-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruizinių laivų paslaptys: juose esantys morgai – tikrai ne vienintelis pribloškiantis siurprizas

Kruiziniai laivai turi paslėptų funkcijų, apie kurias daugelis keleivių, ypač keliaujančių pirmą kartą, nežino. Kai kurie laivai yra tokie dideli kaip maži miestai, ir nors palyginti nesunku susipažinti su, atrodytų, begale patogumų – vandens parkais, tatuiruočių salonais, daugybe restoranų – dažnai po keleivių deniais yra ištisa ekosistema, kurią gaubia paslaptys, rašoma „The New York Times“.
Kruizinis laivas
Kruizinis laivas / Shutterstock nuotr.

Štai 5 dalykai, kurių keliautojai gali nežinoti apie kruizinius laivus:

Yra morgas

Kruiziniais laivais kasmet plaukia milijonai keleivių, todėl neretai juose įvyksta mirties atvejų. Dauguma laivų privalo turėti morgą ir papildomus lavonų maišus nelaimės atveju.

Morge, paprastai nedidelėje nerūdijančio plieno šaldymo patalpoje, esančioje žemiausiame laivo denyje, telpa nuo 2 iki 10 kūnų, priklausomai nuo laivo dydžio. Mirus keleiviui ar įgulos nariui, laivo pareigūnai apie tai praneša kranto institucijoms, o medikų komanda įvertina kūną ir perkelia jį į morgą, kur jis laikomas tol, kol bus susitarta dėl repatriacijos. Dažniausiai kūnas išvežamas kitame įplaukimo uoste, tačiau kartais kūnas lieka laive iki kelionės pabaigos.

Yra ir kalėjimas

Kruiziniuose laivuose nėra policijos pareigūnų, tačiau daugumoje laivų yra nedideli kalėjimai, todėl nedrausmingi keleiviai gali atsidurti už grotų, jei laivo apsaugos komanda nustato, kad jie pažeidė kruizinės linijos elgesio kodeksą.

123RF.com nuotr. / Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr. / Asociatyvi nuotr.

Areštinėje, kuri paprastai būna paprastas kambarys su lova ir vonios kambariu, nėra geležinių grotų, kaip tradicinėse kalėjimo kamerose. Joje laikomi svečiai, padarę sunkius nusikaltimus, pavyzdžiui, užpuolimą ar neteisėtų medžiagų laikymą. Neblaivūs ir nedrausmingi keleiviai gali būti areštuojami kajutėje, t. y. jie negali palikti savo kajutės be apsaugos palydos.

Priklausomai nuo aplinkybių, dauguma į areštinę uždarytų keleivių joje lieka tol, kol gali būti perduoti teisėsaugos pareigūnams.

Daugelyje laivų nėra 13 denio

Daugelyje kruizinių laivų nėra 13 denio, nes Vakarų kultūroje paplitęs prietaras, kad šis skaičius yra nelaimingas. Laivuose, kuriuose yra 13 denis, jis paprastai naudojamas viešosioms erdvėms, o ne kajutėms.

Shutterstock nuotr. / Skaičius 13
Shutterstock nuotr. / Skaičius 13

Kai kuriuose laivuose, pavyzdžiui, „Royal Caribbean“ „Quantum“ klasės laivuose, yra 13 denis, nes šie laivai daugiausia naudojami bendrovės Azijos rinkoje, kur šis skaičius nelaikomas nelaimingu. MSC laivai taip pat turi 13 denį, bet ne 17 denį, nes kruizinės linijos įkūrėjas yra italas, o 17 Italijoje laikomas nelaimingu.

Laivuose, kuriuose yra 13 denis, jis paprastai naudojamas viešosioms erdvėms, o ne kajutėms.

Kruizinių laivų linijų atstovai laikosi ir kitų prietarų, pavyzdžiui, skiria krikštamotes, kurios laimina naujus laivus ir užtikrina keleivių bei įgulos saugumą. Jos taip pat rengia vardų suteikimo ceremonijas, per kurias šampano butelis sudaužomas į naujo laivo korpusą, kad laivas atneštų sėkmę. Jei butelis nesudaužomas, pasak prietarų, laivui nesiseka.

Paslėpti baseinai ir įgulos patalpos

Dideliuose kruiziniuose laivuose paprastai dirba daugiau nei 1000 įgulos narių, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia aptarnaudami keleivius, tačiau apatiniuose deniuose yra kelios vietos, skirtos jiems atsipalaiduoti.

Shutterstock nuotr. / Kruizinis laivas
Shutterstock nuotr. / Kruizinis laivas

Įvairiuose laivuose šios patalpos skiriasi, tačiau paprastai laivo priekyje yra nedideli baseinai, skirti tik įgulos nariams, taip pat restoranai, barai ir laisvalaikio zonos, pavyzdžiui, žaidimų kambariai ir sporto salės. Paskirtame bare, kuris yra pagrindinis darbuotojų socialinis centras pasibaigus pamainai, dažnai vakare skamba gyva muzika ir vyksta renginiai.

Didžiausiame pasaulyje kruiziniame laive „Royal Caribbean's Icon of the Seas“ yra vieta, skirta 2300 įgulos narių, su klubo patalpomis, kuriose yra masažo krėslai ir virtualūs balkonai – dideli ekranai, kuriuose realiuoju laiku rodomi vaizdai iš lauko, taip pat restoranas su iliuminatoriais į vandenyną.

Daugumoje laivų vyksta anoniminių alkoholikų susirinkimai

Kruiziniai laivai, kuriuose yra „viskas įskaičiuota“ gėrimų paketai ir daugybė barų, gali būti sudėtinga aplinka sveikstantiems svečiams. Daugelyje kruizinių laivų kasdien vyksta anoniminių alkoholikų susirinkimai, kurie įprastai vadinami „Billo W. draugai“ – tai nuoroda į Williamą Wilsoną, kuris 1935 m. buvo vienas iš anoniminių alkoholikų programos įkūrėjų.

123RF.com nuotr. / Kruizinis laivas
123RF.com nuotr. / Kruizinis laivas

Susirinkimai paprastai vyksta ramioje vietoje, pavyzdžiui, bibliotekoje, kur svečiai gali jaustis patogiai ir išlaikyti anonimiškumą. Jie taip pat atviri kitų paramos grupių, tokių kaip „Moterys už blaivybę“ ir „Anoniminiai narkomanai“, nariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius