-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papildai, padedantys išvengti žilų plaukų: ar jie tikrai veikia?

Visi mes esame girdėję istorijų, kaip žmogus pražilo per naktį po patirto didžiulio streso. Taip pat pastebėję, kad ilgą laiką nematytas draugas ar kolega, plaukuose jau turi žilų sruogų. Galiausiai ateina rytas, kai žvilgtelėję į veidrodį nustembate radę vieną kitą žilą plauką ir savo galvoje. Šis laikas anksčiau ar vėliau ateina visiems.
Moteris
Moteris / Vida Press nuotr.

Žili plaukai yra natūrali senėjimo dalis, kuriai įtakos turi įvairūs veiksniai. Stresas, kai kurie vaistai, sveikatos būklė ir net vitaminų trūkumas gali turėti įtakos tam, kada plaukai pradės žilti, rašo www.verywellhealth.com.

Daug tyrimų rodo, kad žilumas yra paveldimas, tai lemia mūsų genai.

„Jei jūsų tėvai anksti pradėjo žilti, tikėtina, kad ir jums taip bus. Nors tai nėra griežta taisyklė“, – sakė gydytojas dermatologas dr. Jonathan Zippias.

Nors jau daug žinoma, dėl ko žyla plaukai, vis dar nėra veiksmingų būdų, kaip sulėtinti ar sustabdyti jų atsiradimą.

Tačiau pastaraisiais metais vis labiau populiarėjant maisto papildams, atsirado daugybė be recepto parduodamų tablečių, kurių aprašyme nurodoma, kad jie – „nuo žilų plaukų“. Kai kurios esa gali "perpigmentuoti“ žilus plaukus.

Ar tai tiesa? www.verywellhealth.com kalbinti ekspertai paaiškina viską, ką reikia žinoti apie maisto papildus nuo žilų plaukų, įskaitant tai, kas jų sudėtyje yra, ar yra įrodymų, kad jie veikia, ir ką turėtumėte žinoti prieš išbandydami.

123RF.com nuotr./Moteris, žili plaukai
123RF.com nuotr./Moteris, žili plaukai

Kodėl žylame?

Žili plaukai kartais atsiranda dėl cheminių procesų, kurie suaktyvėja senstant. Amžėjant mūsų organizme esantis fermentas katalazė tampa mažiau veiksmingas.

Šis fermentas padeda kontroliuoti vandenilio peroksido kiekį organizme. Senstant mūsų organizme gali susidaryti daugiau vandenilio peroksido, nes katalazė nebeveikia taip efektyviai kaip anksčiau.

Padidėjus vandenilio peroksido kiekiui, slopinama melanino sintezė, todėl mažėja plaukų pigmentacija. Tai reiškia, kad su amžiumi sutrinka procesas, kuris suteikia plaukams spalvą (melanino sintezė), todėl plaukai tampa žili.

Tačiau tai nėra vienintelis dalykas, galintis paskatinti žilų plaukų atsiradimą. Kaip jau minėta, tam įtakos turi genetika, odos tipas, stresas, sveikatos sutrikimai ir mityba bei dar daugiau veiksnių.

Specialistai išskiria keletą autoimuninių ligų, dėl kurių žmonės gali pražilti:

  • Cistinė fibrozė
  • Celiakija
  • Hipertiroidizmas
  • Hipotirozė
  • Vitiligo (Baltmė)
  • Alopecija areata (Alopecija)

Žilumas būdingas ir kai kurioms genetinėms būklėms, įskaitant Vernerio sindromą, Luiso Baro sindromą, Vaardenburgo sindromą ir Grišelio sindromą.

Shutterstock nuotr./Vitaminai
Shutterstock nuotr./Vitaminai

Verta suklusti ir tiems, kurių organizme trūksta kai kurių mineralų. Su žilų plaukų atsiradimu gali būti susiję:

  • Vitaminas B12
  • Vitaminas D3
  • Kalcis
  • Geležis
  • Varis

Žilų plaukų atsiradimą taip pat gali paskatinti vegetariška mityba ir atopija (atopinis dermatitas) – liga, sukelianti jautrumą tam tikriems alergenams.

Kaip žmonės nesensta vienodai, taip ir žili plaukai neatsiranda vienodame amžiuje. Paprastai plaukai pradeda žilti apie 35-uosius metus, nors kai kuriems asmenims dėl genetinių veiksnių žilumo požymiai gali pasireikšti anksčiau.

Tyrimai rodo, kad, pavyzdžiui, afroamerikiečių kilmės asmenims žili plaukai atsiranda vėliau, nes paprastai jie turi didesnę melanino gamybą.

Colin Dunn, Flickr.com/ Vitaminai (asociatyvi nuotr.)
Colin Dunn, Flickr.com/ Vitaminai (asociatyvi nuotr.)

Kas sudaro papildus, kurie skirti norintiems išvengti žilų plaukų?

Kai kurių papildų nuo žilumo gamintojai teigia, kad jų produktai gali „pergaminti“ plaukus. Išnagrinėję jų sudėtį, ekspertai nustatė, kad į kai kurių iš jų sudėtį įeina vienas ar daugiau toliau išvardytų ingredientų:

  • Vitaminas B6
  • Vitaminas B5
  • Biotinas
  • Cinkas
  • Varis
  • Selenas
  • Para-aminobenzoinė rūgštis (PABA)
  • Katalazė
  • L-tirozinas

Dauguma šių elementų yra puikūs pagalbininkai, siekiant padėti suvaldyti plaukų slinkimą, paskatinti jų augimą. Tačiau, pavyzdžiui, L-tirozino ir katalazės įtraukimas į tokius preparatus turi vienintelį tikslą – užkirsti kelią plaukų spalvos pokyčiams ir skatinti melanino gamybą.

Deja, nors skamba gražiai, šiuo metu nėra jokių klinikinių įrodymų, kad katalazės ir L-tirozino papildai gali užkirsti kelią žilų plaukų atsiradimui.

Selenas ir vitaminas B5 – abu antioksidantai, kurie padeda išvengti oksidacinio streso, kuris, kaip jau minėta, neretai prisideda prie ankstyvo žilimo. Tačiau jie taip pat nėra susiję su žilų plaukų augimo stabdymu ar prevencija. Tam trūksta mokslinio pagrindimo.

Todėl aprašyme įrašytas viliojantis pažadas apsaugoti vartotoją nuo žilų plaukų tėra tik reklaminis triukas.

Ar yra kitų būdų norintiems išvengti žilų plaukų?

Ekspertai teigia, kad, kaip nėra žinomų būdų sustabdyti žilų plaukų augimą, taip nėra ir žinomų būdų, kaip jų išvengti. Tačiau kai kuriems žmonėms, kurie susiduria su ankstyvu žilimu, galima padėti.

„Jei žili plaukai atsirado dėl lėtinio streso, skydliaukės sutrikimų arba B grupės vitaminų trūkumo, plaukai gali vėl įgauti normalią pigmentaciją, kai šios problemos bus pašalintos“, – aiškino gydytojas dermatologas dr. Jonathan Zippias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius