Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas antrą šeštadienį kviečia eiti Lietuvos partizanų keliais

Šį rudenį Lietuvoje prasidėjusi Partizanų Lietuvos žygių serija tęsiasi ir kas antrą šeštadienį kviečia aktyvaus laisvalaikio ir istorijos mėgėjus pėsčiomis keliauti skirtingais partizanų takais.
Partizanų Lietuva: V-asis žygis
Partizanų Lietuva: V-asis žygis / Ingos Prokofjevos, Gedimino Petrausko, Giedriaus Rusino nuotr.

Partizanų vadų kelionę pakartojantis, į 12 ruožų suskirstytas žygis prasidėjo šiemet rugsėjo 15 dieną Anykščių apylinkėse ir tęsis iki 2019 m. vasario 16 dienos.

Lietuvos partizanų takais Prienų rajone pėsčiomis savaitgalį keliavo apie 300 dalyvių. Tai – jau penktasis šios serijos žygis.

Žygio Prienų rajone metu prisimintas ir keliautojas Matas Šalčius, pro kurio sodybą Čiudiškių kaime vedė žygio maršrutas. Pasak organizatorių, vienas iš mažai žinomų faktų apie garsaus keliautojo gyvenimą – 1919 metais jis įsteigė Šaulių sąjungą.

Keliautojai aplankė Geležinio Vilko rinktinės partizanų kapinaites Klebiškio miške, stabtelėjo pakeliui link partizanų rėmėjų Siaurusevičių sodybos, kurioje, manomai, 1948 m. lapkričio viduryje, keliaudamas į Lietuvos vyriausiųjų vadų susitikimą, lankėsi Adolfas Ramanauskas-Vanagas, o 1945 m. birželio viduryje Pajiesio-Klebiškio miške ir pamiškės ūkininkų sodybose stovyklavo didelis Geležinio Vilko pulko partizanų junginys.

Žygiai pėsčiomis tęsiasi per Aukštaitiją, Dzūkiją, Suvalkiją ir Žemaitiją. Jų dalyviai, pakeliui į Radviliškio kraštą, kuriame 1949 metų vasario mėnesį įvyko reikšmingiausias partizanų vadų susitikimas, žvelgia į Lietuvą, kokią ją matė kovotojai už laisvę, be to, lanko ir tvarko partizaninį karą menančias vietas, o norintieji – klausosi ir žygių vadų pasakojimų.

Per visus 12 žygių žygeiviai taip pat aplankys Kazlų Rūdą, Šakius, Skirsnemunę, Paupį, Viduklę, Lyduvėnus, Tytuvėnus, Šiaulėnus iki Daujočių kaimavietės, kurią numatyta pasiekti 2019 m. vasario 2 d. Partizanų vadai ten buvusioje rėmėjo Kazimiero Kemeklio sodyboje susitiko lygiai prieš septynias dešimtis metų. Vasario 16-ąją paskutinioji žygio atkarpa jungs Daujočius su Varnioniais, Petrošiais, Legečiais, Balandiškiu ir Minaičiais – Romuva vadinta Prisikėlimo apygardos štabo būstine.

Projektą organizuoja Lietuvos laisvės kovos įamžintojų sąjūdis, žygius kuruoja Pėsčiųjų žygių asociacija, Lietuvos gen. P.Plechavičiaus karių sąjungos Šiaulių rinktinė ir žygeivių klubas „X kilometras“. Projektą globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius