-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras – lietuvių atrandamas saulėtas atostogų rojus: kokias unikalias vietas čia būtina aplankyti?

Įdomia kultūra ir itin turtinga istorija garsėjantis Kipras yra viena didžiausių Viduržemio jūros salų. Taip pat Kipras yra ne tik sala, bet ir valstybė. Čia vasara trunka bene 9 mėnesius (nuo kovo iki lapkričio), o likusieji mėnesiai primena pavasarį. Šią puikią atostogų kryptį nesunku pasiekti ir lietuviams, pavyzdžiui, tiesioginis skrydis su „Wizz Air“ iš Vilniaus į Kipro Larnakos oro uostą užtrunka vos apie 4 valandas.
Kipro lankytinos vietos
Kipro lankytinos vietos / Ados Alejūnaitės / 15min nuotr.

Kipre ką tik svečiavosi ir „15min“, todėl čia dar tik planuojantiems vykti keliautojams išskyrėme pačias unikaliausias šios šalies-salos vietas.

Apleistas laivas „Edro III“

Netoli garsiojo Pafo miesto, ant jūros krato išnyra įspūdingas vaizdas – bangos skalauja šonu pakrypusį didžiulį krovininį laivą. Šį vaiduoklį itin pamėgę turistai ar fotografai, mat čia galima padaryti tikrai kvapą gniaužiančias, mistiškas nuotraukas.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Apleistas laivas „Edro III“, Kipras
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Apleistas laivas „Edro III“, Kipras

Laivas fotogeniškiausiai atrodo per saulėlydį, nors čia atkeliavusieji ir dienos metu tikrai neliks nusivylę.

„Edro III“ užplaukė ant seklumos ir užstrigo ant jūroje esančių uolų.

Laivas „Edro III“ yra 83 metrų ilgio, sveria apie 2500 tonų ir guli 12 laipsnių kampu šalia uolėtų Kipro krantų. Jis buvo pastatytas Norvegijoje 1966 m., o 2011 m. spalio 8 d. išplaukė iš Limasolio (Kipras) į Rodo salą (Graikija).

Įgulos nelaimei, tąkart dėl blogų oro sąlygų įvyko laivo avarija – „Edro III“ užplaukė ant seklumos ir užstrigo ant jūroje esančių uolų.

Visi laive buvę degalai ir kitos pavojingos medžiagos iš jo buvo pašalintos 2013 m. spalio mėnesį. Tiesa, nors laivas yra visai šalia krato, į jį patekti smalsuoliams draudžiama.

Ši laivo nelaimė tapo tikra turistų laime, nes „Edro III“ šiuo metu yra itin mėgstamas šalies traukos objektas. Visgi, sklinda kalbos ir apie laivo pašalinimą, tad jei dar nebuvote Kipre, skubėkite pamatyti šį nuotykių ar netgi siaubo filmus primenantį vaizdą.

Beje, tai ne vienintelis prie Kipro krantų esantis įspūdingas sudužęs laivas – netoliese šio nelaimėlio yra dar vienas užstrigęs laivas – „Demetrios II“.

Afroditės uolos (Petra tou Romiou)

Tarp Pafoso ir Limasolio miestų, Kipro pietvakariuose, galima išvysti ypatingas uolas. Prie jų nuolat būriuojasi vietiniai ar užsieniečiai turistai, vaikštinėja ir fotografuojasi poros. Gali atrodyti, kad panašių uolų matėte ir kitur, tačiau ne pačios uolos šiuo atveju svarbiausios.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Afroditės uolos, Kipras
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Afroditės uolos, Kipras

Anot graikų mitologijos, būtent čia gimė garsioji meilės ir grožio deivė Afroditė (romėnai ją vadino Venera). Pasak legendos, senovės graikų deivė Afroditė čia gimė iš jūros putų. Legenda pasakoja, kad ji pakilo iš bangų ir buvo palydėta ant kriauklės būtent į šį paplūdimį.

Kalbama, kad kartais čia pakylančios bangos lūžta ir iš jų lieka jūros vandens putų stulpas. Lakią vaizduotę turintieji tokiu momentu įžvelgtų ir žmogaus pavidalą. Deja, bet apsilankymo Kipre metu šio fenomeno išvysti nepavyko...

Anot graikų mitologijos, būtent čia gimė garsioji meilės ir grožio deivė Afroditė.

Kituose mituose teigiama, kad tris kartus aplink uolą apiplaukęs žmogus bus palaimintas, įgaus amžiną jaunystę ir grožį, sėkmę, vaisingumą ir pas jį atkeliaus tikroji meilė.

Jei mitai jums atrodo kaip vaizdingi pramanai, čia atvykti vis tiek verta, mat ši pakrantės dalis laikoma viena gražiausių visame Kipre. O juk ir ne kiekvieną dieną galima išvysti „dieviškas“ vietas.

Kuriono archeologinė vietovė

Antikos laikais Episkopio įlankos centre įsikūręs Kurionas buvo svarbus miestas-karalystė, o šiandien tai yra viena įspūdingiausių archeologinių vietų Kipre. Deja, 365 m. po Kr. šią karalystę sunaikino stiprus žemės drebėjimas.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kuriono archeologinė vietovė
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kuriono archeologinė vietovė

Svarbiausiu šios arheologinės vietovės objektu laikomas didingas graikų-romėnų teatras, kuris buvo pastatytas dar II a. pr. Kr. Jame galėjo tilpti iki 3500 žiūrovų. III a. po Kr. teatras tapo arena, kurioje vykdavo kovos su laukiniais gyvūnais.

Dabar šis įspūdingas statys restauruotas, jame netgi rengiami įvairūs pasirodymai.

Į rytus nuo teatro stovi Eustolijaus namo liekanos (House of Eustolios), kurios iš pradžių buvo privati vila, ankstyvosios krikščionybės laikotarpiu paversta viešuoju poilsio centru.

Vilos liekanas sudaro keturios gražių V a. mozaikinių grindų plokštės centriniame kambaryje ir maudyklų kompleksas, esantis aukštesniame lygyje, į kurį patenkama laiptais, į šiaurę nuo pastato. Eustolijaus namo liekanos uždengtos stogu, tad čia galima vaikštinėti ir lyjant lietui.

Šiandien tai yra viena įspūdingiausių archeologinių vietų Kipre.

Kuriono archeologinėje vietovėje taip pat yra ir kitų įdomių objektų: Achilo namas, Gladiatorių namas ir kt.

Kipras taip pat gali didžiuotis labai jaukiais, senoviniais kaimais. Pasakojimo apie bene gražiausią iš jų, kuris yra tituluojamas ir vienu įspūdingiausių Europoje, laukite kitoje dalyje.

„15min“ kelionę į Kiprą organizavo Kipro turizmo ministerija (Cyprus Ministry of Tourism) ir oro linijų bendrovė „Wizz Air“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius