Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur saulė lepina 340 dienų per metus: atraskite nesezoninį Pafą – Viduržemio jūros salos puošmeną

Visi žinome, kad vasarą Viduržiemio jūros salose tikras rojus – gali neišeidamas iš viešbučio teritorijos maloniai lepintis saule, šilto smaragdinio jūros vandens procedūromis ir skaniu maistu. Tačiau, kur keliauti, kai norisi saulės, o sezonas dar neprasidėjęs? Kipro saloje esantis Pafo miestas ir jo apylinkės pavasarį ir rudenį puikiai tiks tiems, kurie ieško saulės, bet ne karščio, ir nori patys pažinti šią salos dalį, turtingą vynu, kalnais ir vienuolynais. Pranešime spaudai pataria „Baltic Tours“ kelionių ekspertė Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė.
Pafo apylinkės, Kipras
Pafo apylinkės, Kipras / Pranešimo autorių nuotr.

Kipre, pasak legendos, gimė graikų grožio ir meilės deivė Afroditė. Tai šilčiausia ir sausiausia Viduržiemio jūros regiono sala, todėl net ir atvykus ne sezono metu, balandį ar gegužę, jus pasitiks saulė, kuri čia šviečia 340 dienų per metus.

„Mūsų šalies gyventojai ne sezono metu nori trumpų pabėgimų – 3–5 dienų trukmės kelionių, kur galėtų savarankiškai pažinti gražų miestą ar jo apylinkes. Tokiems keliautojams puikiai tinka Kipro saloje esantis Pafas, kuriame yra ir kalnų, ir paplūdimių, vynuogynų ir istorijos“, – sako kelionių ekspertė V.Mikalauskaitė-Mameniškė.

Jus pasitiks saulė, kuri čia šviečia 340 dienų per metus.

Pasak kelionių ekspertės, pasiekti Kiprą nėra sudėtinga – tiesioginiai skrydžiai į Pafą organizuojami iš Kauno du kartus per savaitę ir po 3.5–4 val. jau galima mėgautis senųjų civilizacijų liekanomis: Nea Paphos archeologiniu parku, Karalių kapais, iškirstais uolose ir įtrauktais į UNESCO paveldą, bei Fabrika kalva ir jos tuneliais, kur iki šios dienos vykdomi archeologiniai kasinėjimai.

Norint pažinti Pafo apylinkes, geriausia išsinuomoti automobilį. Nors eismas čia kairiąja puse, tačiau jis nėra intensyvus, o kelių kokybė gera. Viktorija pati ne kartą išbandė keliones automobiliu ir gali patvirtinti, kad pasivažinėjimas puikiais salos greitkeliais ir kalnų serpantinais atvers daugiau galimybių pažinti salą ir pasimėgauti ramybe už Pafo kurortinio miestelio sienų.

Kalnuose – į pėsčiųjų žygius

„Prie Pafo esantiems kalnams verta skirti dieną ar net dvi. Pakilus į kalnus automobiliu, toliau galima keliauti pėstute ar dviračiais“, – sako kelionių ekspertė.

Aukštai kalnuose išsidėstę vaizdingi kaimeliai: Pedoulas, kuris garsėja ne tik į UNESCO paveldą įtraukta bažnyčia, iš kalnų tekančiais šaltiniais, bet ir pavasarį gausiai žydinčiomis vyšniomis, Prodomos ir jo mitais apipintas kadaise didingas Berengaria viešbutis, į kurį turistai traukia ieškodami vaiduoklių, Kakopetria, kurią ištisus metus skalauja gaivus upelis, dovanojantis vaizdingą pėsčiųjų maršrutą link senojo malūno. Norintys išbandyti kitas kalnų trasas, gali keliauti link Avakas Gorge tarpeklio, primenančio Amerikos Raudonąjį kanjoną.

Pranešimo autorių nuotr. / Avakas tarpeklis
Pranešimo autorių nuotr. / Avakas tarpeklis

Pasak kelionių ekspertės, turintys daugiau laiko ir noro leisti į pėsčiųjų ar dviračių žygius keliauja iki Akamas regioninio parko, kur auga daugiau nei 500 rūšių augalų, gausu įvairiausių paukščių, kurių stebėti atvyksta žmonės iš viso pasaulio.

Vidutinio sudėtingumo trasa pasiekus Akamas viršukalnę galima palydėti saulę. Pakeliui verta sustoti pasivaikščioti žavinga Latsi uostamiesčio pakrante, aplankyti „Afroditės vonias“. Čia, pasak legendos, besimaudančią deivę Afroditę pamilo gerti sustojęs Adonis.

Pranešimo autorių nuotr. / Serpantinų keliai Troodos kalnuose
Pranešimo autorių nuotr. / Serpantinų keliai Troodos kalnuose

Troodos kalnų viršukalnėje galima aplankyti nedidelį botanikos sodą, kuris visiškai nemokamas. Viešint kalnuose atgaivins ne tik vėsesnė temperatūra, bet ir kriokliai, kurių, kaip bebūtų keista tokioje sausoje saloje, čia gausu, tačiau Viktorija siūlo aplankyti vienus gražiausių: Millomerio ir Pano Platres.

Vienuolynai – ne tik tikintiesiems

Kelionių ekspertė Viktorija sako, kad Pafe žmones traukia ne tik nuostabi gamta, nemažai žmonių atvyksta aplankyti kalnuose įsikūrusių vienuolynų, kurių Kipre skaičiuojama 31 ir kurie keliautojus mielai įsileidžia į savo kiemus.

Pranešimo autorių nuotr. / Kykkos vienuolynas
Pranešimo autorių nuotr. / Kykkos vienuolynas

Vienas garsiausių veikiančių vienuolynų – Kykkos – įsikūręs Troodos kalnų aukštumoje, 1300 m virš jūros lygio. Kykkos skaičiuoja 900 metų istoriją ir jame saugoma religinė relikvija, kuri yra viena svarbiausių pravoslavų tikėjime – Dievo Motinos ikona. Jos pamatyti atvyksta ne tik tikintieji, bet ir besidomintys istorija. Anot Viktorijos, geriausia čia lankytis ne sezono metu, kuomet nėra tiek daug turistų.

Pranešimo autorių nuotr. / Kykkos vienuolynas
Pranešimo autorių nuotr. / Kykkos vienuolynas

Seniausias pasaulio vynas

Lankantis kalnų kaimeliuose keliautojai sutinka draugiškus ir svetingus vietinius gyventojus, kurie kviečia prisėsti viename iš restoranų ir išbandyti tradicinį graikišką meze – gausius mėsos ir žuvies užkandžius su padažais.

„Kipro gyventojai garsėja savo maisto tradicijomis ir ypatingu svetingumu. O apie meze sakoma – kas jo neragavo, nebuvo Kipre. Tik atsargiai su porcijomis – jeigu maistą ragausite ne turistinėse vietose, jos bus stulbinančio dydžio“, – sako kelionių ekspertė.

Pasak Viktorijos, kalbant apie gėrimus, patys kipriečiai labiau vertina alų ar stipresnius gėrimus, tačiau kalnuose augina vynuogynus ir patys gamina puikų vyną. Čia populiaru besišnekučiuojant su vietiniais lėtai ragauti iš Kipro kilusį seniausią pasaulio vyną.

Pranešimo autorių nuotr. / Saulėlydis Pafe
Pranešimo autorių nuotr. / Saulėlydis Pafe

Geriausias laikas vykti į Pafą – balandis ir gegužė, kuomet jau žydi vešli augmenija, bet dar nėra lietuvius varginančio vasaros karščio. Be to, tokiu metu mažiau turistų ir žymiai draugiškesnės kainos.

Geriausias laikas vykti į Pafą – balandis ir gegužė.

Anot Viktorijos, pvz., nakvynę populiariausiuose viešbučiuose ne sezono metu galima gauti net 3 kartus pigiau nei vasarą. Ir pats Kipras išsiskiria tuo, kad jame daug paslaugų yra itin pigios – daug lankytinų objektų yra nemokami, o įėjimai į archeologines vietas pasižymi vienomis mažiausių kainų regione, lyginant su aplinkinėmis salomis, žemynine Graikija ar Ispanija, Italija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius