Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertė atskleidė, kokie 5 įpročiai padės išvengti sidabro juodavimo vasarą ir išlaikyti jo spindesį

„Papuošalai yra tarsi tobulas prieskonis“ – teigia belgų mados dizainerė Diane von Fürstenberg. Šiuo akcentu „pagardinti“ savo stilių norisi kone visus metus, tačiau ypač – vasaros sezonu. Nė vienas žaismingais gėlių motyvais, lengvomis suknelėmis bei šortais atgyjantis atostogų įvaizdis neapsieina be akį traukiančių papuošalų.
Sidabro priežiūra vasarą
Sidabro priežiūra vasarą / Guodos Petkevičiūtės nuotr.

Tiesa, kaip ir netinkamai pasirinktas prieskonis gali sugadinti visą patiekalą, taip ir pajuodęs, spindesį praradęs juvelyrikos dirbinys netenka savo prasmės, o aprangos deriniui toli gražu nesuteikia elegancijos ar puošnumo.

Taurieji metalai ir ypač mėgstamas sidabras jų priešakyje, saulė ir vanduo – pražūtis papuošalui?

„Galbūt vasarą daugiau laiko norisi skirti nerūpestingam poilsiui, visgi vos keletas vertingų ir nesudėtingų įpročių kasdienybėje – ir sidabro gaminiai vasaros stiliaus deriniuose spindės kaip nauji bei tarnaus ilgai, kaip ir dera sidabrui”, – patarimais sidabro gaminių priežiūrai dalijasi papuošalų ekspertė, juvelyrinių dirbinių parduotuvės įkūrėja Guoda Petkevičiūtė, rašoma „G-Amber“ pranešime žiniasklaidai.

Kodėl šiltuoju sezonu papuošalų priežiūra ypač svarbi?

Nors papuošalai įvairių faktorių veikiami visus metus, vasaros sezonu neigiama aplinkos įtaka juvelyrikai suaštrėja. Kontaktas su karščiu, drėgme, vandeniu ar prakaitu skatina sidabro juodavimą, tauriojo metalo paviršius ima blizgėti kur kas mažiau, o papuošalas praranda estetinį patrauklumą.

Kaip išvengti šių pokyčių, taip ir susigrąžinti pirminę papuošalo išvaizdą, padės tinkama sidabrinio gaminio priežiūra. Svarbiausia tai daryti reguliariai: kuo ilgiau papuošalai neprižiūrimi, tuo sudėtingiau nuvalyti susikaupusius nešvarumus.

Dažniausia problema, su kuria susiduria sidabrinių papuošalų gerbėjai, yra tauriojo metalo patamsėjimas. Tai įvyksta dėl oksidacijos – cheminės reakcijos tarp sidabro ir aplinkoje (dažniausiai – ore) esančių sieros junginių arba sąlyčio su deguonimi. Kai sidabrinis papuošalas liečiasi su kosmetika, oru, vandeniu ar net tam tikrais maisto produktais, ant gaminio paviršiaus susidaro juodas arba gelsvai rudas sluoksnis, vadinamas sidabro sulfidu (tačiau šiame sluoksnyje gali būti ir sidabro oksido bei sidabro chlorido). Būtent minėtieji junginiai lemia pasikeitusią papuošalo spalvą, dingusį spindesį.

Guodos Petkevičiūtės nuotr./Sidabro priežiūra vasarą
Guodos Petkevičiūtės nuotr./Sidabro priežiūra vasarą

Sidabro valymas ir priežiūra: viskas paprasčiau, nei galite pamanyti

G.Petkevičiūtė pastebi, kad papuošalų priežiūra daugumai vis dar menkai pažįstama. Neretai manoma, kad ji ypač sudėtinga ar reikalaujanti daug laiko ir pastangų. Visgi papuošalų ekspertė skuba nuraminti: savo mylimais papuošalais pasirūpinti gali kiekvienas, o tam profesionalių priemonių prireiks tikrai ne visuomet.

Internete sklando ne vienas patarimas, kaip sidabriniais papuošalais pasirūpinti pasitelkiant namuose jau turimas priemones. Sidabro valymas dantų pasta ar folija – vieni populiariausių būdų pasirūpinti tauriojo metalo aksesuarais. Tiesa, pasirinkus vieną iš šių metodų tikėtinas ne tik veiksmingumas bei atsinaujinęs, žvilgantis tauriojo metalo paviršius, bet ir rizika sugadinti mylimą papuošalą. Pasirinkta abrazyvi dantų pasta ar intensyvus šveitimas gali pažeisti ir subraižyti delikatų papuošalo paviršių.

Guoda primena – profesionaliai prižiūrėti turimą papuošalą paprasta. Tam nereikia ypatingų įgūdžių, o ir reikiami resursai minimalūs. Ieškantiems profesionalaus būdo pasirūpinti sidabriniais papuošalais, pravarti sidabro valymo servetėlė arba speciali valymo priemonė -vonelė. Šių produktų pagalba sidabro valymas tampa dar paprastesnis, nes gaminiai jau yra paruošti naudojimui. Vertinga žinoti ir tai, kad sidabro valymo servetėlės ypač patvarios. Jos išlieka funkcionalios net ir tuomet, jei bėgant laikui pakeičia savo spalvą.

Sidabrinius papuošalus rekomenduojama valyti kas keletą mėnesių arba tuomet, kai tik pradedate pastebėti pokyčius ant gaminio paviršiaus.

Nepamirškite saugaus papuošalų laikymo

Po ilgos dienos nusisegus grandinėlę ar nusiėmus sidabrinį žiedą, jų palikti ant plautuvės vonios kambaryje ar spintelės miegamajame nerekomenduojama. Tuomet, kai papuošalai nėra dėvimi, juos reikėtų laikyti sausoje, tamsioje vietoje, apsaugoti nuo bet kokio sąlyčio su drėgme. Žinotina ir tai, kad papuošalus turėtumėte atskirti – taip juos apsaugosite nuo susipainiojimo, o tauriojo metalo paviršius nesusibraižys.

Juvelyrikos saugojimui puikiai tinka papuošalų dėžutės su skyreliais, kurių šiandien rasime pačių įvairiausių spalvų, formų bei dydžių. Dėžutės papuošalams pravers ne tik namų aplinkoje, bet ir kelionėse, kuomet visus papuošalus turėti vienoje vietoje ypač patogu.

Papuošalų priežiūra kelionėse – atsipalaiduokite, tačiau nepamirškite vieno elemento

Vasara – laikas, kai kelionės tiek Lietuvoje, tiek ir už jos ribų tampa kur kas dažnesnės. Žinoma, nepriekaištingo įvaizdžio norisi net ir pramogaujant, tad papuošalai tampa vienu svarbiausių kelionių garderobo akcentu. Ruošdamiesi kelionei, gerai apsvarstykite, kurių papuošalų jums iš tiesų prireiks.

Išsirinkę pačius reikalingiausius, nepamirškite jų saugiai supakuoti: gausesnei kolekcijai puikiai tiks papuošalų dėžutė, o pavieniams juvelyrikos dirbiniams – specialus papuošalų laikymo maišelis. Tokie maišeliai siuvami iš ypač švelnios medžiagos, nepažeidžiančios metalo paviršiaus.

Sąlytis su kosmetika

Greta vasariškų papuošalų, šiltuoju sezonu kur kas dažniau naudojame ir apsaugines kūno priežiūros priemones. Jei kremas nuo saulės – jūsų nepamainomas vasaros palydovas, svarbu susipažinti, kaip šis ir panašūs kosmetikos produktai gali paveikti mėgstamus sidabrinius papuošalus.

Kosmetikos priemonės gali būti kenksmingos juvelyrikai dėl sudėtyje esančių cheminių medžiagų. Be to, produktai, tepami ant odos, ją sudrėkina. Kaip žinia, drėgmė ir taurusis metalas nėra ypač geras derinys. Norėdami apsaugoti sidabrinius papuošalus nuo neigiamo kosmetikos poveikio, pirmiausia panaudokite norimą produktą. Palaukite, kol jis visiškai įsigers į odą, o tuomet pasipuoškite norimu aksesuaru.

Guodos Petkevičiūtės nuotr./Sidabro priežiūra vasarą
Guodos Petkevičiūtės nuotr./Sidabro priežiūra vasarą

Vasaros pramogos ir puošimasis sidabru – kada tai nesuderinama?

Sidabriniai papuošalai kiekvienai akimirkai suteikia šiek tiek elegancijos. Visgi kartais papuošalų dėvėjimo ir tam tikrų vasaros veiklų suderinti tiesiog neįmanoma.

  • Maudymasis baseine, ežere ar jūroje. Vandenyje esantys komponentai gali paveikti tauriojo metalo paviršių, kuris ilgainiui patamsėja.
  • Sportas. Atlikdami intensyvius judesius, galite pažeisti papuošalo struktūrą – jį sulankstyti ar nutraukti. Be to, kūno prakaitas taip pat prisideda prie sidabro spalvos pokyčių.
  • Sodo darbai ir sidabriniai stiliaus akcentai – ne pats geriausias derinys. Naudodamiesi įvairiais įrankiais galite netikėtai subraižyti papuošalo (ypač – žiedų ar apyrankių) paviršių.

Vasaros pasirinkimas – vandeniui atsparūs papuošalai

G. Petkevičiūtė primena, kad šiltuoju sezonu puoštis verta ne tik sidabru. Ji pastebi naują vasaros tendenciją – rinktis nerūdijančio plieno papuošalus. Pastarieji ypač populiarūs vasarą, kai norintieji puoštis ieško ne tik elegantiško, bet ir vandeniui bei karščiui atsparaus aksesuaro.

Nerūdijančio plieno papuošalai praktiški ir pasižymintys paprastu, tačiau moderniu dizainu. Sidabro bei aukso atspalviai tampa alternatyva tauriesiems metalams, o subtilios formos puikiai įsilieja į pačius įvairiausius aprangos stilius. Toks sprendimas žavi tiek kuriančius aktyvų vasaros įvaizdį, tiek besirengiančius ramiam pasisėdėjimui paplūdimyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius