Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Reklama ar antireklama? Kryžių kalną rusai įtraukė į šiurpiausių vietų Europoje penketuką

Šiaulių rajone esantis Kryžių kalnas dažnai sulaukia pasaulio keliautojų, taip pat turizmo leidinių, portalų dėmesio. Tačiau neretai jis būna keistas. Prieš porą metų, kaip vieną iš šiurpiausių vietų, Kryžių kalną įvardino Italijos spauda. Anksčiau tokį vardą jam „klijavo“ ir amerikiečiai. O šįkart atvykti ir kaip reikiant išsigąsti į Kryžių kalną siūlo Rusijos kelionių operatorių asociacija „Atorus“.
Kryžių kalnas
Kryžių kalnas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kryžių kalnas užima pirmąją vietą jų sudarytame sąraše „5 vietos, kuriose jums iš tiesų pasidarys baisu“.

„Kelyje Kaliningradas-Ryga, Lietuvoje, yra kalnas, ant kurio daugybė kryžių, nors tai – ne kapinės. Diskusijos apie tai, kas kažkada šioje vietoje buvo, kokia šventovė ar panašiai, ir kodėl žmonės ant jo pradėjo statyti kryžius, nesibaigė iki šiol.

Naujausiais duomenimis, dabar Kryžių kalne yra ne mažiau nei 100 tūkst. kryžių – nuo monetos dydžio iki didelių koplytstulpių. Įsižiūrėjus atidžiai galima pastebėti, kad didieji kryžiai neretai būna papuošti mažesniais, miniatiūriniais kryžiukais, rožančiais, kurių karoliukai, judinami vėjo, sukelia garsinius efektus.

Bauginanti Kryžių kalno atmosfera ypač gerai atsiskleidžia lietingu oru. Tūkstančiai Jėzaus Kristaus nukryžiavimo vaizdų ir šiurpą keliantys garsai bei pilkas apniukęs dangus nepalieka abejingų“, – rašoma Atorus.ru.

Įsivaizduoja, kad čia kapinės

Tai, kad rusų turistai, nesuvokia tikrosios Kryžių kalno prasmės bei objekto paskirties, 15min patvirtino turistų grupes iš Rusijos priimančių kelionių agentūrų atstovai.

„Jie nesupranta Kryžių kalno prasmės – kiek esu vežęs, tiek jie sakė: „Mums čia baisu“. Jie kažkodėl galvoja, kad čia kažkokios kapinės“, – sakė kelionių agentūros „Superkeliones.lt“ vadovas Udrius Armalis, atkreipęs dėmesį, kad dėl tokios turistų reakcijos galbūt iš dalies kaltas netinkamas šio objekto pristatymas užsienyje.

VIDEO: Kryžių kalnas

Iš tiesų rusai – ne vieninteliai, kurie Kryžių kalną įvardino kaip vietą, skirtą turistams gąsdinti. Prieš porą metų dienraštis „Corriere della sera“ kryžiais nusagstytą Jurgaičių piliakalnį įtraukė į košmariškiausių pasaulio vietų sąrašą. Tiesa, dėl kokios priežasties Kryžių kalnas atsidūrė greta, atrodo, tikrai šiurpą keliančių objektų, žurnalistai nepaaiškino.

Valstybinio turizmo departamento (VTD) atstovė žiniasklaidai Gerda Butkuvienė teigė, jog Kryžių kalnas užsienio rinkai ir pristatomas kaip paslaptinga vieta.

„Rusų „titulas“ Kryžių kalnui nėra naujas ir originalus: dar 2012 m. Kryžių kalnas pateko į šiurpiausių pasaulio vietų dešimtuką pagal JAV „Odd Stuff Magazine“, 2015 m. – „The Daily Telegraph“... Mes šį objektą turistams iš užsienio pristatome kaip išties unikalią ir tikrai paslaptingą vietą. Būtent turistams iš Rytų šalių – Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos – Kryžių kalnas padaro didžiulį įspūdį, sukelia stiprias emocijas“, – pažymėjo VTD atstovė.

Antireklama šio fakto tikrai nelaikome – atvirkščiai, tarptautinis dėmesys Lietuvos turistiniams objektams yra naudingas, nes sukelia susidomėjimą mūsų šalimi kaip kelionių kryptimi, o įvairios legendos ir „Top-10“ rinkimai yra gana efektyvi turizmo rinkodaros priemonė.

Pasak jos, turistams iš kitų rinkų (ypač iš Kinijos, Japonijos) Kryžių kalnas yra stiprus traukos objektas dėl to, kad yra viena iš garsiausių piligriminių vietų Lietuvoje, čia lankytojai turi galimybę pamatyti kryždirbystės, įtrauktos į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą, dirbinius.

„Yra buvę, kad neįtraukus Kryžių kalno lankymo į mūsų organizuojamus pažintinius turus ar verslo misijas užsienio kelionių organizatoriams bei žiniasklaidai, sulaukiame prašymų pakeisti programą ir būtinai skirti laiko stotelei Kryžių kalne“, – kalbėjo G.Butkuvienė.

Jos teigimu, tai, kad šį objektą tam tikras segmentas laiko viena šiurpiausių vietų Europoje, yra labai subjektyvu.

„Tačiau antireklama šio fakto tikrai nelaikome – atvirkščiai, tarptautinis dėmesys Lietuvos turistiniams objektams yra naudingas, nes sukelia susidomėjimą mūsų šalimi kaip kelionių kryptimi, o įvairios legendos ir „Top-10“ rinkimai yra gana efektyvi turizmo rinkodaros priemonė“, – įsitikinusi pašnekovė.

Neigiamų atsiliepimų negirdi

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos filiale prie „Kryžių kalno“ darbuotojos tikino, jog niekada nėra girdėjusios, kad Kryžių kalne apsilankę užsieniečiai jį įvertintų kaip šiurpią vietą.

„Po tos italų publikacijos buvo šokas – ir juokėmės, ir stebėjomės, todėl, kad pas mus atėję užsienio turistai tikrai taip niekada nekalba. Jų reakcijos būna labai teigiamos. Sako, kad nesitikėjo, galvojo, kad bus keli kryžiai, o grįžta su dideliais įspūdžiais. Žinoma, būna visokių nuomonių, bet kad šiurpi, baisi vieta – tikrai nesako“, – tikino prie Kryžių kalno įrengto turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Solveiga Tamulė.

Ji teigė neįsivaizduojanti, kodėl užsienio žiniasklaida Kryžių kalną vis įtraukia į šiurpiausių vietų sąrašus.

„Neįsivaizduoju, kodėl. Pačios dalyvaujame parodose, rodome nuotraukas, pasakojame (apie Kryžių kalną – aut. past.) – ta informacija skleidžiama tik teigiama, nieko apie baimes ir panašius dalykus“, – įsitikinusi pašnekovė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kryžių kalnas naktį
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kryžių kalnas naktį

Šiemet daugiausia lankėsi vokiečių

Kryžių kalnas – vienas žinomiausių turistinių objektų Lietuvoje, esantis ne didžiuosiuose miestuose ar šalia jų, taip pat ne pajūryje. Nors didžiąją dalį lankytojų sudaro vietiniai turistai, kasmet čia užsuka vis daugiau užsieniečių, sako Kryžių kalno turizmo informacijos centro darbuotojos.

2016 m. sausio 1 d. – rugpjūčio 31 d. duomenys rodo, kad šiemet daugiausia į Kryžių kalną užsuko vokiečių. Jų daugiausia buvo ir pernai. Antroje vietoje pagal skaičių yra turistai iš Latvijos, trečioje – Prancūzijos, ketvirtoje – Japonijos ir kitų Azijos šalių (bet daugiausia – japonų), o penktoje – svečiai kaimyninės Lenkijos.

„Per šiuos metus pastebėjome, kad pas mus grįžo lenkai, nes praėjusiais metais matėsi ryškus jų sumažėjimas. Palyginus ketvirčio statistiką su praeitų metų, pastebėjome, kad visų šalių skaičius augo, nežymiai sumažėjo tik Estija ir Baltarusija. Žymiai augo turistų skaičius iš Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų“, – sakė S.Tamulė.

Už nuotrauką iš Kryžių kalno – pripažinimas

Vis dėlto Kryžių kalną už Lietuvos ribų garsina ne tik tai, kad jis jau antrą kartą patenka į šiurpiausių vietų sąrašus. Pernai metų pabaigoje visame pasaulyje žinomas žurnalas „National Geographic“, leidžiamas ir lietuvių kalba, paskelbė kasmetinio fotografijų konkurso nugalėtojus. Tarp laureatų, pagerbtų garbės raštais, pateko japonė fotografė Hideki Mizuta, kuriai pergalę konkurse atnešė nuotrauka su Šiaulių rajone esančiu Kryžių kalnu.

Hideki Mizutos nuotr./Garbės raštu apdovanota Hideki Mizuta. Nuotrauka „Hill of Crosses“, fotografuota Šiaulių r., Lietuvoje.
Hideki Mizutos nuotr./Nuotrauka „Hill of Crosses“, jos autorei pelniusi apdovanojimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius