Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kuo skiriasi ir kam naudojami kokosų vanduo, pienas, kremas bei aliejus?

Kokosų riešutai mūsų platumose tebėra šiokia tokia egzotika, tačiau visame pasaulyje jie itin vertinami dėl išgaunamų produktų, kurie naudojami ir kulinarijoje, ir grožio srityje, turi daug naudingų savybių. Egzotiškais produktais prekiaujančios įmonės „Guayapi“ atstovė Charlotte Carriere prancūzų žiniasklaidai papasakojo, kuo skiriasi ir kam naudingi kokosų vanduo, pienas, kremas ir aliejus.
Kokosų aliejus
Kokosų aliejus / Vida Press nuotr.

Pačius kokosų riešutus vieni žmonės mėgsta, kiti nekenčia, tačiau saldus jų skonis lengvai atpažįstamas ir su niekuo nesupainiojamas. Nepaisant to, mėgstame kokosus ar ne, sunku neįvertinti drėkinamųjų ir maistinių jų savybių. Būtent dėl jų kokoso riešutas yra garbinamas ir kosmetikos gamintojų, ir subalansuotos mitybos specialistų.

Pasak C.Carriere, pažvelgus į produktus, gaunamus iš kokosų riešutų, akivaizdu, kad grožio industrijoje dažniausiai naudojamas kokosų aliejus, nes jis turi puikių odos ir plaukų drėkinančių savybių.

Tačiau verta jo nepamiršti ir virtuvėje – prancūzė siūlo ruošiant maistą įprastą aliejų keisti kokosų aliejumi, tiesa, geriau šalto spaudimo, išspaustu iš džiovinto kokoso minkštimo. Jei nenorite kepdami pyragus naudoti sviesto, jį taip pat galite keisti kokosų aliejumi. Kitaip tariant, kokosų aliejus naudingas ir virtuvėje, ir vonios kambaryje!

Kokosų vanduo tiesiog yra vanduo, esantis kokoso viduje. Jį, išgautą iš kokoso, galime gerti gryną. Kai kurie gamintojai jį maišo su truputėliu vandens, tačiau bet kokiu atveju kokoso skonis yra jaučiamas. Kalbant apie jo vertingas savybes, kokoso vandenį patariama gerti po fizinės veiklos, norint palengvinti jėgų atgavimą.

Vida Press nuotr./Kokosų vanduo
Vida Press nuotr./Kokosų vanduo

Kokosų pienas iš tiesų yra kokoso minkštimas, išsunktas ir paverstas milteliais, o vėliau sumaišytas ir atskiestas vandeniu, taip išgaunant lengvą ir skystą tekstūrą.

Kokosų kremo (kartais vadinamo ir grietinėle) gamyba yra panaši į pieno. Tiesa, jis nėra gausiai skiedžiamas, kartais būna tirštokas ir daug riebesnis nei kokosų pienas. Todėl kokosų pieną ir kokosų kremą naudojame taip pat, kaip naudojame karvės pieną ar grietinėlę.

„Pienas ir kokosų kremas yra labai maistingi, jose daug skaidulų, juos naudojame tada, kai maistui norisi suteikti egzotikos. Puiki šių produktų savybė ta, kad galime nesibaiminti cholesterolio“, – pastebi C.Carriere.

Vida Press nuotr./Kokosų grietinėlė
Vida Press nuotr./Kokosų grietinėlė

Nereikia pamiršti ir paties kokosų riešutų minkštimo, iš jo pagaminti miltai ir drožlės naudojami konditerijoje. Puiki šių produktų savybė ta, kad jie turi ypač žemą glikemijos indeksą. Kokoso riešutus patariama naudoti žmonėms, sergantiems diabetu arba besiskundžiantiems antsvoriu, nes jie turi pakankamai maistingų medžiagų, bet yra mažai kaloringi. Be to, kramsnojant kokoso minkštimą greitai pajuntamas sotumas, o tai leidžia sumažinti suvartojamo maisto kiekį.

Parengė Miglė Prišmontaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius