Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portugalijoje gaisrų pašonėje keliaujanti Monika Čiučelytė: „Jei ne lietus, tikriausiai nebūtų kuo kvėpuoti“

„Šiąnakt nakvojome žvejų miestelyje Nazarė, į kurį vakar atvažiavome iš Lisabonos. Visą kelią matėsi dūmai, jautėsi aitrus kvapas. Bet atvažiavus į Nazarė tapo visai liūdna. Nuėjome pažiūrėti didžiausios pasaulyje bangos, bet jos nematėme, nes dūmų buvo tiek, kad kvėpuoti buvo sunku, saulės nesimatė, dangus buvo aptrauktas tarsi dūmų užsklanda“, – taip apie gaisrų niokojamą Portugaliją pasakojo ten viešinti Monika Čiučelytė.
Netoli Lisabonos esantis žvejų miestelis Nazare
Netoli Lisabonos esantis žvejų miestelis Nazarė / Monikos Čiučelytės nuotr.

Pasak jos, pirmadienį vakare dūmų daugėjo, buvo sunku kvėpuoti. „Pačių gaisrų mes nematėme. Bet jautėsi, kad viskas aplink dega“, – sakė lietuvė.

Pasak jos, vėlai vakare tarsi stebuklas buvo prapliupęs lietus. „Apie 22 val. vietos laiku pradėjo smarkiai lyti. Tiesa, miegoti buvo sunku – atrodė, tarsi miegotum lauže“, – pasakojo mergina.

VIDEO: Žvejų miestelis Nazarė Portugalijoje, esantis netoli gaisrų zonos

Pasak jos, vietiniai į aplink liepsnojančius gaisrus reaguoja ramiai – panikos nėra. Tačiau padedama nukentėjusiems.

„Vietiniai organizuoja pagalbą – renka vandenį, maistą ir kitus būtiniausius dalykus, nes, kaip suprantu, daug kas liko ne tik be namų, bet ir be nieko visiškai“, – sakė lietuvė.

Nepaisant to, kad situacija nėra palanki kelionei, ji nusprendė nekeisti suplanuoto kelionės maršruto.

„Mūsų kelionės maršrutas toliau tęsis į Figeira da Foso miestelį, aplink kurį dar daugiau dega. Susisiekėme su ten gyvenančia lietuve. Ji atsiuntė daugiau informacijos apie gaisrus ir nuotraukų, – sakė Monika. – Nežiūrime nei interneto, nei televizoriaus. Bet kokiu atveju vis tiek turime važiuoti į Šiaurę, kadangi 19 d. išskrendame į Lietuvą iš Porto“.

Tikslas – įsikurti

Portugalijoje Monika lankosi ne pirmą sykį. Šįkart į Lisaboną atskrido spalio 10-ąją su konkrečiu tikslu – daugiau nei per savaitę apžiūrėti keletą vietų, kur, jei rastų tinkamo darbo ir gyvenimo variantą, galėtų įsikurti.

„Iš Lisabonos keliavome į Kaskaiso, Estorilio miestelius. Šios kelionės tikslas – susitikti su lietuve, su kuria susipažinau praėjusios kelionės metu. Norime rasti būdų čia gyventi ir dirbti, nes šalis draugiška, iš dalies pigi, o klimatas geras. Jei visai paprastai – bėgame iš Lietuvos, nes ji tapo visiška paradoksų šalimi dėl kainų ir bendro psichologinio jausmo joje. Ir, žinoma, piktų žmonių“, – sakė Monika.

Yra žuvusių

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Miško gaisras Portugalijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Miško gaisras Portugalijoje

Portugalijoje per miškų ir krūmynų gaisrus, kurie nuo sekmadienio siaučia šiaurinėje ir centrinėje šalies dalyse, žuvo mažiausiai 27 žmonės, pirmadienį paskelbė civilinės saugos agentūra.

Portugalijos vidurio ir šiaurės rajonuose įsiplieskę gaisrai savaitgalį išplito dėl netoli šalies krantų praslinkusio uragano Ophelia smarkių vėjų. Mažiausiai 27 žmonės žuvo Koimbros, Kastelo Branko, Vizėjaus ir Gvardos rajonuose, nacionalinė naujienų agentūra „Lusa“ citavo civilinės saugos agentūros atstovę Patricią Gaspar.

Pasak jos, per naują miško gaisrų protrūkį dar 51 žmogus buvo sužeistas, be to, yra dingusių žmonių.

Žmonės informuojami, kad situacija tebėra kritinė, nes oro temperatūra viršija 30 laipsnių, tačiau artinasi vėsesnio ir drėgnesnio oro masė.

Šiemet tai jau antra tragiška miško gaisrų banga Portugalijoje. Birželio viduryje Vidurio Portugalijoje siautėjantys miško gaisrai nusinešė mažiausiai 62 gyvybes. Daugelis žuvusiųjų sudegė savo automobiliuose, sužeista kelios dešimtys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius