TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po įstatymo pakeitimo derėtų atsargiau pirkti keliones iš užsienio organizatorių

Šią vasarą, liepos 17 dieną, Lietuvos Respublikos Seimas priėmė Turizmo įstatymo pataisas. Nuo tos dienos pradėjo galioti naujos redakcijos įstatymas, kuris pakeitė daug iki tol galiojusių nuostatų. Viena jų – Lietuvoje neįsisteigusių verslo subjektų turizmo paslaugų teikimo tvarka, rašoma pranešime spaudai. O tai – ne kas kita, kaip užsienio kelionių organizatorių veikla Lietuvoje. Vis tik ką turėtų žinoti žmonės, prieš įsigydami kelionę iš užsienio organizatorių?
Kelionės pirkimas
Kelionės pirkimas / 123rf.com nuotr.

Pasikeitė tvarka

„Priešingai nei buvo iki šiol, tiek Europos Sąjungos kelionių organizatoriams, tiek turizmo paslaugų rinkinio pardavėjams nebetaikomos Turizmo įstatymo nuostatos, nustatančios reikalavimus, susijusius su prievolių įvykdymo užtikrinimais“, – pokalbį pradeda turizmo teisės ekspertas, advokatų kontoros „ADER“ kelionių advokatas Edmundas Rusinas.

O tai reiškia, jog Lietuvoje yra automatiškai pripažįstami kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje įsteigto subjekto turimi prievolių įvykdymo užtikrinimą patvirtinantys dokumentai, kurie atitinka tos šalies reikalavimus.

Kelionių agentai nebeatsakys

„Dėl to turistai turi žinoti, kad Lietuvoje pirkdami kitų ES šalių kelionių organizatorių kelionių paketus, iškilus nesklandumams, turės kreiptis tiesiogiai į paslaugos teikėją esantį ne Lietuvoje. Už parduotų kelionių, kaip būdavo iki šiol, trūkumus nebeatsakys kelionių pardavimo agentai, o dėl pažeistų teisių gynimo bus būtina kreiptis tiesiogiai į ES valstybę, kurioje įsiregistravęs kelionių organizatorius“, – teigia kelionių advokatas.

Paprastai tariant, jei perkate kelionę iš Lietuvoje įsisteigusio kelionių pardavimo agento, bet tą kelionę organizuoja, pavyzdžiui, Vokietijos kelionių organizatorius, neįsisteigęs Lietuvoje, ir kelionės metu kyla nesklandumų, pretenzijos turės būti reiškiamos Vokietijos kelionių organizatoriui, o nepavykus ginčo išspręsti – Vokietijos vartotojų teisių institucijoms ar teismui.

Asm.archyvo nuotr./Advokatas Edmundas Rusinas
Asm.archyvo nuotr./Advokatas Edmundas Rusinas

Trečiosioms šalims negalioja

Vis tik šie įstatymo pakeitimai negalioja perkant keliones iš trečiųjų šalių kelionių organizatorių. Trečiosios valstybės kelionių organizatorius ar kelionių pardavimo agentas, parduodantis organizuotas turistines keliones Lietuvos Respublikoje, privalo būti įsisteigęs Lietuvos Respublikoje ir turėti Turizmo įstatyme nurodyto dydžio prievolių įvykdymo užtikrinimą bei atitikti kitus kelionių organizatoriui ir kelionių pardavimo agentui keliamus reikalavimus.

Kelionių pardavimo agentas, parduodantis Lietuvoje neįsisteigusio kelionių organizatoriaus keliones, atsako kaip kelionių organizatorius.

123rf.com nuotr./Oro uoste
123rf.com nuotr./Oro uoste

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius