-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niūri istorija: buvusi NSA šnipinėjimo stotis Berlyne ant „velnio kalno“

Giliai Berlyno Griunvaldo miškuose, ant „velnio kalno“ stovi neįprastas statinys. Tai – buvusi JAV pasiklausymo stotis, kuri dabar virtusi grafitininkų ir gatvės menininkų kūrybos vieta.
Teufelsbergo stotis Berlyne
Teufelsbergo stotis Berlyne / 123rf.com nuotr.

Ne tik apgriuvęs pastatas atrodo niūriai. Niūri ir paties kalno atsiradimo istorija. Jis – sukurtas iš Berlyno griuvėsių.

Ši vieta kadaise buvo tuščias laukas. Ketvirtajame dešimtmetyje, kai į valdžią atėjo naciai, buvo nuspręsta čia pastatyti elitinę karo akademiją. Projektas nebuvo įgyvendintas – prasidėjus karui jis buvo apleistas.

Po karo kasdien į šias vietas pradėjo važiuoti sunkvežimiai, kurie į krūvą apleistoje statybvietėje vertė griuvėsius iš nuniokoto Berlyno. Teigiama, kad čia pateko griuvėsių iš maždaug 400 tūkst. pastatų. Taip atsirado kalva, kuri dabar yra beveik šimto metrų aukščio – net aukštesnė už didžiausią natūralią Berlyno kalvą.

Beje, po kalva liko palaidota ir nebaigta statyti karo akademija. Buvo nuspręsta, kad lengviau yra ją užpilti negu susprogdinti.

Tuo Teufelsbergo (vokiškai – „velnio kalno“) istorija nesibaigė. Kurį laiką kalnas tapo slidininkų traukos vieta, bet šeštajame dešimtmetyje Sąjungininkai nusprendė, kad dirbtinė viršūnė yra ideali vieta žvalgybai. Ant „velnio kalno“ jie pastatė pasiklausymo stotį, kuri ten stovi iki šiol. Iš jos JAV Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) šnipinėjo Rytų Berlyną.

Griuvus Berlyno sienai, stotis liko nenaudojama. Buvo minčių šią vietą prikelti komercijai, tačiau laikas bėgo, ir Teufelsbergą niokojo vandalai.

Po uždarymo ilgą laiką stotyje lankytis buvo draudžiama, bet dabar joje rengiamos ir ekskursijos. Už 8 eurus galima patyrinėti istorinį pastatą ir apžiūrėti gatvės menininkų darbus ant jo sienų.

Beje, nuo Teufelsbergo atsiveria ir įspūdinga Berlyno panorama, vaizdas į netoliese esantį 1934 m. olimpinį stadioną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius