Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų alpinistu išrinktas Saulius Damulevičius: „Alpinizme nėra klausimo, kas geresnis ar blogesnis“

Kaip juokauja patys alpinistai, šalis – be kalnų, o Lietuvos alpinizmo čempionatas – jau 62-as! Praėjusį šeštadienį jame medaliais įvertinti sezono įkopimai ir žygiai bei juos atlikusios komandos. Metų alpinistu ir aukštuminės klasės čempionu išrinktas Saulius Damulevičius, šių metų vasarą pasiekęs Brod Piko (8051 m) ir K2 (8611 m) viršūnes.
Šiemet K2 ir Brod Piko viršūnes pasiekęs Saulius Damulevičius išrinktas Metų alpinistu
Šiemet K2 ir Brod Piko viršūnes pasiekęs Saulius Damulevičius išrinktas Metų alpinistu / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvos alpinizmo asociacijos (LAA) ir Lietuvos keliautojų sąjungos organizuojamame alpinizmo čempionate nugalėtojai renkami penkiose klasėse: aukštuminėje, techninėje, uolų, ledo ir kalnų žygių. Teisėjų kolegiją sudaro 5 asmenys, vyr. teisėjas skiriamas LAA prezidento.

Šeštadienį vykusiame renginyje pristatydamas aukštuminės klasės rezultatus vyr. teisėjas Juras Jorudas sakė: „Kas galėjo pagalvoti, kad Lietuvos alpinizmo čempionate įkopimas į Everestą užims antrąją vietą...“ Būtent taip nutiko šiemet.

Vasarą dviejų aštuoniatūkstantininkų – Brod Piko ir K2 – viršūnes pasiekęs S.Damulevičius paskelbtas aukštuminės klasės nugalėtoju.

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Damulevičius ant K2 viršūnės
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Damulevičius ant K2 viršūnės

Liepos 28-ąją jis tapo pirmuoju lietuvių alpinistu, įkopusiu į „laukiniu“, „nuožmiuoju“, o kitų – ir „kalnu žudiku“ vadinamo antro pagal aukštį kalno pasaulyje K2 viršūnę, o prieš tai – liepos 19 d. – pasiekė ir kito aštuoniatūkstantininko – Brod Piko – viršūnę (8051 m) ir tapo pirmuoju lietuviu, kuris per sezoną užkopė į du aštuoniatūkstantininkus, bei 15-u istorijoje, kuris pasiekė Brod Piko ir K2 viršūnes per tą patį sezoną nenaudodamas papildomo deguonies ir aukštuminių gidų bei nešikų pagalbos.

Sauliaus Damulevičiaus nuotr./Kopimas į K2
Sauliaus Damulevičiaus nuotr./Kopimas į K2

Antroji vieta atiteko Stanislovui Vyšniauskui, kuris gegužės 12 d. pasiekė aukščiausią Žemės viršukalnę – Everestą (8848 m), o trečioji – Artiomui Kuranovui, įkopusiam į Chan Tengrio (6995 m) viršūnę.

„Everesto link“ nuotr./Stanislovas Vyšniauskas įkopė į Everesto viršūnę
„Everesto link“ nuotr./Stanislovas Vyšniauskas įkopė į Everesto viršūnę

Nors įkopimas į Everestą liko aukštuminės klasės antroje vietoje, S.Damulevičiaus teigimu, šioje klasėje aukštis lemia tikrai daug ir paprastai apsprendžia laimėtojus.

„Tačiau tai anaiptol nėra vienintelis veiksnys. Teisėjų kolegija vertina daugybę įkopimo aspektų, tokių kaip maršruto būklė ir sudėtingumas, kopimo stilius – ar naudota gidų ir nešikų pagalba, papildomas deguonis, saugumas, meteorologinės sąlygos ir panašiai.

K2 pagal aukštį šiek tiek nusileidžia Everestui, tačiau laikoma kur kas sudėtingesne viršukalne, o mano pasirinktas stilius – kopti nenaudojant papildomo deguonies ir iš anksto įrengtų stovyklaviečių – modernus ir, kiek buvo įmanoma, puristinis. Be to, tai buvo pirmasis įkopimas į K2 viršūnę, o kopti nežinomais takais yra sunkiau.

Šiais metais Everestą pasiekęs Stanislovas Vyšniauskas tapo šeštuoju lietuviu, užkopusiu į aukščiausią planetos viršūnę“, – paklaustas apie veiksnius, kurie vertinami aukštuminėje klasėje, pasakojo S.Damulevičius.

VIDEO: 15min studijoje – į bene sunkiausią pasaulio viršukalnę K2 įkopęs alpinistas S.Damulevičius

Be šio įvertinimo, S.Damulevičiui atiteko ir Metų alpinisto titulas bei jį simbolizuojantis, iš rankų į rankas perduodamas kalnų erelis. Tiesa, Metų alpinistu Saulius išrinktas jau antrą kartą – pirmą kartą tai įvyko 2015-aisiais už įkopimus į Chan Tengrio (6995 m) ir Pergalės (7439 m) viršūnes, kurie S.Damulevičiui pelnė „Sniegynų tigro“ titulą.

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Damulevičius išrinktas Metų alpinistu (2022 m. gruodžio 17 d.)
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Damulevičius išrinktas Metų alpinistu (2022 m. gruodžio 17 d.)

„Pergalės viršūnė, stūksanti Tian Šanio kalnuose, yra labai sunki ir pavojinga – šiauriausias pasaulio septyniatūkstantininkas. Šiais metais niekam nepavyko į ją įkopti, nors bandė gal 15 ekspedicijų. Man šis kalnas buvo lyg įsivertinimas prieš pradedant kopti į pačias aukščiausias pasaulio viršūnes, kurių aukštis siekia daugiau kaip 8 kilometrus“, – 15min sakė S.Damulevičius.

Paprašytas paaiškinti, už ką skiriamas Metų alpinisto titulas, pašnekovas sakė: „Kartais titulas yra skiriamas už bendrus alpinisto pasiekimus konkrečiais metais – aukštus laimėjimus skirtingose klasėse, kurios Lietuvos alpinizmo čempionate yra net penkios: uolinė, ledo, techninė, aukštuminė ir kalnų žygių.

Tačiau dažnai lemia ne tik „taškų suma“, o tam tikras proveržis Lietuvos alpinizme – praliptas itin sudėtingas maršrutas, pirmaįkopimai į naujas viršūnes ar nauji maršrutai, keli įkopimai per sezoną, reikalaujantys didelės fizinės ir psichologinės ištvermės, pavyzdžiui į 2 ar net 3 septyniatūkstantininkus.

Man šiais metais pavyko ne tik tapti pirmuoju lietuviu, įkopusiu į K2, bet ir pirmuoju, kuriam per vieną sezoną pavyko pasiekti 2 „aštuntukus“. Realiai įkopimus į K2 ir Brod Piko viršūnes skyrė vos 10 dienų! Manau, abu šie pasiekimai prisidėjo prie galutinio vertinimo.“

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Damulevičius išrinktas Metų alpinistu ir aukštuminės klasės nugalėtoju
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Damulevičius išrinktas Metų alpinistu ir aukštuminės klasės nugalėtoju

Be medalio ir kalnų erelio bei rėmėjų dovanų – šalčiui pritaikyto miegmaišio ir kalnų kuprinės, S.Damulevičius gavo dar dvi. Vladas Vitkauskas įteikė savo 7 viršūnių žygio atminimo lėkštelę, pasirašytą aukso rašalu, o pirmasis Lietuvos alpinizmo pirmenybių čempionas Giedrius Bernatonis padovanojo knygą apie K2 viršūnę.

Asmeninio archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos alpinizmo pirmenybių čempiono Giedriaus Bernatonio padovanota knyga apie K2 viršūnę ir Vlado Vitkausko įteikta 7 viršūnių žygio atminimo lėkštelė, pasirašyta aukso rašalu
Asmeninio archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos alpinizmo pirmenybių čempiono Giedriaus Bernatonio padovanota knyga apie K2 viršūnę ir Vlado Vitkausko įteikta 7 viršūnių žygio atminimo lėkštelė, pasirašyta aukso rašalu

Paklaustas, kuo apskritai alpinistams svarbūs šie rinkimai ir įvertinimai ir ką pačiam reiškia toks įvertinimas, S.Damulevičius sakė:

„Džiaugiuosi, kad prieš kelerius metus, man dar būnant Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentu, iš esmės pavyko titulo pavadinimą pakeisti iš „geriausio“ į „Metų alpinisto“. Klausimas, ne kas geresnis ar blogesnis, nes alpinizmas nėra toks sportas, kuriame pasiekimus nulemia siauri techniniai parametrai. Manau, kad Metų alpinisto titulas, nors skiriamas teisėjų kolegijos, iš esmės reprezentuoja visos alpinistų bendruomenės įvertinimą.

Metų alpinistui įteikiamas ant akmens tupintis erelis, kasmet perduodamas iš rankų į rankas. Prie to akmens pritvirtinta nedidelė lentelė su visų alpinistų, kažkada turėjusių šį titulą, vardais ir pasiekimais, už kuriuos buvo apdovanoti. Tai lyg indėlis į Lietuvos alpinizmo chrestomatiją. Tad, be abejo, buvimas tame sąraše man suteikia džiaugsmo, bet kartu tai yra ir tam tikra atsakomybė.“

Šiųmetį alpinizmo čempionatą S.Damulevičius pavadino įspūdingu ir kiekybės, ir kokybės atžvilgiu. Teisėjų vertinimui buvo pateikta net 40 įkopimų ir kalnų žygių ataskaitų.

Čempionate gali dalyvauti visi Lietuvos Respublikos piliečiai, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos. Komandos dalyvių skaičius neribojamas. Pagal pateiktas ataskaitas vertinami visi įkopimai ir žygiai, atlikti nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. iki einamųjų metų spalio 31 d.

Kiti 2022-ųjų Lietuvos alpinizmo čempionato rezultatai, pateikti Lietuvos alpinizmo asociacijos:

KKT čempionatas

I vieta – klubo „Virvė laisva“ komanda „Aišku“: Julius Žilinskas, Deimantė Liutkevičiūtė, Gediminas Mineikis, Gintaras Čepas, Donata Grigalionytė, Gediminas Žukaitis

II vieta – KTU ŽK „Ąžuolas“ komanda „Kirviai“: Girvydas Kulakauskas, Justina Petrylaitė, Tomas Paškauskas, Simonas Krencius, Karolis Talačka, Giedrius Liuberskis

III vieta – VILNIUS TECH TK komanda „Vėl Kukuliai“: Mantas Bogumila, Augustinas Šueris, Andrė Gvazdauskaitė, Rūta Ratkutė

Žygių klasė

I vieta – VILNIUS TECH TK komanda: Laurynas Marcinkus, Arnas Martinaitis, Girvydas Kulakauskas, Adomas Vaičikonis, Remigijus Baravykas, Andrius Dubrovskis, III kat. žygis su IV kat. elementais, Šveicarijos Alpės

II vieta – VUŽK komanda: Kristina Ketlėriūtė, Vilma Blėdaitė, Matas Kiškūnas, Lukas Kiškūnas, Justina Gertaitė, Povilas Rudinskis, Gabija Mazur, Rugilė Rizgelienė, Joris Rizgelis, Dominykas Mazur, kalnų turizmo žygis Centriniame Kaukaze, Sakartvelas, Svanetija

III vieta – Tadas Lapinas, Robertas Kurbedis, Jhon Muir Trail, 400 km, JAV

Uolinė klasė

I vieta – Julius Survila, Vytautas Gudelis, Aiguille du Peigne (3078 m), „Contamine Vaucher“ (TD VI+ ,400 m), Prancūzija

II vieta – Marta Kuliešiūtė, Šarūnas Matulevičius, Piz Badile (3308 m), „Nordkante“ (D, V, 800m), Šveicarija

III vieta – Povilas Sadauskas, Darius Nekrasovas, Aiguille Dibona (3131 m), „Visite Obligatoire“ (6a+, 410 m), Prancūzija

Ledo klasė

I vieta – Gediminas Simutis, „Metro“ (WI6 M5, 180 m), Šveicarija

II vieta – Vadimas Kosiakovas, Darius Nekrasovas, Povilas Sadauskas, Justas Valskis, „Monsterline“ (WI6, 230 m), Austrija

III vieta – Povilas Sadauskas, Artiomas Kuranovas, „Repentance Super“ (WI6, 230 m) Italija

Techninė klasė

I vieta – Gediminas Simutis, Monblanas (4808 m), Voie Bonatti-Oggioni (TD+ 6a)

II vieta – Artiomas Kuranovas, Gediminas Karveckas, ledo kopimai Ala Arča, Tian Šanis: Baičėčėkej – „Meškėno ašaros“ pirmapralipimas (ED), Laisvoji Korėja – Lowe (TD/ED), Korona – Strelka+ (TD), Korona – Seliviorstovo (TD-)

III vieta – Marius Gružauskas, Alpamayo (5947 m), „French direct“ (D+), Peru Andai

III vieta – Darius Gelažius, Arvydas Vilkonis, Šiaurinė Ušba (4694 m), Šiaurės rytų ketera (D+/TD-), Sakartvelas

Teisėjų išskirtos dvi specialiosios nominacijos:

Moteriškiausias projektas – Geda Juchnevičė, Ramunė Maldutytė, Jurgita Naujokaitė, Avicena (7134 m)

Gražiausias projektas – Tadas Lapinas, Robertas Kurbedis, Jhon Muir Trail, 400 km, JAV

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius