-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 08

Čempionišką kūną suformavusi fitneso trenerė Laura – apie mitybos svarbą ir pratimus, kurie dailina liemenį ir sėdmenis

„Alinančios dietos ir sportas bei nemeilė sau tikrai nėra tinkamas kelias, siekiant gyvenimo pokyčių!“ – sako profesionali sportininkė ir asmeninė trenerė Laura Stalinkevičiūtė, praėjusiais metais IFBB Europos kultūrizmo ir fitneso čempionate iškovojusi auksą. Su ja kalbamės apie tai, kiek ir kokių pastangų pačiai prireikė norint atrodyti kitaip, mitybos vaidmenį sportuojant ir kokie pratimai dailina liemenį, šlaunis ir sėdmenis.
Laura Stalinkevičiūtė
Laura Stalinkevičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Laura yra išbandžiusi ne vieną sporto šaką: lengvąją atletiką, plaukimą, paplūdimio tinklinį, sportinius šokius, tačiau nė viena jų merginai neprilipo taip, kaip fitnesas.

„Iš pradžių neturėjau jokių minčių ar intencijų pradėti profesionaliai ruoštis varžyboms ar dalyvauti pasaulio čempionatuose. Atėjusi į sporto salę tenorėjau geriau atrodyti. Pagrindinis mano tikslas buvo užsiauginti raumenukų, nes tuo metu buvau itin liekna dėl nežinojimo ir nepakankamos mitybos, – sakė L.Stalinkevičiūtė, jau keletą metų dalyvaujanti fitneso varžybose, o praėjusiais metais savo jėgas išbandė ir Europos bei pasaulio čempionatuose – iš Europos parsivežė auksą, iš pasaulio – bronzą.

– Teko daug išmokti, suklysti, o rezultatai taip pat nepasimatė per dieną. Tačiau mane gelbėjo begalinis noras ir užsipyrimas, todėl galiausiai, kai tinkamai susidėliojau mitybos ir treniruočių režimą, vis labiau ėmė džiuginti rezultatai ir didėjo motyvacija judėti pirmyn.“

Buvo etapas, kai Laura savęs nevaržė ir valgė viską, ko jai norėjosi. Pasakodama mergina juokėsi, kad šokolado, traškučių ir picos atsivalgė visam gyvenimui.

„Buvo laikotarpis, kai buvau tikrai pilnesnė, nei esu dabar. Mano artimoje aplinkoje niekas nesimaitino sveikai, todėl teigiamų pavyzdžių neturėjau. Apie savo formas net nesusimąstydavau.

Nieko bloga, jei kartais leidžiame sau pasmaguriauti, svarbiausia, kad didesnę dalį laiko maitintumės gerai ir išliktume aktyvūs. Beje, iki šiol stebiuosi, kiek daug skanių patiekalų galima pasigaminti iš figūrai naudingų produktų!

Nieko bloga, jei kartais leidžiame sau pasmaguriauti, svarbiausia, kad didesnę dalį laiko maitintumės gerai ir išliktume aktyvūs.

Kadangi esu asmeninė trenerė, neretai tenka išgirsti: „Negi aš šitaip valgysiu ir figūra dailės?!“ Tada prisimenu save, kai manydavau panašiai. Dabar man tai kelia šypseną, o tuo metu nesupratimas neleido pasiekti norimų rezultatų.

Gero maisto turi pakakti tiek norint užsiauginti raumenukų, tiek ir tinkamai numesti svorio, išlaikant maksimalią medžiagų apykaitą ir liesą raumeninę masę“, – apie mitybos svarbą kalbėjo Laura.

– Kiek metų ir kokių pastangų jums prireikė, kad atrodytumėte taip, kokia šiandien esate?

– Sporto salėje sportuoju septintus metus, tačiau pirmieji porą metų buvo daugiau pamokos nei rezultatų siekimas. Tuo metu man viskas buvo nauja, neturėjau pažįstamų žmonių, kurie man padėtų ar papasakotų daugiau apie pratimus, patį sportą ir kasdien rodytų pavyzdį. Visko mokiausi ir viskuo domėjausi pati, matyt, todėl viskas vyko daug lėčiau.

Bet kantrybės aš turėjau, todėl nuosekliai dirbau, iki pasiekti rezultatai pradėjo motyvuoti. Tuo metu į savo racioną turėjau daugiau įtraukti maisto produktų, nei jų atsisakyti, nes gana ilgą laiką buvau stipriai jį susiaurinusi, kad numesčiau svorio, visai nemąstydama apie padarinius.

Norint gerai jaustis ir atrodyti, tikrai nereikia sportuoti septynias dienas per savaitę.

Taigi pradėjau valgyti daugiau mėsos, žuvies, įvairiausių grūdų, daržovių, gerųjų riebalų – avokadų, riešutų ir kitų produktų. Atradau būdų, kaip tą maistą pasiruošti, kad jis man būtų skanus.

Be to, išmokau svarbiausią taisyklę: galime į mitybą įtraukti pačius sveikiausius produktus, bet, jei jų labai nemėgstame ir valgome tik tam, jog reikia, ilgalaikės naudos neturėsime. Maistas mums turi patikti ir tikti, tik tada pokyčiai bus ilgam ir nejausime, kad esame varžomi kokios nors dietos.

– Kiek kartų per savaitę sportuojate?

– Kadangi esu profesionali sportininkė, asmeninė trenerė ir visa mano karjera, darbas sukasi apie sportą – be jo neįsivaizduoju nė dienos! Sportuoju kasdien, tačiau savo sportą esu išskirsčiusi tinkamai, todėl nejaučiu persitreniravimo padarinių.

Taip pat noriu pabrėžti, kad poilsis kūnui irgi yra be galo svarbus. Norint gerai jaustis ir atrodyti, tikrai nereikia sportuoti septynias dienas per savaitę. Daugiau ne visada yra mažiau, todėl čia taip pat derėtų išlikti protingiems ir krūvį pasirinkti pagal esamą fizinį pasirengimą, gyvenimo būdą ir tikslus.

– Treniruojatės tik salėje ar užsiimate dar kokiu nors sportu?

– Anksčiau nemažai bėgiodavau, apie 10 kilometrų per dieną. Tai dabar man atrodo kiek iš fantastikos srities, nes tuo metu taip pat dar ir sportuodavau su svoriais, manydama, kad sau darau geriau, tačiau tik sekinau organizmą, o naudos nemačiau. Dabar atlieku dvi kardio treniruotes per savaitę ir sportuoju su svoriais. Nebebėgioju.

– Kokia yra jūsų mityba? Kokių produktų esate išvis atsisakiusi?

– Nebevalgau greitųjų angliavandenių – bandelių, picų, įvairiausių riebių makaronų patiekalų ir pan. Nors viso grūdo makaronus valgau kasdien! Saldumynų taip pat nebevalgau. Mane visad gelbėja garsieji avižiniai blynai, kurių receptu esu pasidalijusi ir savo instagrame. Pasigaminti labai paprasta, užtat kaip skanu!

Proteininiai batonėliai gali būti neblogas šokoladukų pakaitalas. Derėtų tik atkreipti dėmesį į sudėtį – cukraus ten turėtų būti vos keli gramai, ne daugiau.

Anksčiau vieną dieną per savaitę leisdavau sau valgyti viską, ko noriu. Šiuo metu to daryti negaliu, nes iki varžybų likę ne tiek daug laiko, todėl mityba turi būti itin švari.

Tačiau esu visiškai už mažus kasdienius nuklydimus – gabaliukas šokolado prie kavos, šiek tiek sūrio ant mėgstamo patiekalo ir t. t. Svarbu saikas ir sveikas protas.

– Kokias didžiausias klaidas daro žmonės, vieną dieną nutarę, kad reikia sulieknėti, geriau atrodyti?

– Vienareikšmiškai – visko imasi per greitai. Nori savo gyvenimą kardinaliai apversti per pusę dienos. Alinančios dietos ir sportai bei nemeilė sau tikrai nėra tinkamas kelias, siekiant viso gyvenimo pokyčių.

– Ką patartumėte tiems, kurie vieną dieną nutarė: sportuosiu, sveikiau maitinsiuosi? Nuo ko pradėti ir kaip viską daryti, kad po savaitės visko nemestų?

– Labai paprasta – pradėti nuo mažiausių dalykų. Visus saldžius gėrimus, limonadus reikėtų pakeisti bent jau becukriais. Šokoladukus – proteininiais batonėliais. Vietoj riebios mėsos reikėtų rinktis kiek liesesnę, ją gaminti be aliejaus arba jo naudoti labai nedaug. Įtraukti daugiau daržovių.

Alinančios dietos ir sportai bei nemeilė sau tikrai nėra tinkamas kelias, siekiant viso gyvenimo pokyčių.

Taip pat pradėti daugiau judėti: jei iki taško B yra galimybė nueiti pėsčiomis – reikia taip ir padaryti. Mažiau sėdėti. Pradėjus lankytis sporto salėje nepersistengti su pratimų gausa ir treniruočių skaičiumi. Persitreniravimas tikrai nesuteiks daugiau motyvacijos, rezultato ar geresnės savijautos.

Reiktų nepamiršti, kad yra ne tik sporto salė, galima išbandyti ir daugiau aktyvių veiklų: plaukimą baseine, tenisą, tinklinį ir kita.

– Viskas atrodo nesudėtinga ir įmanoma, bet viskam reikia valios. Pasidalykite patarimais – kaip tą valią ugdyti?

– Jei kalbėtume apie mitybą, pradėti nuo to, kad vienus produktus keičiate kitais – pavyzdžiui, saldumynus – becukriais užkandžiais, kurių pasiūla dabar itin didelė.

Kitas patarimas – mokytis vykdyti užsibrėžtus tikslus. Tarkime, sau kasdien nusistatyti vieną naują tikslą, darbą, kurį būtinai turite įgyvendinti iki dienos pabaigos ir, žinoma, tai padaryti.

Labai padeda, kai viską užsirašome. Verta pabandyti.

– Kokie pratimai yra patys idealiausi siekiant sustangrinti sėdmenis, sumažinti šlaunų apimtį, tiesiog padailinti kojas?

– Pratimų kojoms dailinti ir stiprinti yra įvairiausių, tačiau svarbiausia nepamiršti, kad joks sportas ar auksiniai pratimai nepadės, jei nekeisime savo mitybos įpročių. Nereikia visko apversti kardinaliai, bet šiek tiek pagalvoti prieš valgant.

Labai daug treniruočių pavyzdžių ir pratimų keliu į savo instagramo paskyrą bei „Youtube“ kanalą, kuriame treniruotes įgarsinu.

Mano pratimų topų topas, apie kurį niekad nesiliauju kalbėti, – dubens kėlimai. Tikrai geriausias pratimas sėdmenims. Šio pratimo technikų ir variantų yra ne vienas, man labiausiai patinka klasikinis – su štanga.

Kojas taip pat dailina įtūpstai, kad ir kaip mes jų nemėgtume, nes jie išties nėra lengvi.

Labai mėgstu įvairiausius pratimus su gumomis. Juolab kad juos galime daryti ir namuose, kai neturime laiko nubėgti į salę.

– Kokie pratimai geriausiai padeda sumažinti liemens apimtį ir dar ryškina presą?

– Vienareikšmiškai liemens apimtį mažina ir pilvo presą ryškina mityba! Todėl dar kartą pakartosiu, kad ji labai svarbi siekiant bet kokių tikslų – ar tai būtų svorio metimas, raumenukų auginimas, bendra geresnė savijauta – nesvarbu! Nes visada turime galvoti, ką valgome.

Taip pat siauresnio liemens iliuziją galima sukurti raumenukų formavimo pagalba. Platesni klubai – apvalesnis užpakaliukas ir platesnė nugara vizualiai formuoja smėlio laikrodžio figūrą, todėl ir liemuo atrodys siauresnis!

Kiekvieno mūsų genetika ir proporcijos skiriasi, todėl teisingai susidėliojus treniruočių programą – galima sėkmingai formuoti norimas kūno formas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius