Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 30

Arijui prognozuojama šviesi ateitis: 7-metis futbolo aikštelėje technika nenusileidžia vyresniems

Septynerių Arijus Gaišys futbolu domisi nuo mažumės. Jo tėtis Šarūnas Gaišys – buvęs Vilniaus „Žalgirio“ klubo žaidėjas – sako, kad sūnus žiūri visas rungtynes, žino futbolininkų pavardes, jo mėgstamiausia komanda – „Manchester United“, o apsilankęs šio klubo rungtynėse, žvelgdamas į stadioną tėčiui sakė: „Noriu čia kada nors žaisti.“ Jau dvejus metus Arijus beveik kasdien treniruojasi, žaidžia komandoje su dvejais metais vyresniais už save ir, trenerio Skirmanto Šeštavicko teigimu, tikrai jiems nenusileidžia.
Arijus Gaišys
Arijus Gaišys / Elijaus Kniežausko ir asmeninio archyvo nuotr.

Gimtadienis – „Manchester United“ rungtynėse

Arijaus tėtis Šarūnas pasakojo, kad sūnus – labai judrus, dėl to ir nuėjo į futbolą, kad išsikrautų.

Kai tėtis – futbolininkas, nenuostabu, kad ir sūnus tuo keliu pasuko. Šarūnas, be to, kad žaidė pats, nuolat stebėdavo rungtynes ir namuose, ilgainiui pastebėjo, kad futbolas ėmė imponuoti ir Arijui. Tad kai jam suėjo penkeri, nuvedė į treniruotę – pasižiūrėti, ar tikrai patiks. Nuo tada Arijus jau dvejus metus beveik kasdien iš Jonavos vyksta į treniruotes Kaune įsikūrusioje BE1 nacionalinėje futbolo akademijoje.

Kaip pasakojo Š.Gaišys, sūnus žaidžia dvejais metais už jį vyresnių berniukų komandoje. „Jam gana gerai ten sekasi. Jo amžiaus grupė Arijui per silpna“, – sakė berniuko tėtis.

Asmeninio archyvo nuotr./Arijus su tėčiu Šarūnu ir mama Laima
Asmeninio archyvo nuotr./Arijus su tėčiu Šarūnu ir mama Laima

Paklaustas, ar už akademijos ribų Arijus domisi futbolu, Š.Gaišys teigė, kad sūnus žiūri visas rungtynes, puikiai žino futbolininkų pavardes, turi savo mėgstamiausią klubą ir žaidėją.

„Arijus žiūri visas rungtynes – Premier lygą, Čempionų lygą, tai gana neįprasta mažam vaikui. Net aš einu miegoti, o jis lieka prie televizoriaus. Žino visus žaidėjus. Jam labai patinka „Machester United“, šeštojo gimtadienio proga buvome nuskridę pažiūrėti jų rungtynių, nuo tada futbolas Arijui ėmė dar stipriau patikti, o matydamas tą stadioną sakė: „Noriu čia kada nors žaisti.“

Kalbant apie favoritus, visiems patinka Messi ir Ronaldo, Arijaus dievukas – Rashfordas, net žaidžia tuo pačiu – 10 – numeriu kaip ir jis.“

Treniruojasi ir su tėčiu

Arijus darbo dienomis treniruojasi akademijoje, savaitgaliais vyksta rungtynės, čempionatai, turnyrai, daug dėmesio sūnui skiria ir tėtis – juodu drauge eina į treniruotes. Paklaustas, kaip vertina sūnaus gebėjimus, pasiekimus, kaip jam sekasi aikštelėje, Š.Gaišys sakė:

„Sekasi jam gerai. Neseniai žaidė rungtynėse savo amžiaus grupėje – komanda įmušė 39 įvarčius, iš jų 33 įmušė Arijus. Bet nelaikau to dideliu pasiekimu, nes Arijus treniruojasi su dvejais metais vyresniais, o čia pirmą kartą žaidė savo amžiaus grupėje. Aš, kaip tėtis, visada noriu, kad viskas būtų maksimaliai, o šiuo atveju jam čia labai lengva.

Jis ant manęs pyksta, kad aš jį verčiu, bet mato, kad tai duoda rezultatų.

Aš jam skiriu labai daug laiko. Jis taip pat labai daug laiko skiria futbolui. Mes drauge savaitgaliais vaikštome į treniruotes. Jis ant manęs pyksta, kad aš jį verčiu, bet mato, kad tai duoda rezultatų. Aš noriu būti padaręs viską, kad jis būtų geras žaidėjas. Nepavyks, tai nepavyks, bet širdis bus rami, kad jis gavo viską, ką galėjo gauti.

Perspektyvos – geros, ir treneriai patenkinti, ir rezultatai neblogi. Aš linkęs matyti blogus dalykus, kad būtų kur tobulėti. O gerus tegul parodo aikštelėje.“

Arijus pasižymi svarbiausiomis savybėmis

Paklaustas, kokių savybių reikia geram futbolininkui ir kokiomis jų pasižymi Arijus, berniuką treniruojantis BE1 nacionalinės futbolo akademijos U10 ir U9 vyr. treneris Skirmantas Šeštavickas sakė, kad geram futbolininkui pirmiausia reikia gerų fizinių savybių, būti protingam ir pasižymėti gera technika.

„Visų pirma Arijus turi lyderio savybę – visada nori būti pirmas ir geriausias, siekia viską padaryti iki galo. Labai nemėgsta pralaimėti ir labai nuliūsta, kai nepasiseka.

Kalbant apie geram futbolininkui reikalingas savybes, Arijus yra atletiškas, protingas – jis treniruojasi su dvejais metais vyresniais ir savo priimamais sprendimais tikrai jiems nenusileidžia, o kartais juos ir aplenkia, ir jo labai gera technika. Taigi jis turi visus tris svarbiausius dalykus, dabar tereikia dirbti ir nesustoti“, – sakė treneris.

Elijaus Kniežausko nuotr./Arijus Gaišys
Elijaus Kniežausko nuotr./Arijus Gaišys

Svarbu išmokti pralaimėti ir iš to mokytis

Paprašytas papasakoti, kokios treniruotės ir pamokos vyksta akademijoje. S.Šeštavickas sakė, kad, kadangi akademija yra tarptautinio lygio, joje dirba treneriai iš įvairiausių šalių. Vyksta trys savaitinės futbolo treniruotės, viena savaitinė fizinio rengimo treniruotė ir kas antrą savaitę – sporto psichologija arba anglų kalba:

„Norime, kad futbolininkai būtų kuo labiau prisitaikę prie šiuolaikinės rinkos, o anglų kalba yra vienas būdų lengviau įsilieti į kolektyvą užsienyje. Sporto psichologijos pamokose jie mokomi, kaip ištverti visą kelią, kaip susidraugauti su naujais žmonėmis ir pan.

Arijus turi lyderio savybę – visada nori būti pirmas ir geriausias, siekia viską padaryti iki galo.

Savaitgaliais vyksta rungtynės – stengiamės vis kur nors pažaisti, parungtyniauti, rengiami turnyrai, Lietuvos čempionatas. Nors Arijaus amžiaus vaikai jame dar nežaidžia, bet, kadangi jis žaidžia su vyresniais, dalyvauja.“

Futbole, kaip ir kitose sporto šakose, emocijų tikrai netrūksta, o vaikai dar sunkiai geba jas suprasti ir valdyti. Pasiteiravus, kiek svarbus yra šis aspektas ir ko treneriai moko savo auklėtinius, S.Šeštavickas pasakojo, kad vienas pagrindinių dalykų, kurį pabrėžia, kad klysti nėra blogai, svarbu iš tų klaidų mokytis.

Asmeninio archyvo nuotr./Arijus Gaišys su treneriu Skirmantu Šeštavicku
Asmeninio archyvo nuotr./Arijus Gaišys su treneriu Skirmantu Šeštavicku

„Mes akcentuojame, kad suklysti tokio amžiaus nėra blogai, privalu klysti, nes be klaidų netapsi geresniu. Stengiamės paaiškinti, kad dėl to pasaulis nesugriuvo, ir mokome, kad iš tos klaidos reikia pasiimti tai, ką gali geriausia, kad kitą kartą jos nebedarytum. Žingsnis po žingsnio taip ir grūdinamasi.

Tačiau esant tokio amžiaus tikrai sunku – neįmušus įvarčio, pralaimėjus ašarų būna daug. Bet be pralaimėjimų neateina ir laimėjimai. O tie pralaimėjimai tokio amžiaus vaikams, sakyčiau, yra vienas svarbesnių dalykų, nes reikia išmokti pralaimėti ir iš pralaimėjimo pasiimti viską, kad ateityje sektųsi tik geriau ir važiuotume į priekį. Tai ir diegiame savo auklėtiniams.“

Vaikų rungtynėse vietų nėra

Arijaus treneris, kalbėdamas apie rungtynes, užsiminė, kad dabar rezultatai nėra fiksuojami ir neskirstoma, kuris vaikas kokią vietą užėmė.

„Lietuva lygiuojasi į Europos stipriuosius klubus, Anglijoje, Belgijoje, Ispanijoje iki tam tikro amžiaus, kol neišeinama žaisti 11 prieš 11, rezultatai nėra fiksuojami, vaikai tiesiog žaidžia, rungtyniauja. Kodėl taip? Pasakysiu paprastai: anksčiau Lietuvoje būdavo taip: treneriai nori laimėti, nes nuo to priklauso tam tikras koeficientas, jei dirbi sporto mokykloje. Jei laimi Lietuvos čempionatą, tau iškart kitais metais jau kitoks atlyginimas.

Sakyčiau, kad kol kas Lietuvoje Arijus savo amžiaus grupėje yra vienas geriausių.

Taigi, kad nebūtų taip, jog, tarkime, turiu penkis stiprius vaikus ir tie penki tik žaidžia, o kiti penkiolika – tik žiūrovai, federacija priėmė tokį sprendimą, kad neskaičiuojame rezultatų, jog visi vaikai žaistų ir nuo to nepriklausytų trenerių atlyginimas. O kuris tų vaikų taps futbolininku, niekas negali pasakyti. Šiandien gali įvardyti, kuris jų yra geras, bet ar jis ir po dešimties metų bus toks geras, niekas nežino.

Žinoma, vaikams smagu laimėti. Per turnyrus jie ir dabar gauna taures, medalius, bet konkrečios vietos jiems nepabrėžiame, jos atsiranda tik nuo tam tikro amžiaus. Aišku, komerciniuose turnyruose būna visokių dalykų.“

Prognozuoja šviesią ateitį

Kaip treneris ir minėjo, kas bus ateityje, dabar niekas nežino, bet, paklaustas, ar matydamas Arijaus gebėjimus, prognozuotų jam profesionalaus futbolininko karjerą, S.Šeštavickas sakė, kad, jo manymu, berniukas gali daug pasiekti:

„Žinant, kiek pastangų įdeda tėtis, su juo dirbdamas, ir žinant Arijaus norą tapti tuo žaidėju, manyčiau, kad jam visos sąlygos šiuo metu tikrai yra, ir, jei nesustos, gali pasiekti tikrai aukštą lygį, gal net tapti jaunąja Lietuvos žvaigždute.

Sakyčiau, kad kol kas Lietuvoje Arijus savo amžiaus grupėje yra vienas geriausių. Ir, žiūrint į žaidžiančius aikštelėje, tikrai nepasakysi, kad jis, dėl savo charakterio ir noro žaisti, yra jaunesnis už tuos dvejais metais vyresnius berniukus, su kuriais žaidžia. Manau, kad jo tikrai laukia šviesi ateitis.“

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius