Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sutrumpintas Birštono apžvalgos bokšto lankymo laikas

Prasidėjus rugpjūčiui, sutrumpėjo neseniai atidaryto aukščiausio Lietuvoje apžvalgos bokšto lankymo laikas. Į Birštono bokštą, esantį Nemuno kilpų regioniniame parke, dabar bus galima lipti valanda trumpiau.
Birštone atidarytas aukščiausias Lietuvos apžvalgos bokštas
Birštone atidarytas aukščiausias Lietuvos apžvalgos bokštas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Nuo savaitgalio į bokštą lipti leidžiama nuo 7 val. ryto iki 21 val. vakaro. Anksčiau jis buvo atviras iki 22 val.

Birštono/Nemuno kilpų apžvalgos bokšto puslapyje feisbuke paaiškinta, kad lankymo laikas pasikeitė dėl trumpėjančių vakarų – yra rūpinamasi lankytojus prižiūrinčių darbuotojų poilsiu ir lankytojų saugumu.

„Ateityje, kai srautai nurims, bokštas bus atviras visą parą“, – pažymima paskyroje. Lankymas yra nemokamas.

Liepos viduryje Nemuno kilpų regioniniame parke lankytojams atvertas aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje. Birštono bokšto, kuris nuo pat jo pristatymo tapo laukiamiausiu šių metų nauju turistiniu objektu šalyje, lankytojai gali užkopti į 45 metrų aukštį. O įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs net 92 metrų virš jūros lygio aukštyje. Į bokšto viršų veda 300 pakopinių laiptų.

Kaip anksčiau 15min yra sakiusi Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė, kultūrologė, gidė Ramutė Milušauskienė, bokšte vienu metu galėtų būti apie 40 žmonių.

Beje, jeigu domina aukščiausi apžvalgos bokštai, septynis iš jų galite aplankyti vos per dieną: 7 aukščiausi Lietuvos apžvalgos bokštai: visus aplankyti pakaks vienos dienos

Aliuzija į praeitį

Daug dėmesio prieš statybas buvo skirta pačiai bokšto vietai (pasitelkti net dronai žvalgybai) ir statinio dizainui. Galiausiai parinktas būtent toks – tęsiantis gynybinių pilių ir bažnyčios bokštų architektūros tradicijas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone atidarytas aukščiausias Lietuvos apžvalgos bokštas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone atidarytas aukščiausias Lietuvos apžvalgos bokštas

„Iššūkio nejautėme, tačiau naudotos ne pačios pigiausios medžiagos. Abejojome tik dėl finansavimo, ar užteks. Dizaino filosofiją padiktavo teritorija, kurioje šis bokštas išdygo. Ji saugoma. Tad jokių įmantrių konstrukcijų, modernybių. Kūrėme aliuziją į pilies bokštą, matytą vaizdą M.K.Čiurlionio paveiksle. Svarbi praeitis“, – per atidarymą teigė projektuotojas Donatas Malinauskas.

Bokšto fasadas dekoruotas 60-čia trikampių langelių. Šie dizaine atsirado remiantis lietuvių liaudies kūryba – senovinių verpsčių, šiaudinių sodų dekoracijomis.

Nevažiuokite automobiliu iki pat bokšto

Bokštas pastatytas saugomoje teritorijoje, ant Škėvonių gūbrio. Užlipusieji iš jo matys dvi Nemuno kilpas, Nemuno slėnį, akmeningąjį Nemuno intaką Kriokšlį, Nemuno juosiamą Punios šilo sengirę, Siponių mišką, Verknės upės slėnį, Birštono atragį, Kernuvių atodangą, o tolumoje – Prienus ir galbūt Alytų.

Kadangi bokštas stovi ypatingo kraštovaizdžio saugomoje teritorijoje – Nemuno kilpų regioniniame parke, infrastruktūros galimybės yra smarkiai ribojamos, todėl patogiausia jį pasiekti pėstute arba dviračiu. Atvykus į Birštoną automobiliu, rekomenduojama jį palikti kurorto teritorijoje (artimiausia erdvi aikštelė yra B. Sruogos g. 25, šalia prekybos centro „Norfa“) – iš ten pėstute bokštas pasiekiamas kiek mažiau nei per 20 minučių. Maršrutą galima rasti čia.

Esant mažesniam lankytojų srautui, vietos automobiliui galima rasti stovėjimo aikštelėse prie restorano „Seklytėlė“ arba viešbučio „Royal SPA Residence“ – iš čia kelionė pėsčiomis iki bokšto užtruks kiek daugiau nei 10 minučių, o sugrįžus čia pat galima pasistiprinti arba pasimėgauti desertu. Maršrutas pateikiamas čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius