neįprastas Angolos genčių gyvenimas

Jie taip pat prekiauja surinkta druska ir pačių pagamintu vyneliu, kuris čia labai populiarus. Jeigu kažkas atliko visus darbus ar jau prasimanė pinigų, visuomet laukiamas turgelio kampelyje, kur pilstomas vynas.

Šeimininkėlė pasemia stiklinę už 10 euro centų tiesiai iš kibiro ir visi susirinkę pasislėpę nuo saulės linksmai leidžia laiką besišnekučiuodami.

Grožio simbolis – neįprastos šukuosenos

Mumuilos moterims plaukų puošyba yra labai svarbi ir unikali tradicija. Jos dėvi įmantrias ir unikalias šukuosenas, kurios turi didelę vertę aplinkinių akyse.

Dredą primenančios šukuosenos skirtos ne tik estetikai. Pynės vadinamos nontombi, o nontombi skaičius ant moters galvos turi specifinę reikšmę. Moterys ar mergaitės įprastai turi 4 ar 6 nontombus. Kuomet pastebite moterį su 3 nontombais, reiškia, kad kažkas mirė jų šeimoje.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis

Taip pat galite pastebėti nuskustas kaktas. Mums gal tai ir nelabai priimtina, bet tai čia laikoma grožio simboliu.

Moterys puošiasi molio apykaklėmis

Vienas keisčiausių ir mums nesuprantamų dalykų – kaklo apsilipdymas moliu. Moterys mėgsta dėvėti storas apykakles, pagamintas iš purvo ir karoliukų. Purvo kiekis toks didelis, kad netgi slegia puošeivą. Per daug metų lipdant molį, ant pečių tenka nešioti gerai užaugintą, iki 10 kg sveriančią išpuoštą apykaklę. Moterys varžosi, kurios kaklo papuošalas didesnis ir margesnis.

Moterys mėgsta dėvėti storas apykakles, pagamintas iš purvo ir karoliukų.

Paklausite, kaip jos naktį nesusigadina nei šukuosenų, nei apykaklių. Ogi galvą deda ant specialiai pasigamintų medinių taburečių. Taigi – grožis reikalauja aukų.

Kiekvienas moters gyvenimo laikotarpis lemia, kokio tipo karolius jos dėvi. Taip pat yra atitinkamos priežastys, mirties, vestuvių ar kitos, kurios lemia, kokius papuošalus nešios. Na, tiesiog panašiai kaip mūsų moterims.

Jaunos merginos dėvi raudonus, sunkius karolius, pagamintus iš karoliukų ir padengtus mišriu dirvožemiu ir lateksu. Vėlesniame gyvenimo etape nešioja geltoną karolių rinkinį, vadinamą vikeka, pagamintą iš vytelėmis aptrauktos žemės.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis

Merginos vikeka nešioja iki vestuvių, kurios gali trukti iki ketverių metų. Susituokusios jos nešioja didelį sukrautų karolių rinkinį, vadinamą vilanda.

Mumuila moterys po vedybų niekada nenusiima karolių ir turi miegoti su jais. Norėdamos apsaugoti šukuosenas, jos naudoja galvos atramas.

Karvių mėšlas padeda suformuoti šukuosenas

Norėtumėte pabandyti pasigaminti sau tokį mišinuką ir užsitepti ant plaukų? Kai sužinosite, kas dedama į vidų, noras greitai dings.

Taigi, reikia sumaišyti ochrą arba raudoną pastą, vadinamą oncula, gautą iš susmulkinto raudono akmens.

Mėšlas tarnauja kaip natūralūs klijai.

Tada į raudoną pastą įpilti džiovinto karvės mėšlo, žolelių, susmulkintos medžio žievės ir aliejų mišinio, kuris tepamas ant plaukų. Mėšlas tarnauja kaip natūralūs klijai. Tada jos visa tai tepa ant plaukų ir turi tradicinį nontombi. O ant viršaus plaukus dar papuošia džiovintu maistu ir karoliukais. Bandysite?

Ryšys su anapusiniu pasauliu

Mumuila kultūroje, kaip ir kitose gentyse, žmonės savo vardų viešai nemini. Regione jie turi genties vadą, kuris yra didžioji genties galva.

Po vadovu yra grupė vyresniųjų, pavaldžių tiesiogiai jam. Kilus konfliktui tarp žmonių, įsikiša vyresnieji ir genties galva. Taip pat spręsti problemų dažnai kviečiamas ir būrėjas. Nors į jo pareigas dažiau įeina neapčiuopiami darbai, tokie kaip lietaus prišaukimas ar galvijų dvasinis gydymas, kuomet bandas guldo ligos.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Mumuila gentis

Mumuila tiki dvasiomis ir aukščiausiomis būtybėmis. Todėl dažnai kreipiasi į būrėją, kad galėtų su jomis pasikalbėti. Tikima, kad protėvių dvasios gali būti naudingos arba netgi pakenkti. Visgi mumuila neužsiima vudu. Čia daugiau Vakarų Afrikos sritis.

Jeigu norite pamatyti, kaip dalyvavau tikroje vudu ceremonijoje Benine ar apsilankyti burtininkų turguje, pasižiūrėkite filmą apie Beniną. Ten pačiupinėjau tikrai daug mistinių vudu dalykėlių.

Štai mumuila genties žmonėms norint įtikti protėviams ir gauti jų palaiminimus, reikia aukoti gyvulius. Netgi kai gentyje pagimdomas vaikas, norint jį „palaiminti“ ir „apsaugoti“, jį „priskiria“ mirusiai dvasiai. Keistai atrodo, ar ne? Tarsi dvasinis žmogaus aukojimas.

Vyresnieji vis dar garbina ir jaučių dievą. Jų kultūra nuolat patiria spaudimą dėl didėjančio aplinkinių krikščionių misionierių buvimo.

Lubango miesto mokyklos

Pasivaikštau su gidu per miestą, kuris, beje, yra mokytojas. Gatvėje susitinkame su jo studentais. Lučiano labai draugiškai mus pristato, pabendraujam ir kalbos nukrypsta apie jo studentus.

Gerai vertinamose mokyklose griežtos paskaitų nelankymo taisyklės pristabdo ankstyvą nėštumą.

Kadangi lytiniai santykiai čia pradedami anksti, merginos dažnai pastoja mokykliniame amžiuje. Kol merginos yra su pilvuku, joms yra draudžiama lankyti pamokas. Jeigu būtų leidžiama, tokiu atveju jaunimas galvotų, kad požiūris į mokslą yra atsainus ir yra normalu anksti pastoti.

Gerai vertinamose mokyklose griežtos paskaitų nelankymo taisyklės pristabdo ankstyvą nėštumą.

Įstabus šio krašto augalas – velvičija

Velvičija auga dykumoje, prisitaikiusi prie karšto ir sausringo klimato, drėgmę gauna iš ryto rasos, nes lapai turi itin daug žiotelių. Nors augalo amžių nustatyti sunku, manoma, kad jis gali augti daugiau nei 1000 metų. Nuostabioji velvičija laikoma gyvąja fosilija.

Velvičija auga labai lėtai iš trumpo, storo, medingo kamieno. Turi tik du lapus, kurie nuolat auga iš pagrindo. Šie du dideli lapai auga visą augalo gyvenimą ir gali pasiekti net 4 m ilgį ir 2 m plotį. Iš augalo pagrindo išauga ūgliai su nedideliais kankorėžiais – vyriškais ant vieno augalo, moteriškais – ant kito. Juos apdulkina vabzdžiai.

Beje, velvičija yra pavaizduota netgi Namibijos herbe ir yra griežtai saugoma.

Autoriaus geriausius filmus galima rasti „Contribee“ ir „Youtube“. Daugiau naujienų – „Facebook“ ir „Instagram“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius