Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 02

Seniausia obelis Lietuvoje skaičiuoja šimtmečius: ją pamėgo ir ežiukų šeimyna

Jeigu pažvelgtumėte į seniausią obelį Lietuvoje, iš pirmo žvilgsnio būtų sunku įvertinti jos amžių. Vis dėlto ji mini jau daugiau kaip 360 metų, 1960-aisiais buvo paskelbta gamtos paminklu, o 1987-aisiais – respublikinės reikšmės gamtos paminklu.
Seniausia obelis Lietuvoje
Seniausia obelis Lietuvoje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Viešinimo turą „Paveldo sodai“ organizuojanti Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA) kviečia aplankyti ir pasigėrėti šiuo įspūdingu gamtos kūriniu.

Vešli lapija neišduoda obels amžiaus, tačiau kamienas – tuščiaviduris, kai kurios vietos uždengtos metalu. Anksčiau šios obels net keturi vyrai neapglėbdavo! Kiemo, kuriame auga medis, šeimininkė Vanda Šiupienienė pasidalijo keliomis mintimis apie seniausią Lietuvos obelį, kuri šiais metais, kaip ji sako, žydėjo menkai, nėra net ko lyginti su praėjusiais, kai viskas buvo balta balta, net lapų nesimatė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Seniausia obelis Lietuvoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Seniausia obelis Lietuvoje

„Šita obelis (jos aukštis – 8 m, o kamieno apimtis – 1,3 m), veda labai labai rūgščius vaisius. Tuos rūgščius obuoliukus viena bobutė sudėdavo į „čainiką“ ir virindavo, tai jie išbalindavo visą arbatinuką! Žmonės čia važiuoja ir važiuoja, nori vis pažiūrėti į obelį. Būtumėte anksčiau atvažiavę, tai būtumėte visus dantis pametę, bet seniūnija pasirūpino keliu. Obelis padėjo kelią sutvarkyti (juokiasi).

Mes čia atsikraustėme 1960-aisiais, tačiau ji (obelis – red.) dar nebuvo tokia žymi. Norėjome ją nupjauti, tačiau kai sužinojome istoriją, palikome. Ją prižiūrėjo mokytojai, nes šalia buvo mokykla, o kai tapome sklypo savininkai, rūpinamės mes.

Obelis yra per vėtrą netekusi šakos, jos šonai palopyti. Buvo atvažiavę gamtosaugininkai – dvi savaites tupėjo ir iš pradžių uždengė sietu, vėliau persigalvojo ir pasirinko skardą, bet jeigu pažiūrėtumėte į obels vidų, ji leidžia jau naują atžalą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Seniausia obelis Lietuvoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Seniausia obelis Lietuvoje

Mes šitą obelį maitiname vandeniu – nuo stogo padaryta „drena“, kuriuo teka vanduo ir ją laisto, todėl drėgmės pakanka, nes iš žemės būtų per mažai. Juokauju, kad šita obelis ir mane pragyvens! Pasižiūrėkite, koks jos kamienas, beje, ten viduje, skylėje, gyvena ežiukų šeima. Ateina naktį ežienė, atsitupia ant laiptų ir peles gaudo – vietoj katino (juokiasi).

Kartais primetu ežių šeimai į obels vidų žolių, tai ir tupi ten visi. Išvis gimė šeši ežiukai ir, žinokite, kokie jie raudoni – mažučiai, be spyglių. Pirmą kartą tokius pamačiau“, – džiugiai pasakojo V.Šiupienienė, suskubusi aprodyti visą kiemą, kuriame netrūksta įvairiausių augalų ir gėlių.

Vis dėlto obelis čia sulaukia daugiausia dėmesio. Norėdami pamatyti seniausią Lietuvos obelį, keliaukite į Kazliškius, Kauną, Senosios obels gatvę 18, kur jus pasitiks tikras gamtos paminklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius