Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol valdininkai tvarko popierius, Europos geografinis centras virsta šabakštynu

Europos geografinis centras, esantis į šiaurę nuo Vilniaus, įvardijama kaip lankytina vieta, kurią kviečiami pamatyti tiek turistai, tiek pro šalį važiuojantys keliautojai. Tačiau ką jie įsimins pamatę: ar aukštą granito statulą, žyminčią stojimą į Europos Sąjungą, ar dilgėles bei aukštų žolių užmaskuotus sutrešusius suoliukus?
Apleistas Europos geografinis centras
Apleistas Europos geografinis centras / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Ši vieta, nutolusi 26 km nuo Lietuvos sostinės, yra Vilniaus rajone, šalia Purnuškių kaimo bei Girijos ežero. Netrūksta ženklų, nurodančių, kur yra žemyno vidurys, tačiau pirmus žingsnius tektų minti aptrūnijusiu tilteliu, kuriame stinga kelių lentų. Toliau vedantis takas vietomis apsuptas senokai dalgio nemačiusių žolynų. Priėjus akmenį, kuris žymi Europos centrą, reiktų pasistengti įžiūrėti išblukusias koordinates, o ir atrodo, kad pats akmuo norėtų, kad jį ne tik lietus praplautų.

Vienintelė tvarkingai atrodanti vieta yra aikštė priešais skulptoriaus Gedimino Jokūbonio kompoziciją: balto granito koloną, kurios viršų puošia tarsi žvaigždžių karūna. Tačiau susidaro įspūdis, kad gamta siekia atsigriebti savo prarastą teritoriją – po kolonos pagrindu išlindo žolės. Jų netrūksta ir tarp plytelių, kuriomis išklota erdvė parko viduryje, šalia marmuru grįstos pasaulio šalis žyminčios aikštelės.

Palei šią vietą yra kelios eilės medinių suoliukų. Tiesa, norint ant jų prisėsti ir pailsėti, pirmiausia reikia prasibrauti pro nenušienautus žolynus. Kita vertus, dalis tų suolų yra kreivi, aplūžę, neatrodantys nei saugūs, nei patvarūs.

Kiek tvarkingiau atrodo suręstame name įrengtas lankytojų centras. Iš jo galima išsiųsti atvirutę, patvirtinančią, kad buvote žemyno centre, šalia yra ir pašto dėžutė. Ši, regis, matė geresnes dienas, o korespondencijos išėmimo anga yra neužrakinta ir prasivėrusi – kyla grėsmė, kad keliautojo išsiųstas atvirukas nepasieks adresato, taip ir liks Europos viduryje.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Apleistas Europos geografinis centras
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Apleistas Europos geografinis centras

Turėtų greitai atitekti naujam savininkui

Kodėl ši vieta yra apleista? Ilgą laiką ši teritorija buvo tuometinės Ūkio (dabar Ekonomikos ir inovacijų – aut. past.) ministerijos žinioje ir bent kelis kartus mėginta ją išnuomoti. Nuomininkas būtų buvęs atsakingas už vietos priežiūrą, paverstų ją patrauklią turistams, kad pramogų būtų visus metus. Bet neatsirado norinčiųjų apsiimti šios centro tvarkymu.

2018 m. balandį parkas atiteko Turto banko globon. Kaip 15min sakė Turto banko Turto valdymo departamento direktorius Marius Jakštas, centre esančius objektus ketinta parduoti viešajame aukcione, tačiau buvo rasti nuomininkai, bet neilgam – Vilniaus rajono savivaldybė nutarė perimti Europos geografinį centrą ir jį prižiūrėti.

Vis dar už Europos geografinio centro tvarką yra atsakingas Turto bankas.

„Po perdavimo pastatai buvo išnuomoti, tačiau Vilniaus rajono savivaldybei išreiškus norą perimti turtą, nuoma buvo nutraukta“, – atsakė M.Jakštas.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus vyriausiosios specialistės Jolantos Gulbinovič, savivaldybė, matydama šio komplekso apleistą būklę, 2019 m. kovą kreipėsi į Turto banką dėl šio valstybės turto perdavimo savivaldybės nuosavybėn. Tų pačių metų liepą buvo priimtas savivaldybės tarybos sprendimas dėl sutikimo perimti Europos geografinio centro kompleksą.

„Šiuo metu vyksta Vyriausybės nutarimo dėl Europos geografinio centro komplekso perdavimo Vilniaus rajono savivaldybės nuosavybėn derinimo procedūros, kurios užsitęsė dėl pasikeitusių teisės aktų“, – 15min komentavo J.Gulbinovič. Ji nurodė, kad šiemet birželį Vyriausybė pakeitė nutarimą, kuriuo reglamentuojamas valstybės turto perdavimas valdyti, naudoti ir disponuoti juo pasitikėjimo teise ir patvirtinta Valstybės turto perdavimo patikėjimo teise ir savivaldybių nuosavybėn tvarka.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Apleistas Europos geografinis centras
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Apleistas Europos geografinis centras

Neskirta lėšų parko tvarkymui

Tad už Europos geografinio centro tvarką vis dar yra atsakingas Turto bankas. Anot M.Jakšto, parko teritorija jau kelis kartus buvo šienauta ir tvarkyta, tačiau užsitęsus perdavimo procedūroms, Turto bankas dar kartą organizuos teritorijos sutvarkymą, kad iki perdavimo akto pasirašymo dienos vieta būtų pilnai sutvarkyta.

„Šiuo metu yra pradėtos objekto perdavimo Vilniaus rajono savivaldybei procedūros, kurios, planuojama, turėtų būti užbaigtos 2020 m. trečiajame ketvirtyje (liepos–rugsėjo mėn.)“, – teigė M.Jakštas.

Tačiau, kaip atsakė Turto banko atstovas, šių metų biudžete įstaiga nėra numačiusi lėšų Europos geografinio centro sutvarkymui. Todėl, jei perdavimas vėl užsitęstų, tik tada būtų sprendžiami tolesni teritorijos priežiūros klausimai.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Apleistas Europos geografinis centras
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Apleistas Europos geografinis centras

Šią Europos geografinio centro vietą Vilniaus rajone 1989 metais nustatė Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai. 1997 metų gegužės 24-ąją atidengtas Europos geografinį centrą žymintis akmuo, 2004-aisiais, įstojus į ES, buvo pastatytas skulptoriaus G.Jokūbonio sukurtas paminklas – baltojo granito kolona su žvaigždėmis viršuje.

2019 m. Vilniaus rajono savivaldybė pranešime rašė, kad perėmus valdyti, naudoti ir disponuoti pasitikėjimo teise Europos geografinį centrą, tikimasi, kad plėtojant šioje vietovėje kultūrinę, švietėjišką ir turistinę veiklą centras taps traukos objektu.

Jei perdavimas vėl užsitęstų, tik tada būtų sprendžiami tolesni teritorijos priežiūros klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius