-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su ratukais – į dvarą, pasmerktą „Instagram“ vaizdams

Dar vieną gražią vasaros savaitgalio dieną mano kelionės kryptis – Raudondvaris ir Raudondvario dvaro pilis su jos apylinkėmis, „pasmerktomis“ „Instagram“ vaizdams. Čia lankėsi ir visų Baltijos valstybių prezidentai, ir diplomatai, ir Europos valstybių parlamentų vadovai. Ir kodėl gi visiems neapsilankius – kol optimistiškas lietuviškas dangus džiugina šūsniu saulės zuikučių.
Dekoracija fotografijoms Raudondvario dvaro ansamblyje
Dekoracija fotografijoms Raudondvario dvaro ansamblyje / R.Omolo nuotr.

Link Raudondvario iš Vilniaus visų pirma vykstu su draugišku ratukams traukiniu į Kauną. O iš Kauno (Raudondvaris – vos už 9 km, patogiausia jį pasiekti automobiliu) labai norėjau nuplaukti laiveliu „Žalgiris“ iš „Žalgirio arenos“ prieplaukos. Tiek prieplauka, tiek patekimas į laivelį „Žalgiris“ yra nedraugiški ratukams ir įmanomas tik kam nors geranoriškai padedant.

R.Omolo nuotr./Kauno Žalgirio arenos prieplauka
R.Omolo nuotr./Kauno Žalgirio arenos prieplauka

Analogiška situacija pasitinka ir atplaukus į Raudondvario prieplauką bei iš jos judant link Raudondvario dvaro (rekomenduoju to kitiems nekartoti). Tačiau didingo Raudondvario dvaro ansamblio grožis, aksominis parkas ir jo kompozicijos, draugiškumas ratukams atperka kliūtimis grįstą kelią link XII a. renesanso architektūrinio perlo.

Prie šio perlo puoselėjimo prisidėjo iškilūs mūsų krašto didikai – kunigaikščiai Radvilos, grafai Tiškevičiai. Pastarieji paliko žymiausią pėdsaką dvare, mat čia buvo sukaupę didžiulę paveikslų, retų knygų, egzotiškų augalų ir gyvūnų kolekciją. O šiandien šį gražuolį ansamblį, nors ir be išlikusių kolekcijų, sudaro gulbės grakštumo oranžerija, kur įsikūręs ištaigingas restoranas, ledainė – Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras, ir arklidės, paskirtos menininkų saviraiškai, – menų inkubatorius.

Didingoje dvaro pilyjeKauno raj. muziejus (Pilies takas 1, Raudondvaris, Kauno raj., draugiškas ratukams įėjimas, ekspozicija tik pirmame aukšte), su nuolat lankytojų laukiančiais istorijomis besidalinančiais gidais. Jame – prisilietimas prie Raudondvario kraštiečio, muzikos genijaus, patriotinio himno „Lietuva brangi“ kūrėjo Juozo Naujalio istorijos.

R.Omolo nuotr./Ekspozicija Kauno raj. muziejuje J.Naujaliui
R.Omolo nuotr./Ekspozicija Kauno raj. muziejuje J.Naujaliui

Istorijos, kurioje telpa ir saldainiais kvepianti spinta, slėpusi saldžius prizus, paskatinusius mokinius vis laibiau ir labiau įsimylėti muziką. Įdomiausia, jog ir šiandien ši spinta vis dar slepia kvapnius saldainius. Maestro arbatos ir pietų servizai glaudžiasi gimtajame Raudondvaryje, kur ėmė skleistis jo asmenybė ir didis talentas, o jo stalas – Biržų pilyje.

Talentui pražįsti ir suskambėti aukščiausia nata padėjo jo mecenatas – didingas grafas Tiškevičius, kuriam skirta atskira ekspozicija. Joje ir grafo XIX a. pab. – XX a. pr. kelionės po Kiniją, Japoniją, Egiptą, Jeruzalę, ir grafų Tiškevičių tradicijos, aplinka, ir, žinoma, pats Raudondvaris.

R.Omolo nuotr./Restoranas Medžiotojų užeiga
R.Omolo nuotr./Restoranas Medžiotojų užeiga

Atokvėpiui dvaro prieigose – mažytis „Medžiotojų užeigosrestoranėlis lauke, kuriame pažintis su bajoriška virtuve – elniena, grafo Tiškevičiaus koldūnais. Ir daug gražaus laiko džiaugsmingoms, spalvotoms, šiltoms, vasariškoms akimirkoms bei jų suguldymui į dar vieną foto pasakojimą apie mūsų brangios Lietuvos, apdainuotos Juozo Naujalio, vizitinę kortelę – dvarus ir grafus.

Parengta pagal 2021 m. rugpjūčio pradžioje aktualią informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius