Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 11

„Rūpinkis savimi“: kaip taisyklingai lenktis, tūptis, kelti sunkius daiktus, kad nepasitemptume nugaros?

Kasdien atliekame tokius, atrodytų, paprastus veiksmus kaip atsitūpti, pasilenkti, pakelti kokį nors daiktą. Ir beveik niekad nesusimąstome, ar darome juos taisyklingai. Pasitaiko, ir gal net ne retai, atvejų, kai žmogus, atlikdamas tokį veiksmą, ypač keldamas sunkų daiktą, pasitempia nugarą. „Galimos ir kitos traumos šiuos veiksmus atliekant netaisyklingai“, – septintoje ciklo „Rūpinkis savimi“ laidoje sako sporto treneris, kineziterapeutas Ivanas Burgi. Taigi, kaip išmokti šiuos veiksmus daryti taisyklingai, kad išvengtume traumų?

Sporto treneris I.Burgi patvirtina, kad dažniausia trauma buityje darant tokius paprastus veiksmus kaip pasilenkti, pritūpti užsirišti batraištį ar ką nors pakelti – ypač aktualu vasarą dirbant sode, yra nugaros skausmai.

„Už paprasčiausio pritūpimo irgi slypi pavojų: galima susižeisti kelį, pasitempti nugarą, ją gali ir surakinti, galima susitraumuoti pečius, – teigia kineziterapeutas ir priduria, kad reikėtų žinoti ir išmokti taisyklingai atlikti judesius, kuriuos, atrodo, kiekvienas kasdien darome nuo vaikystės: – Tik suaugus jie tampa laiko bomba, kuri gali sugadinti sveikatą.“

Laidos „Rūpinkis savimi“ įraše treneris Ivanas parodo ir paaiškina, kaip taisyklingai turėtume pritūpti, pasilenkti, o pasilenkus atsikelti, kaip laikyti pėdas, kur turi „žiūrėti“ keliai, kokį darbą patikėti sėdmenims ir ką reiškia tiesi nugara, kuri šiose situacijose ypač reikalinga.

Ankstesnes ciklo „Rūpinkis savimi“ laidas galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius