-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turizmo parodoje „Adventur 2023“ – kelionių naujienos ir galimybė išbandyti ekstremalų sportą

Sausio 27–29 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks jubiliejinė – 10-oji – tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur 2023“. Šiais metais parodos organizatoriai lankytojus ketina stebinti naujomis atrakcijomis ir aktualiomis temomis.
Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Turizmo paroda „Adventur 2022“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie būsimos jubiliejinės tarptautinės turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos naujienas 15min papasakojo „Litexpo“ projektų vadovė Faustina Sinkevičiūtė, o įžvalgomis apie turizmo tendencijas pasidalijo nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė. Anot jos, pasaulyje fiksuojamas vietinio turizmo augimas, tad ir „Keliauk Lietuvoje“ stendas parodos lankytojus kvies atrasti Lietuvą.

„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“
„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“

Pristatys naujausias technologijas

Pasak F.Sinkevičiūtės, pandemija pakeitė keliautojų įpročius, vis dažniau atsisakoma kelionių grupėmis ir vis daugiau žmonių ryžtasi planuoti keliones savarankiškai bei naudojasi visomis prieinamomis technologijomis. Todėl natūraliai auga technologinių produktų, o taip pat ir edukacijos poreikis.

Pašnekovės teigimu, viena iš didžiausių šių metų parodos naujovių – „TravelTech“ tema. Būtent „Adventur 2023“ metu pirmą kartą šalies istorijoje dvi dienas vyks Lietuvos „TravelTech“ forumas.

„Pirmoji forumo diena bus skirta verslams, įmonėms, o šeštadienį – plačiajai visuomenei“, – sakė „Litexpo“ atstovė. Anot jos, forumo metu bus aptariamos visos su turizmu, keliavimu susijusios naujovės, sektoriaus tendencijos bei sprendimai, galintys praturtinti kelionių patirtis.

– Mums jau darosi įprasta keliones ar atskirus kelionės komponentus užsakyti internetu, tačiau visuomenėje nedaug kalbama apie „TravelTech“ inovacijas. Nors tokios „TravelTech“ tendencijos kaip dirbtinis intelektas, papildyta realybė, hiperpersonalizacija, kibernetinis saugumas dar skamba svetimai, bet yra plačiai naudojamos inovatyviuose lietuviškuose sprendimuose.“

„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“
„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“

Jos teigimu, Lietuvoje yra be galo daug su turizmu susijusių startuolių, todėl tai tikrai nėra maža niša. „Iš tiesų yra labai jau daug naujovių, daug įvairių įrankių, kuriuos galima pritaikyti turizme“, – pasakojo F.Sinkevičiūtė.

Anot „Litexpo“ atstovės, Užsienio reikalų ministerija taip pat turi „TravelTech“ įrankį, kurį pristatys parodos metu.

„Tai programėlė, skirta saugiam keliavimui. Ji sukurta plačiajai visuomenei ir kartu susijusi su verslu. Saugus keliavimas yra be galo svarbus. Kai kurios pasaulio šalys yra labai įdomios savo kultūra, bet iš kitos pusės yra ir tam tikrų dalykų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti keliaujant“, – akcentavo F.Sinkevičiūtė.

Taip pat, pasak pašnekovės, parodos metu bus skirta dėmesio senjorų kelionėms, jų ypatumams, technologiniams sprendimams ir inovacijoms. Apie tai daugiau bus kalbama paskutinę parodos dieną renginyje apie Silver Tech šaką, susijusią su senjorų turizmu.

123RF.com nuotr. / Kelionės planavimas
123RF.com nuotr. / Kelionės planavimas

Itin svarbi tvarumo tema

Pasak F.Sinkevičiūtės, iniciatyvos „Tvari Lietuva“ organizuojamos diskusijos sieks geriau pažinti tvarumo temą kelionių ir turizmo srityje.

„Europos Sąjunga eina Žaliojo kurso keliu, kurio tikslas – tapti klimatui neutraliu žemynu iki 2050-ųjų. Ne paslaptis, kad nemaža dalis šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų atkeliauja iš transporto sektoriaus, kuriam šiuo metu aktyviai naudojamas iškastinis kuras. Penktadienį vyksiančioje diskusijoje bus bandoma išsiaiškinti, kaip keisis transporto ir turizmo sektoriai Žaliojo kurso ir klimato krizės akistatoje, – aiškino F.Sinkevičiūtė.

Diskusijoje bus bandoma išsiaiškinti, kaip keisis transporto ir turizmo sektoriai Žaliojo kurso ir klimato krizės akistatoje.

– Šeštadienį parodos dalyvius kviesime klausytis diskusijos, kurios tema „Noriu, bet neapsimoka: tvarios kelionės po Lietuvą ir Europą“. Jos metu bus kalbama apie tai, su kokiais iššūkiais susiduria tvariai norintys keliauti gyventojai – nuo prastos dviračių takų infrastruktūros, brangių autobusų ir traukinių bilietų iki sudėtingo susisiekimo su kaimyninėmis valstybėmis. Diskusijos metu bus bandoma išsiaiškinti, kokių pokyčių tvariam turizmo sektoriui šiuo metu reikia labiausiai ir kas padėtų paskatinti gyventojus keliauti draugiškiau aplinkai.“

„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“
„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“

Dėmesys aktyviam laisvalaikiui

Žinoma, anot F.Sinkevičiūtės, dar viena parodos „Adventur 2023“ naujovė – naujos atrakcijos Aktyvaus laisvalaikio salėje. Pasak jos, labai svarbu, kad lankytojai ateitų ne tik įsigyti pigių kelionių, bet ir išbandytų visas aktyvaus laisvalaikio naujienas.

„Šių metų parodoje labai džiaugiamės turėdami riedlentes ir BMX dviračius. Riedlenčių parkas „Kablys“ bus su savo rampomis, su savo šou elementais, vyks varžybos, pamokėlės tiek suaugusiems, tiek ir vaikams“, – sakė ji.

F.Sinkevičiūtė taip pat paminėjo, kad į parodą bus atvežtas net kelių laivų arsenalas. „Čia bus labai įdomu pasivaikščioti ir viską apžiūrėti“, – teigė „Litexpo“ atstovė.

„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“
„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“

Fiksuojamas vietinio turizmo augimas

Anot „Keliauk Lietuvoje“ atstovės D.Seliukės, „pastarieji pasaulio įvykiai ir didėjanti neapibrėžtis tikrai pakeitė turizmą, kuris išgyvena ne pačius lengviausius laikus. Turizmas, žinoma, atsigauna, gal ne tiek greitai kaip norėtume, tačiau fiksuojame atvykstamojo turizmo atsigavimą ir vietinio augimą“.

Kalbėdama apie pagrindinius pokyčius turizme, kuriuos būtų galima įvardyti, D.Seliukė išskyrė, kad vis daugiau turistų atranda savo šalį.

„Tai galioja ne tik Lietuvoje, visame pasaulyje fiksuojamas vietinio turizmo augimas – žmonės pradėjo daugiau dėmesio skirti savo šaliai, vietoms, kurios yra šalia. Štai, pavyzdžiui, Lietuvoje fiksuojame 40 proc. vietinio turizmo augimą. Džiaugiamės, kad vis daugiau lietuvių traukia ne į užsienį, o mėgaujasi atrasdami Lietuvą, – akcentavo pašnekovė.

– Dar vienas pokytis, kurį matome – pasikeitęs kelionių planavimas. Jei anksčiau kelionės buvo perkamos ir organizuojamos iš anksto – dabar daugėja spontaniškų kelionių, kurioms pakanka 1–2 mėnesių arba net savaitės.“

Fiksuojame atvykstamojo turizmo atsigavimą ir vietinio augimą.

Anot jos, galima prognozuoti ir dar vieną pokytį ateičiai: „Be spontaniškų kelionių, fiksuojame ir savarankiškų kelionių tendenciją – vis daugiau turistų renkasi individualias patirtis ir keliones organizuojasi savarankiškai.“ D.Seliukės teigimu, populiarėja lėtesnis keliavimas, vienoje šalyje praleidžiant daugiau laiko, pasimėgaujant krypties teikiamomis patirtimis.

„Turizmo ateitis šviesi, tikime, kad sektorius tikrai ne tik atsigaus, tačiau ir pranoks buvusius rezultatus, nes kelionių alkis niekur nedingsta, galbūt tik šiek tiek transformuojasi keliautojų poreikiai“, – pasakojo D.Seliukė.

Kvies atrasti Lietuvą

Pasak D.Seliukės, šiais metais „Keliauk Lietuvoje“ stendas parodos lankytojus pasitiks šūkiu „Atrask tai, kas sava“ – juk kai kurie dalykai, kaip ir kelionės, tinka tik tau.

„Stendo lankytojus kviesime pažinti savo šalį iš naujo, atrasti tai, kas sava, kas yra šalia mūsų, artima, bet primiršta, o gal dar nepažinta. Kartu lankytojus raginsime atsigręžti į save, pažvelgti į savo keliavimo įpročius, norus bei svajones ir atrasti būtent tai, kas domina labiausiai, kas yra arčiausiai širdies“, – pabrėžė pašnekovė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr. / Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Irmanto Gelūno / BNS nuotr. / Turizmo paroda ADVENTUR 2022

– „Keliauk Lietuvoje“ stende lankytojus kviesime ne tik įsiamžinti prie specialiai įrengtų veidrodinių stotelių šalia Lietuvos gamtos, kultūros, meno objektų, gastronominių ar šeimoms skirtų patirčių, bet ir išgirsti praktinių patarimų, kaip keliaujant po SAVĄ Lietuvą „pagauti“ geriausią „kadrą“ su viena žymiausių Lietuvos fotografių-edukatorių. Na, o įamžintus kadrus, nuotraukas raginsime ne palikti savo asmeniniame foto archyve, bet pasidalinti įspūdžiais su kitais kelionių entuziastais, t. y. su savo unikalia nuotrauka dalyvauti konkurse bei laimėti puikų prizą – skrydį oro balionu.“

Anot D.Seliukės, pokalbiai, patarimai bei atradimai lauks ir šeimų, keliaujančių su pačiais smalsiausiais ir dažniausiai didžiausiais kelionių kritikais – vaikais.

„Kviesime atrasti gamtos, miško nuotykius su miško gidu, pasimatuoti eigulio kepurę ir dovanų gauti kelionių burtų miško lazdelę bei tikrų nuotykių kupiną knygelę apie laukinį mišką, kuri patiks bet kuriam Lietuvos gamtos ir miško mylėtojui, – sakė pašnekovė.

– Ieškantiems neįprastų potyrių, pažinties su Lietuvos kultūra ir menu, siūlysime leistis į 25 minutes trunkančią virtualią kelionę po įspūdingiausius ir gražiausius Lietuvos kompozitoriaus ir dailininko M.K.Čiurlionio kūrinius, kartu su viena populiariausių po šalį keliaujančių 3D programų „Angelų takais“.

„Keliauk Lietuvoje“ stendo lankytojų, pasak D.Seliukės, taip pat lauks staigmenos sukant Laimės ratą. Artėjant naujam turistiniam sezonui tikrai pravers siurprizai ir dovanos, susiję su aktyviu laisvalaikiu.

„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“
„Litexpo“ archyvo nuotr. / „Adventur 2022“

„Keliauk Lietuvoje“ stendas šiemet kaip niekad bus atviras ir skirtas bendravimui, pokalbiams. Stende visą parodos laiką bus galima pasinaudoti patogiais pufais ir prisėdus prie jaukių kavos stalelių padiskutuoti apie keliones su bendraminčiais ar pavartyti „Keliauk Lietuvoje“ leidinius, skirtus naujiems kelionių atradimams SAVOJE šalyje“, – apie būsimos parodos atrakcijas pasakojo D.Seliukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius