Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 12 11

„Žiburėlių“ metas – 5 šviežios vakarėlių aprangos, dekoro ir užkandžių idėjos

Didysis Getsbis, 80-ieji, mafija – greičiausiai jau esate girdėję šias naujametinių vakarėlių temas. Įdomu pamatyti kolegas ar draugus, apsirėdžiusius juodais kostiumais, tačiau kitąmet jau norisi kažko naujo. Pateikiame jums kelias vakarėlių temų idėjas: ne tik kaip apsirengti, tačiau ir kuo dekoruoti erdvę bei kokiais užkandžiais galite nustebinti kolegas ar draugus.
Kalėdinis įmonės ar draugų vakarėlis
Kalėdinis įmonės ar draugų vakarėlis / 123RF.com nuotr.

1. Kalėdų Senelis tropikuose

Gyvename šiaurietiško klimato zonoje, todėl niekuomet neturime progos pajusti, ką reiškia puoštis lemputėmis ir barstyti dirbtinį sniegą, kai lauke +30° šilumos. O gal pabandyti įsijausti? Portale countryliving.com, kuris pateikia tokią idėją, rašoma, jog šio vakarėlio kostiumams galite panaudoti visus paplūdimio ir tropikų akcentus – havajietiškus sijonus, šlepetes, akinius ir skrybėles nuo saulės – galbūt net maudymosi glaudes ar kostiumėlį! Galite iškepti tų pačių imbierinių sausainių, tik tegul imbieriniai žmogeliukai taip pat būna puošti maudymosi kostiumėliais. Pasirūpinkite „vėsinančiais“ kokteiliais (Pina Colada čia derėtų geriausiai), o desertui atradome egzotišką desertą.

Desertiniai sluoksniuočiai su figomis, medumi ir graikinių riešutų aliejumi

123RF.com nuotr./Figos su medumi ir kremu
123RF.com nuotr./Figos su medumi ir kremu

Reikės:

  • 6 lapelių (maždaug 30 x 20 cm) šaldytos filo tešlos (prieš gamindami atšildykite)
  • 1 šaukšto graikinių riešutų aliejaus
  • 3 šaukštų cukraus pudros
  • ½ puodelio porto arba saldaus raudono vyno
  • 18 džiovintų figų , supjaustytų mažais gabalėliais
  • 1 cinamono lazdelės
  • žiupsnelio druskos
  • ½ puodelio nesūraus mažo riebumo tepamo sūrio
  • 2 šaukštų apelsinų sulčių
  • 1 šaukšto medaus

Šis lengvas kepinys tinkamas visiems sezonams, nes džiovintų figų parduotuvėse rasite bet kuriuo metų laiku. O figos primena šiltus kraštus ir tinka prie kokteilių ar vyno. Graikinių riešutų aliejus suteikia filo tešlos sluoksniams pikantišką riešutinį poskonį.

Naudokite picos pjaustymo įrankį arba aštrų peilį, kad lengviau padalintumėte filo tešlą lygiais stačiakampiais. Patogiausia būtų, jei ingredientus pasiruoštumėte iš anksto, o vakarėlio dieną, kai intensyviai ruošiatės, beliktų pertepti ir susluoksniuoti.

Kaip gaminti?

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

2. Įtieskite kepimo popieriaus į kepimo skardą. Klokite sluoksnį filo tešlos, lengvai teptuku ištepkite ją aliejumi ir apibarstykite cukraus pudra. Padalinkite tešlą per kelias skardas ir supjaustykite į maždaug 18 stačiakampių paplotėlių. Dalį aliejaus ir apie 2 šaukštus cukraus pudros dar pasilikite kitiems žingsniams.

3. Ištepkite lakštą kepimo popieriaus aliejumi ir juo uždenkite tešlos sluoksniuočius aliejuota puse žemyn. Kepkite 180 ° temperatūroje apie 15 minučių. Ištraukę atsargiai nuimkite viršutinį popieriaus sluoksnį ir palikite atvėsti.

4. Norėdami paruošti figas, sudėkite jas, cinamono lazdelę ir portą ar saldų vyną į gilesnį puodą. Užvirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti apie 10 minučių.

Kiaurasamčiu ištraukite figas ir padėkite į šalį. Ištrauktite cinamono lazdelę. Tada prikaistuvį su vynu ar portu grąžinkite ant ugnies ir virkite kol liks maždaug 2 šaukštų kiekis (dar kelias minutes). Leiskite atvėsti, įmaišykite į šalį atidėtas figas, 1 šaukštą graikinių riešutų aliejaus ir žiupsnelį druskos.

5. Kad pagamintumėte kremą pertepimui, sumaišykite inde tepamą sūrį, medų ir apelsinų sultis. Galite išplakti su mikseriu ar virtuvės kombainu.

Tada leiskite pastovėti apie 30 minučių.

6. Tepkite kremą, berkite figas ant tešlos paplotėlių ir sluoksniuokite. Kiekvienam pertepimui reikės maždaug dviejų šaukštelių kremo ir vieno šaukštelio figų, išmirkytų vyne.

Dar paprasčiau, jei tiesiog įsigytumėte mėgstamų paplotėlių ir juos perteptumėte kremu bei apibarstytumėte vyne virtomis figomis. Apibarstykite cukraus pudra ir galite nešti ant stalo!

2. Paslaptinga žiemos pasaka

Leiskite vakarėlio svečiams patiems interpretuoti tokio vakarėlio „aprangos kodą“. Ar tai bus blizgūs rūbai, primenantys šerkšną, ar minkšti pūkuoti apdarai – tarsi sniegas. Tegul kiekvienas parodo, kaip apsirengtų jei būtų Ledo karalius ar karalienė.
Vakarėlio erdvę galite dekoruoti dirbtiniu sniegu, sidabro spalvos medžiagomis.

Kalėdos – stebuklų metas. O būti atsakingam už viso pasaulio stebuklus Kalėdų seneliui trūksta laiko. Todėl reikia magų, raganų ir kitokių būrėjų pagalbos. Šio vakarėlio apranga gali varijuoti nuo raganų, Merlinų iki tiesiog likimo pranašautojų.

Dideliais baltos minkštos medžiagos gabalais galite net uždengti baldus.

Užkandžiams ir vaišių stalui dekoruoti tiks visi ingredientai, kurie primena sniegą: kokosų drožlės, cukraus pudra. Galite susukti mėgstamų džiovintų vaisių rutuliukus ir apvolioti juos kokosų drožlėse. Kad užkandžiai nebūtų pernelyg kieti, galite įpilti šiek tiek papildomo skonio suteikiančio aliejaus, pavyzdžiui, moliūgų sėklų.

3. Atostogos kalnuose

Sukurkite Alpių namelio atmosferą, apsirenkite kaip slidininkai, o gal net atsineškite į vakarėlį senovines slides. Jei finansai leidžia, išvykite kartu su kolektyvu ar draugų kompanija paslidinėti ir vėliau susirinkite šiltoje erdvėje išsidžiovinti bei pasidalinti šviežiais įspūdžiais.

„Shutterstock“ nuotr./Imbieriniai nameliai
„Shutterstock“ nuotr./Imbieriniai nameliai

Kuo toliau, tuo mažiau turime progų skrieti nuo kalno sniegui taškantis iš po rogių ar slidžių – tai tikrai suteiks daugiau emocijų, nei tradicinis rymojimas prie stalų. Dar viena idėja – vakarėlis ant pačiūžų. Galite nueiti į ledo areną ir patirti žiemiškų įspūdžių.

Po to, kai visi grįš į vidų, reikės įvairių sočių užkandžių, karštos arbatos ar kavos. Vienas iš itin žiemiškų ir Kalėdas primenančių kepinių – sukta duona su aguonomis – ją galite pasiimti ir ragauti netgi iškylaudami lauke prie arbatos ar karšto vyno. Ši duona gardžiai traški iš išorės ir minkšta bei šlapia viduje. Pateikiame jos receptą.

Kalėdinė duona su aguonomis, pagardinta sezamų aliejumi

123RF.com nuotr./Kepta kalėdinė duona su aguonomis
123RF.com nuotr./Kepta kalėdinė duona su aguonomis

Reikės:

  • 550 gramų miltų ir dar saujos tešlai iškočioti
  • 100 gramų pilno grūdo miltų
  • 2 šaukštelių druskos
  • 7 gramų greito veikimo sausų mielių
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 šaukštas sezamų aliejaus
  • 50 gramų aguonų sėklų
  • Saulėgrąžų aliejaus patepti
  • 350 ml vandens

Kaip gaminti?

1. Išmaišykite miltus, druską ir sausas mieles viename dubenyje. Tada padarykite viduryje duobutę ir į ją supilkite medų. Įsipilkite apie 350 ml šilto vandens, pilkite ant viršaus ir išmaišykite.

2. Pasiraitokite rankoves, pasibarstykite virtuvės paviršių miltais ir aktyviai minkykite tešlą apie 10 minučių. Kaip sužinoti, ar tešla jau paruošta kepimui ir pakankamai išminkyta? Padarę tešlos kamuolį miltuotu pirštu šone padarykite

Neužsisukite reikalų ir nervų sūkuryje – juk svarbiausia išlaikyti santykius su darbais ir kolegomis, dalintis gera nuotaika.

įdubą. Jei ji išnyksta ir paviršius išsilygina – tešla jau gerai išminkyta ir iškilusi.

3. Pasibarstykite paviršių miltais ir iškočiokite apie 40 cm ilgio ir 25 cm pločio stačiakampį. Jei tešla pernelyg tąsi, uždenkite ją rankšluoščiu ir palikite 5 minutėms. Po to formuoti tešlą turėtų būti lengviau.

4. Kepinių teptuku ištepkite tešlą sezamų aliejumi. Pradėkite nuo vidurio ir judėkite link kraštų. Apibarstykite visą paviršių aguonų sėklomis. Tuomet supjaustykite tešlą išilgai, maždaug 4 centimetrų pločio juostelėmis.

5. Laikykite tešlos juosteles kartu ir sukite jas it pintumėte virvę. Nesuspauskite per stipriai.

6. Tešlos „vytinį“ sulenkite į vainiką ir sulipdykite galus. Stenkitės, kad storis išliktų kuo vienodesnis. Kadangi gaminant šią duoną nubyra labai daug aguonų. Susižerkite jas ir pabarstykite sujungimo vietą – kad ją šiek tiek uždengtumėte.

7. Padėkite „vainiką“ ant kepimo skardos. Ištepkite maistinę plėvelę aliejumi ir uždenkite duoną aliejuota puse į vidų (taip, kad ji dar turėtų šiek tiek erdvės iškilti).

8. Užstatykite orkaitę kaisti iki 200 ° C. Laikinai padėkite skardą su tešla ant kėdės prie kaistančios orkaitės, kad lėtai sušiltų. Palaikykite taip ją apie 30 minučių, tešla turėtų padidėti maždaug pusę prieš tai buvusio dydžio. Vėlgi galite patikrinti tešlą pabadydami pirštu, tik šįkart duobutė turėtų sumažėti, bet žymė – likti. Nuimkite plėvelę.

9. Kepkite apie 35 minutes.

10. Duona iškepusi, kai pabaksnojus jos paviršių skamba kaip tuščiavidurė. Jei ne – leiskite jai dar 5 minutes pabūti orkaitėje.

11. Geriausia, jei tik ištraukę ją iš orkaitės galėtumėte ją ir patiekti. Išorė bus traški, o vidus – švelnus, minkštas.
Skanaus!

4. Visuotinis magų ir burtininkų suvažiavimas

Kalėdos – stebuklų metas. O būti atsakingam už viso pasaulio stebuklus Kalėdų seneliui trūksta laiko. Todėl reikia magų, raganų ir kitokių būrėjų pagalbos. Šio vakarėlio apranga gali varijuoti nuo raganų, Merlinų iki tiesiog likimo pranašautojų. Jei nerasite nieko, pakaks apsikarstyti apyrankėmis, ant galvos užsirišti juostą ir į rankas pasiimti kokias nors kortas.

Į šį vakarėlį galite pasikviesti tikrą magą, kuris pademonstruotų kelis triukus. Užkandžių stalui tiks neįprastai atrodantys patiekalai, pavyzdžiui, didelis puodas žalios spalvos sriubos. Šią spalvą išgausite apvirę ir sutrynę kelis šimtus gramų špinatų, o kitus ingredientus galite rinktis pagal skonį.

Raganos ir burtininkai dažniausiai mėgsta įvairius užpilus, antpilus ir naudojasi gydančiomis žolelių savybėmis. Pasiūlykite svečiams ledų su moliūgų sėklų aliejaus užpilu – juk šis vakaras skirtas netikėtiems skonio atradimams.

5. Pasaulio šalys ir kultūros

Pagalvokite – Kalėdos – tai šventė, kurią panašiai švenčia įvairios šalys ir kultūros. Kodėl nesurengti vakarėlio, į kurį atvyktų „svečiai“ iš tolimiausių pasaulio šalių, o ant stalo rikiuotųsi skirtingų šalių patiekalai? Galite sutarti, jog kiekvienas vakarėlio dalyvis atsineša tą patiekalą, kokios šalies ar kultūros atstovu apsirengė.

Jei nusprendėte vakarėliui tapti meksikiečiu, štai paprasto ir sotaus užkandžio – tacos receptas.

Meksikietiški tacos su sezamų aliejumi

123RF.com nuotr./Meksikietiški tacos su jautiena, daržovėmis ir aitriosiomis paprikomis
123RF.com nuotr./Meksikietiški tacos su jautiena, daržovėmis ir aitriosiomis paprikomis

Reikės:

  • ½ mėlynojo svogūno
  • 1 didelės aitriosios paprikos
  • 1 gūžės jūsų mėgstamų salotų
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 morkos
  • sezamo sėklų
  • 1 pakuotės jautienos faršo
  • žiupsnis meksikietiškų prieskonių mišinio
  • 6 nedidelės tortiljos
  • (jei turite) česnakų ir aliejaus padažo
  • alyvuogių aliejaus
  • ryžių acto
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 1 šaukštelio druskos
  • ¼ puodelio vandens
  • 1 šaukšto sojos padažo
  • 1 šaukšto sezamų aliejaus

Kaip gaminti?

1. Smulkiai supjaustykite mėlynąjį svogūną (patarimas: jei nemėgstate šviežio svogūno skonio ar kvapo, galite jį iškepti kartu su jautiena kiek vėliau).

2. Į nedidelį dubenį suberkite pjaustytą svogūną, ryžių actą, cukrų, druską ir vandenį. Gerai išmaišykite.

3. Sutraiškykite česnako skiltelę, atskirkite salotos lapus, smulkiai supjaustykite aitriąją papriką, sutarkuokite morką. Patartina tarkuoti neskutus, tiesiog gerai nuplovus – po odele yra daug maistingų medžiagų!

4. Dar viename dubenyje sumaišykite sojos padažą, cukrų, ryžių actą, sezamų aliejų bei traiškytą česnaką. Šiame marinate marinuosime mėsą.

5. Pasiimkite didelę keptuvę ir, lengvai maišydami, joje paskrudinkite sezamo sėklas.

6. Į tą pačią keptuvę pilkite rapsų aliejaus ir verskite jautienos faršą. Apibarstykite meksikietiškų prieskonių mišiniu ir kepkite kol lengvai apskrus.

7. Apipilkite ką tik paruoštu sojos- česnako padažu ir kepkite dar 3-4 minutes. Šiame etape galite pakepti ir pjaustytą svogūną, jei nemėgstate jo šviežio.

8. Tortiljas vieną po kitos pašildykite mikrobangėje arba orkaitėje.

9. Klokite jas į lėkštę, išklokite salotos lapu ir ant viršaus dėkite keptą jautieną, dėkite tarkuotą morką, čili, ir užpilkite likusį padažą.

Skanaus!

Kurdami šventinę nuotaiką, dekorą ir patiekalus, neužsisukite reikalų ir nervų sūkuryje – juk svarbiausia išlaikyti santykius su darbais ir kolegomis, dalintis gera nuotaika – užkandžio užteks vieno ar kelių, o į bet kurio vakarėlio temą visuomet galima pažiūrėti kūrybiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius