Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos pamokos: pats turtingiausias žmogus, kurį teko sutikti

Jeetandra Kumar Verma, save pristatantis tiesiog Jeetu, rusų kalbos gidas, su kuriuo aš ir mano tėvai susipažinome kelionėje Indijoje. Iš pažiūros paprastas, niekuo neišsiskiriantis indas, tapo mums tikro žmogaus pavyzdžiu. Tačiau pradėsiu viską iš pradžių.
Ramybė prie Gango upės
Ramybė prie Gango upės / K.Jokubaitytės nuotr.

Jettu pasitiko Jachi traukinių stotyje. Nuo pat pirmos susitikimo minutės galėjai pastebėti, jog šis žmogus nuolatos vaikšto su šypsena. 32 metų vyriškis gyvena netoli Kajuraho miesto su savo dviem broliais, mama ir brolio sūnumis. Jeetu dirba gidu, turi nedidelį ūkį, veda jogos, meditacijos mokymus, už kuriuos neima pinigų. Pats save laiko gyvenimo šeimininku, nes daro tai, ką nori ir ką liepia jo širdis. Jettu prasitarė, jog neva dievas jam liepė po mėnesio pertraukos mums būti gidu. Tokie vyro pasisakymai kėlė nuostabą ir net gi juoką. Atsirado kažkoks keistuolis, šamanas...
Atvykus į Orchos kaimelį, nuvykome į nepaprasto grožio viešbutį – maharadžos (vieno iš karalių) medžioklės rezidenciją. Šis senoviniais arabų architektūros motyvais pastatytas viešbutis prie upės kranto tapo puikia vieta bendravimui su mūsų gidu.

K.Jokubaitytės nuotr./Orchos kaimelyje
K.Jokubaitytės nuotr./Orchos kaimelyje

Vaikštinėdami palei akmenimis nusėtą Betwa upės krantą, pradėjome kalbėti apie meditaciją, jogą. Pamatęs mūsų susidomėjimą, gidas mums stebint pradėjo medituoti, žiūrėdamas tiesiai į saulę apie dešimt minučių. Prisipažinsiu, buvo šiek tiek baisu ir nejauku tai stebėti. Atrodo, jog žmogus iškeliavęs į visai kitą pasaulį. Tačiau jam pačiam suplojus rankomis, jis vėl kaip niekur nieko toliau su mumis bendravo.

K.Jokubaitytės nuotr./Gidas Jeetu
K.Jokubaitytės nuotr./Gidas Jeetu

Jettu pradėjo medituoti jau nuo vaikystės. Poreikis pasinerti į vidinį pasaulį atsirado po tėvo mirties. Šio meno vyriškis niekur nesimokė. Nuo pat gimimo suprato, kad jis yra kitoks. Meditacija tapo neatsiejama gyvenimo dalis, kuri padėjo išgyventi likimo siųstus išbandymus, skurdą. Jeetu tiki, jog jis gali padėti kitiems, todėl planuoja organizuoti meditacijos, jogos stovyklas ne tik indams, bet ir gyvenimu nusivylusiems europiečiams.

Mane nuoširdžiai stebino šio žmogaus požiūris į gyvenimą. Jettu teigia, jog geriau būti neturtingam, bet laimingam. Reikia džiaugtis kiekviena gyvenimo diena, padėti kitiems, nes žmogui duotas gyvenimas priklauso ne tik, jam bet ir aplinkiniams. Jis nesijaudina dėl pinigų, dėl to, kad neturi didelio namo. Anot Jettu, jei neturi pinigų šiandien, galbūt jų turėsi rytoj. Svarbiausias dalykas gyvenime -  daryti tai ką tu nori, ko trokšti, kas priverčia tave šypsotis. Atrodo, tokie pasakymai labai akivaizdūs ir paprasti, tačiau praleidusi dvi nepamiršdamas dienas su šiuo žmogumi, supratau jų prasmę.

Jettu teigia, jog gyvenimo laimei pinigai didelės įtakos neturi. Labai dažnai Europoje ar kitose išsivysčiusiose šalyse gyvenantys žmonės yra nelaimingi, nors iš tikrųjų turi viską, ko reikia patogiam gyvenimui. Problema ta, jog žmones valdo neįgyvendinami, kartais nepasiekiami troškimai, norai, kurie tarsi trypia ir mindo. Jettu sako, jog reikia išmokti valdyti savo norus, kovoti su jais ir tik tada gyvenimas taps kaip graži daina. „Kodėl jus, europiečiai, nedainuojate? Reikia dainuoti, kai liūdna ir linksma. Kuomet dainuoju, aš medituoju ir jaučiu, jog esu laimingas“.

Mane nuolatos stebino nesavanaudiški šio žmogaus poelgiai. Jettu šelpdavo išmaldos prašančias elgetas, nupirko beždžionėms bananų, pats mus vaišino vaisiais, neėmė arbatpinigių. Nuvykus į vieną krautuvę mes nusipirkome nemažai suvenyrų. Nuo šios sumos paprastai krautuvės savininkas penkis procentus atiduoda gidui už tai, jog jis atvežė klientus. Jettu taip pat gavo kelis šimtus rupijų, už kuriuos mums nupirko vandens. Sunku suvokti, kad pasaulyje yra tokių sąžiningų žmonių.

K.Jokubaitytės nuotr./Tekanti saulė Varanasyje
K.Jokubaitytės nuotr./Tekanti saulė Varanasyje

Hedonistinio ir materialaus gyvenimo atsisakymas lėmė, jog jis dabar neturi žmonos. Dar mokydamasis Delyje Jettu susipažino su mergina, kurią labai pamilo. Tačiau ši mergina pasakė, jog  nori gyventi gerai, turėti turtingą vyrą, kas buvo visiškai svetima Jettu. Taip jaunuolių keliai išsiskyrė. Po kelių metų vyriškis susitiko savo buvusią meilę. Dabar ji gyvena su labai garsiu ir turtingu žmogumi, deja, yra nelaiminga.

Jettu teigia, jog meilė žmogui būtina. „Man nereikia, kad moteris būtų išoriškai graži. Šiandien ji graži, o galbūt rytoj ji pateks į avariją, kuri subjauros ją. Svarbiausias dalykas – žmogaus vidus, vertybės“. Jettu teigia, jog suradęs tokį gyvenimo partnerį, atiduos viską kas geriausia: „Jei turėsiu vieną duonos gabaliuką, pasidalinsiu su ja. Jei turėsiu du, antrą atiduosiu jai“. Vyriškis apgailestauja, jog Europoje žmonės labai dažnai skiriasi. Jo nuomone, pagrindinė to priežastis yra išorinis, materialus partnerio vertinimas. Tuo tarpu Indijoje, santuoka yra šventa. Indai tuokiasi vieną kartą, todėl skyrybos čia retas reiškinys.

K.Jokubaitytės nuotr./Goa
K.Jokubaitytės nuotr./Goa

Bendraudamas su mūsų šeima, Jettu „permatė mus kiaurai“. Norite tikėkite, norite ne, bet sutikome tikrą guru. Mes nepasakojome jam savo asmeninių problemų, tačiau vakarieniaudami su juo buvome šokiruoti, kad jis jas išdėstė. Tarsi „perskaitė mūsų šeimos knygą“. Aš likau šokiruota, nes į tokius dalykus visuomet žiūriu skeptiškai. Šamanai, burtininkai ir astrologai, mano nuomone, yra tik prasimanymas. Tačiau Jettu leido susimąstyti, kad galbūt yra tokių nepaprastų žmonių, kurie turi dievo siųstą dovaną.

Išsiskirti su šiuo žmogumi buvo labai sunku. Žinojome, jog reikia jam kažkaip atsidėkoti, todėl į gražią dėžutę įdėjome keletą dolerių. Paprašėme, jog jis šią dėžutę atidarytų tik grįžęs namo. Nepatikėsite, vakare viešbučio administratorius paskambino ir paprašė ateiti į vestibiulį. O ten laukia Jettu su pilnu maišu dovanų. Žinot, sunku patikėti, kad taip įmanoma, bet tai tikra tiesa.
Mūsų šeima visą gyvenimą atsimins šį žmogų ir jo paprastus gyvenimiškus pamokymus, kurie privertė susimastyti, sustoti. Man dabar galvoje vis skamba Jettu žodžiai: „Žmogus gyvenime yra tik turistas. Mes žinome, jog atėjome ir tai, kad tikrai išeisime. Todėl džiaukimės tą brangiausia dovana – gyvenimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius