-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 25

Kitoks laisvalaikio leidimo būdas: ką apie jus gali atskleisti metaforinės kortelės ir kaip jomis žaisti

Pastaruoju metu visame pasaulyje populiarėja metaforinės kortelės. Jos naudojamos tiek smagiems žaidimams, lavinantiems intuiciją ir empatiją, tiek profesionalioms konsultacijoms, tiek savęs pažinimui. Kaip naudotis šiomis kortelėmis, kalbamės su koučingo specialiste, metaforinių asociatyvinių kortelių praktike Egle Lisauskaite.
Eglė Lisauskaitė ir metaforinės kortelės
Eglė Lisauskaitė ir metaforinės kortelės / K.Rutkauskienės nuotr., OH Resilio, emocijų ir situacijų kortelės

Kas yra metaforinės kortelės

Šiuo metu metaforinių asociatyvinių kortelių pasiūla yra gana didelė. Kitaip jos vadinamos psichologinėmis kortomis, juolab kad prie jų kūrimo iš tiesų dažnai prisideda ir psichologai. Pasak pašnekovės, didžiausia šių kortelių stiprybė, kad jose esantys vaizdai ar užrašyti žodžiai neturi galutinių reikšmių. Jų reikšmė yra tokia, kokią mes patys joms suteikiame.

Šių kortelių stiprybė, kad su mumis jos kalba per meną – simboliais, spalvomis, formomis. Mūsų pasąmonėje esanti informacija taip pat dažniausiai neturi jokios žodinės formos ir logikos, todėl kortelės per meninę išraišką padeda iškelti pasąmoninius dalykus į sąmonės šviesą, kur mes jau galime informaciją transformuoti ir panaudoti savo gyvenime.

„Iš esmės tai principas „veidrodėli, veidrodėli, pasakyk“. Žiūrėdami į kortelę mes matome tik tai, kas yra mūsų viduje. Todėl du žmonės, žiūrėdami į tą pačią kortelę, greičiausiai pasakos skirtingus dalykus, nes kiekvienas jų turi savo vidinę istoriją. Kitaip tariant, kortelės yra vizualiniai trigeriai, kabliukai, kurie užkabina ir ištraukia tai, kas yra mūsų viduje.

Žiūrėdami į kortelę, mes, viena vertus, patys galime geriau suprasti, kaip jaučiamės, kita vertus, geriau suprantame, ką pasakoja kitas žmogus – kitaip tariant, mums lengviau įlipti į jo batus.

Kodėl šios kortelės vadinamos metaforinėmis? Kadangi tai, ką jose matome, perkeliame į savo vidinį lygmenį ir saugiu atstumu, tarsi iš šalies, aiškinamės, kaip tai susiję su mumis. Tokiu būdu jos padeda saugiai tyrinėti, kas vyksta mūsų gyvenime.

OH Mythos, dail. Ely Raman/Metaforinė kortelė
OH Mythos, dail. Ely Raman/Metaforinė kortelė

Pagrindiniai klausimai – ką matau, kaip suvokiu ir ką man tai reiškia. Pavyzdžiui, kortelė, kurioje skersai kelio stovi arklys. Kas yra tas arklys mano gyvenime? Kaip čia atsitiko, kad jis stovi skersai kelio? Ką arklys daro ir ką aš darau? O ką aš anksčiau dariau ar ką noriu daryti? Ko man reikia, kad aš ant to arklio užlipčiau?“ – aiškino E.Lisauskaitė.

Pasak jos, kortelių pritaikymo galimybių yra begalė – nuo smagaus žaidimo, santykio užmezgimo iki savęs pažinimo. Galima sugalvoti savo pratimus ar žaidimus, tačiau būtina laikytis trijų taisyklių, padedančių sukurti saugią atmosferą, nes žmogus laisvai reiškia savo mintis tik tuomet, kai jaučiasi saugus.

Pirmoji taisyklė – gerbti vienas kito privatumą, t. y. išsitraukus kortelę galima ją užversti ir pasakyti, kad aš nenoriu apie ją kalbėti, ir traukti kitą. Antroji – gerbti vienas kito laiką, t. y. jeigu vienas kalba, kiti klausosi. Trečioji – gerbti vienas kito pasaulį, t. y. nekvestionuoti kito žmogaus matymo – mes galime tik užduoti klausimus, kad jį geriau suprastume.

OH Resilio, dail. E.Marti /Metaforinė kortelė
OH Resilio, dail. E.Marti /Metaforinė kortelė

Kaip įveikti stresą

„Aš pati šias korteles, pavyzdžiui, naudoju dienoraščiui. Turbūt visi žinome, kad kartais būna kažkoks neaiškus jausmas. Tuomet galima išsitraukti kortelę ir ją aprašyti – ką joje matau ir kaip tai susiję su manimi.

Dirbant su kortelėmis nereikia nei daug filosofuoti, nei mąstyti, labai svarbus spontaniškumas, pirmoji reakcija: tiesiog iš atverstų kortelių išsirinkti tokią, kuri atspindi, kaip jaučiamės. Atpažindami ir apibūdindami savo jausmą, mes galime nukeliauti iki minties, kuri jį sukelia, taigi turime galimybę suprasti, kas slypi už šio jausmo.

Tam tikri kortelių rinkiniai skirti streso valdymui. Kai mumyse kyla įtampa, tiesiog iš atverstų kortelių spontaniškai pasirenkame vieną – mes tikrai labai greitai atpažinsime savo stresinę situaciją. Ir tyrinėjame, kas joje mums kelia stresą, kas yra nemalonaus ar dėl ko nepatogiai jaučiamės. Tuomet įvertinkime tą jausmą nuo 0 iki 10.

Tame pačiame rinkinyje yra ir kortelės su gyvūnais, iš kurių galime išsirinkti, kurio gyvūno teigiamos savybės galėtų padėti mums įveikti stresinę situaciją, analizuojame, kaip mes jas galime pritaikyti šioje situacijoje“, – pasakojo specialistė.

OH Resilio, dail. E.Marti/Metaforinė kortelė
OH Resilio, dail. E.Marti/Metaforinė kortelė

Kaip kortelės taikomos santykiams pagerinti

Karantino sąlygomis, ko gero, kaip niekada anksčiau tampa aktualūs santykiai, kadangi ilgai būnant kartu vienoje erdvėje, ypač greitai išryškėja, kas yra gerai ir kas – nelabai.

„Yra kortelių rinkinių, skirtų kalbėti apie santykius. Pavyzdžiui, iš atverstų kortelių pasiimame vieną kortelę, kuri atspindi mūsų teigiamą santykių aspektą, ir vieną kortelę, į kurią žiūrėdami jaučiame, kad norėtume kažką keisti mūsų tarpusavio santykiuose.

Tame rinkinyje atskirai yra kortelės su kelio ženklais, iš kurių taip pat pasirenkame tokį, kuris mums padėtų tai pakeisti. Tie kelio ženklai netikri – jiems reikšmes suteikiame patys.

Šios kortelės labai tinka santykių profilaktikai, kol dar galima kalbėtis normaliai, kol dar nėra konflikto. O jeigu jau konfliktas įvyko, kortelių pagalba galime kalbėtis apie konfliktinę situaciją saugiau, nes mes ją nuo savęs atitraukiame ir abudu žiūrime į tą pačią situaciją iš šono, tarsi filmą stebėtume: yra taip ir taip, aš šiame santykyje jaučiuosi taip ir taip, man galbūt trūksta dėmesio, kaip mes galėtume išspręsti šią situaciją, koks kelio ženklas galėtų mums padėti?“ – vardijo pašnekovė.

OH Tandoo, dail. M.Lukyanova/Metaforinė kortelė
OH Tandoo, dail. M.Lukyanova/Metaforinė kortelė

Pasak E.Lisauskaitės, jausmų išsakymas yra gerų santykių pagrindas, tačiau pradėti visada reikėtų nuo gero jausmo, nes tai, kas yra blogai, mes atrandame labai greitai.

„Pavyzdžiui, galima išsirinkti kortelę, kurioje pavaizduotas apkabinimas, ir pasakyti, kad jums labai patinka, kai partneris apkabina – būtent taip jūs suprantate meilės kalbą. Arba išsirinkti kortelę, kurioje kažkas gamina maistą, kad paaiškintumėte partneriui, kad jums meilės kalba vyksta per skrandį. O kažkam galbūt tai pasivaikščiojimas kartu.

Kortelėmis kalbėti apie santykius lengviau, nes žaidybinis elementas neįpareigoja. Tai labai lengva pokalbio pradžia. Juk jeigu pasakysi vyrui – sėdam pakalbėti, dažnai tai tas pats, kaip pabėgti bandančiam bebrui prispausti uodegą.

Taigi kortelės leidžia, viena vertus, atpažinti situaciją, kurioje dabar esame, suprasti, kaip mes joje jaučiamės. Tai pirmoji dalis. Tuomet galime pasirinkti korteles, kurios mums patinka, ir pabandyti kartu kurti rytojaus santykius. Šiuo atveju labai padeda vaizdas, nes jis mus abu sujungia, todėl abiem daugmaž aišku, apie ką kalbame“, – teigė specialistė.

OH Tandoo, dail. M.Lukyanova/Metaforinė kortelė
OH Tandoo, dail. M.Lukyanova/Metaforinė kortelė

Bendrystės jausmo šeimoje kūrimui

Korteles galima naudoti ir planuojant kitus metus: iš užverstų arba atverstų kortelių pasirenkamos trys ir sudedamos norima tvarka. Pirma kortelė – kaip mums atrodo praeitis, antroji – kaip jaučiamės šiandien, trečioji – ko mes norime ir laukiame iš rytojaus. Iš esmės tai svajonių koliažo atitikmuo, kai klijuojami paveikslėliai ar frazės iš žurnalų, laikraščių.

„Taip pat yra kortelės, skirtos visai šeimai su labai pozityviais paveiksliukais, kurie padeda fantazuoti ir kurti. Mūsų šeimoje mėgstamiausias užsiėmimas su jomis – pasakų kūrimas. Šiuo atveju geriau naudoti užverstas korteles – daugiau netikėtumo ir smagumo.

Kiekvienas ima po kortelę ir pradeda savo istoriją. Pavyzdžiui, „vieną kartą gyveno peliukas, kuris mėgo žiūrėti į žvaigždes ir svajoti“. Kitas žmogus istoriją tęsia pagal savo kortelę. O istorijos pabaiga: „Ilgai ir laimingai gyveno“.

OH Morena, dail. W.Mar/Metaforinė kortelė
OH Morena, dail. W.Mar/Metaforinė kortelė

Taip pat vaikams galima pasiūlyti išsirinkti vieną kortelę, pasidėti ją ant A3 formato popieriaus ir išplėsti piešinį pieštukais ar dažais, o tuomet piešiniui sukurti istoriją.

Kortelės gali būti atspirties taškas, kai reikia parašyti kokį nors kūrinį, eilėraštį, sukurti dainą ar šokį, scenarijų vaidinimui ir pan. Jos gali pasufleruoti siužetą, mintį, jausmą. Beje, jei tokių kortelių neturite, kartu su vaikais galite jų pasigaminti iškirpdami patinkančius paveikslėlius iš žurnalų ir priklijuodami juos ant kartono. Prikaupus tokių kortelių, taip pat galima kurti pasakas“, – patarė E.Lisauskaitė.

Pasak jos, toks laisvalaikio leidimo būdas šeimai suteikia bendrystės jausmą. Šeimos nariai vienas kitą pažįsta kitais aspektais, pamato naujomis spalvomis. Pagaliau kortelių leidėjai akcentuoja, kad tai pirmiausia yra žaidimas. O žaidimas paprastai asocijuojasi su lengvumo jausmu, susidomėjimu, smagumu ir juoku. Čia neskaičiuojami taškai, nereikia sunkiai dirbti. Tai tėkmės, atsipalaidavimo be jokios konkurencijos atmosfera.

„O jeigu yra problema ar užgriuvo rūpestis, kortelės taip pat jį padeda spręsti lengvai. Tarkime, kankina svarbus klausimas, kurį aptarti susirenka šeimos taryba. Pasirenkama kortelė, geriausiai atitinkanti šią situaciją, ir kiekvienas šeimos narys, apibūdindamas kortelę, išsako, kaip jaučiasi šioje situacijoje. Tuomet pasirenkama kortelė, kuri tarsi parodo, kaip tą problema gali būti išspręsta. Vėlgi kiekvienas apibūdina, kaip jis toje naujoje situacijoje jaučiasi, kaip, jo manymu, atrodys gyvenimas, fizinė aplinka ir pan. Tuomet ieškoma tilto, kuris padėtų nukeliauti nuo vienos kortelės iki kitos. Galime panaudoti ir gyvūnų savybes: pavyzdžiui, gal mums reikia lapės gudrumo, gal erelio žvilgsnio ar meškos stiprybės.

Jeigu nepavyksta visiems susitarti dėl vienos kortelės, visi šeimos nariai gali išsitraukti po savo kortelę. Kai kiekvienas pakalba apie savo kortelę, paprastai atrandamas vienas bendras vardiklis, o jei ne – gali likti ir kelios kortelės, kurios rodo daugiau problemos kampų. Taigi korteles galima naudoti tiek džiaugsmo, smagumo atmosferai kurti namuose, tiek kaip problemų sprendimų įrankį“, – apibendrino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius