Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Poilsiautojų vargai: Lietuvoje šalta, o į užsienio kurortus kelionių nebėra arba kainos žvėriškos

Nusprendę, jog liepą šilumos Lietuvoje nesulauks, lietuviai karštligiškai ieško kelionių ten, kur dabar šviečia saulė. Masinį poilsiautojų susidomėjimą teigia pajutę tiek didieji, tiek mažieji turizmo rinkos dalyviai. Deja, liepos mėnesiui pasiūlyti kelionių jie negali – viskas iššluota. O likę atostogų pasiūlymai – kaip niekada brangūs.
Lietingas pirmadienis Palangoje
Lietinga liepos pradžia išgąsdino poilsiautojus: jie užplūdo kelionių organizatorius ir nori atostogauti ne Lietuvoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Nežinau, ar tai sutapimas, bet pasirodžius straipsniams, kad nebus vasaros, pasipylė skambučiai. Žmonės graibsto viską – nuo pažintinių iki poilsinių kelionių. Problema, kad nelabai ką turime pasiūlyti“, – sakė kelionėmis prekiaujančios bendrovės „Kodėlgine.lt“ direktorė Vaida Tamulienė.

Tą patį 15min tvirtino ir kitų kelionių agentūrų atstovai.

„Tai tikra tiesa. Liepai nelabai turime ką pasiūlyti net per Varšuvą“, – sakė kelionių agentūros „Superkeliones.lt“ vadovas Udrius Armalius.

Pasak jo, tie poilsiautojai, kurie suskubo ieškoti kelionių anksčiau, išlošė. „Ir gana smarkiai, nes didžiąją kelionių išlaidų dalį šiuo metu sudaro lėktuvų bilietai – nesant vietų lėktuve kyla ir kelionių kainos“, – teigė pašnekovas.

Susiplanuoja trumpas atostogas

„Pastaruoju metu, ypač nuo birželio pabaigos, mes kasdien sulaukiame net keliasdešimties laiškų su prašymu padėti kažkur pabėgti artimiausiu metu. Kai kurie keliautojai prisipažįsta, jog buvo suplanavę savo atostogas Lietuvoje, tačiau, žiūrėdami į mėnesio ar savaitės prognozes įvairiuose orų puslapiuose, jie nusprendė atšaukti savo rezervacijas Lietuvos pajūryje ar kaimo turizmo sodybose bei skubiai keisti planus: vykti atostogų į šiltus kraštus“, – sakė kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ vadovas Rimvydas Širvinskas.

„Šiandien pirma stotelė pas jus, nes vaikai pamirš kaip vasara atrodo“, – sako mums skambinantys klientai. Juokas juokais, bet situacija dabar tokia, kad poilsiautojai priversti koreguoto savo atostogų planus, – sako V.Tamulienė

Kaip ir kolegos, jis sakė, kad pasirinkimų skrydžiams į šiltus kraštus šiuo metu nėra – nė vienas didysis kelionių organizatorius neturi laisvų vietų lėktuve iki pat Vilniaus oro uosto rekonstrukcijos pradžios, t.y. liepos 14 d.

„Kalbant apie savarankišką keliavimą su pigių skrydžių bendrovėmis, skrydžių kainos siekia net ir 300-400 eurų į abi puses (kurortų kryptimis). Todėl nusprendę liepos mėnesį paskutinę minutę leistis į kelionę, galima sakyti, permokės. Be to, labai didelis viešbučių užimtumas Viduržemio regione šiuo metu, todėl dabar perkant atostogas renkamasi iš to, kas liko.

Drąsiai galiu teigti, kad šiemet išlošė tie, kas kelionę susiplanavo ir įsigijo išankstinių pardavimų metu – žiemą“, – antrino ir R.Širvinskas.

Kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ pardavimo vadovė Kristina Prieskienytė pabrėžė, kad tradiciškai liepą ir rugpjūtį lietuviai dažniausiai atostogauja savo šalyje, tačiau šios vasaros orai ir tolesnės prognozės verčia šiuos įpročius keisti.

„Šiemet tikrai didesnė paklausa kelionėms į Turkiją. Deja, liepą ir rugpjūtį Turkijoje atostogauja Pietų Europos ir pačios Turkijos gyventojai, tad viešbučių kainos yra gerokai aukštesnės nei kitais mėnesiais, o oro temperatūra – daugiau kaip 30 laipsnių. Pasiūlymų šiam periodui turime, tačiau dėl išvardintų priežasčių kainos yra aukštesnės nei pavasarį ar rudenį“, – sakė „Kidy Tour“ atstovė.

Nepaisančius didesnių kainų ir planuojančius atostogauti svetur ji ragino nedelsti ir rugpjūčiui keliones rezervuoti nelaukiant paskutinės minutės.

Iš anksto planuoti keliones patarė ir „Makalius.lt“ vadovas. „Labai rekomenduoju gerokai iš anksto peržiūrėti laisvadienius ir švenčių dienas kalendoriuose bei susiplanuoti tą savaitgalį kaip įmanoma anksčiau. Šiemet taip nutiko su šiuo savaitgaliu (liepos 6-osios – aut. past.) – daug žmonių penktadienį pasiėmė laisvą dieną, tad turi net keturias laisvas dienas ir nori kažkur išvažiuoti. Jau krenta nemažai užklausų Žolinių savaitgaliui, kurį galima taip pat “prailginti„ paprašius darbdavio pirmadienį laisvadienio – taip ir vėl galima turėti net keturis laisvadienius“, – sakė R.Širvinskas.

Pataria nesusikoncentruoti į populiariausias kryptis

Poilsiautojams, kurie jau apsisprendę, kad šilumos Lietuvoje nesulauks ir žūtbūt nori iškeliauti į šiltesnius kraštus liepą ir rugpjūtį, U.Armalis patarė būti išradingesniems ir rinktis ne vien iš populiariausių krypčių.

„Ar tikrai reikia važiuoti į Turkiją, kai, pavyzdžiui, galima iš Vokietijos nusipirkti kelionių paketą (skrydis pervežimas ir nakvynė 4* viešbutyje su maitinimu „viskas įskaičiuota“) į Dominiką, kuri savaitei kainuoja 600–700 eurų. Būtent tiek dabar kainuoja kelionė iš Lietuvos į populiariausius 5* viešbučius Turkijoje“, – sakė U.Armalis.

Pasak V.Tamulienės, šiemet populiarumu pirmauja kelionė į Kroatiją su galimybe aplankyti Veneciją, poilsis Italijos kurorte Riminyje su ekskursijomis po Florenciją, San Mariną, Romą, Vatikaną. Taip pat populiari pažintinė kelionė į Gruziją ir Bulgariją.

„Graibstomi ir kruizai po Baltijos jūra ar kelių dienų pažintinės kelionės po populiariausius Vokietijos atrakcionų parkus. Vis dar lieka populiarios keliones į Slovakiją, Šveicariją ar Čekiją“, – sakė pašnekovė.

Sinoptikai ramina – vasara dar bus

Alvydo Januševičiaus nuotr./Debesuotas pajūris po Joninių
Alvydo Januševičiaus nuotr./Debesuotas pajūris po Joninių

Artimiausiomis dienomis dar teks susitaikyti su drėgnais orais ir perkūnijomis, tačiau penktadienį turėtume sulaukti pokyčių, LRT radijui sakė sinoptikė Alva Nagelytė.

Ketvirtadienio naktį lietaus debesys prasisklaidys, temperatūra nukris iki 6–9, pajūryje bus apie 10–12 laipsnių šilumos. Dieną vėl daug kur praslinks trumpi lietūs, vietomis griaudės perkūnija. Temperatūra kils iki 16–21 laipsnio šilumos.

Penktadienį lietus jau turėtų pasitraukti. Naktį oras atvės iki 5–10, dieną šils iki 17–22 laipsnių.

Šeštadienį taip pat numatomi sausi orai. Pasak sinoptikės, temperatūra dieną turėtų perkopti 20 laipsnių šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius