-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mados infekcijos“ dalyvė M.Nakaitė: labiausiai bijau žmonių, kurie viską žino

Balandžio 13 ir 14 d. vyksiančiame festivalyje „Mados infekcija“ kolekciją pristatys sėkmingai savo kūrybinę veiklą vystanti dizainerė Morta Nakaitė. Tiesa, jau nebe kaip Morta, o kaip kūrybinis duetas „m o r t aa i d a“, kuriamas kartu su kita talentinga dizainere Aida Einore.
Morta Nakaitė (kairėje)
Morta Nakaitė (kairėje) / Asmeninio archyvo ir Pauliaus Gasiūno nuotr.

Iki didžiausio mados renginio Lietuvoje liko mažiau nei trys savaitės, iki tol portalas 15min pristato renginyje dalyvausiančius kūrėjus. Šį kartą kviečiame susipažinti su M.Nakaite ir A.Einore, kurios savo kolekciją Šiuolaikinio meno centre Vilniuje pristatys balandžio 13 d.

Gertrūdos Varnaitės nuotr./Aida Einorė ir Morta Nakaitė
Gertrūdos Varnaitės nuotr./Aida Einorė ir Morta Nakaitė

Kaip atsidūrėte mados pasaulyje?

Morta: Mokiausi įvairaus meno disciplinų, matydavau kino, teatro, mados renginių užkulisius. Tai mane visuomet žavėjo. Vėliau pasirinkau mados dizaino studijas, o šiuo metu studijuoju tekstilės meną ir dizainą.

Aida: Užaugau po siuvimo stalu, visą vaikystę praleidau apsupta audinių. Nors studijavau inžinerinius mokslus, o vėliau dirbau reklamos srityje, gimus sūnui supratau, kad noriu užsiimti tuo, ką išmanau geriausiai.

Pauliaus Gasiūno nuotr./Mortos Nakaitės kolekcijos modelis
Pauliaus Gasiūno nuotr./Mortos Nakaitės kolekcijos modelis

Morta, kaip galėtum apibūdinti savo kūrybinį įkvėpimą? Ar jo reikia laukti, ar ieškoti?

Įkvėpimus sudėtinga apibūdinti, tai gali būti absoliučiai bet kas: kasdienybės detalė, netikėtas rakursas, pažintis ar paroda. Visas šis miksas per kurį laiką kristalizuojasi į kūrybinę viziją, kur pagrindinę mintį lydi unikalios, atrodytų, tiesiogiai nesisiejančios detalės.

Į šios kolekcijos objektą – šviesiai liūdnus prisiminimus – stengiuosi žiūrėti tarpdiscipliniškai ir instinktyviai: netipinės vaikystės pasakos leidžia infantiliai pasižiūrėti į procesus nesiekiant rezultato. Vaikystėje atrodžiusių didelių teatro užkulisių kvapas ir paslaptis išryškina dramatizmo leitmotyvą, absurdo literatūra ir susitapatinimas su jos herojumi leidžia tapti mąslia stebėtoja. Paieškose per savo patirtį, intuityvias sąsajas stengiuosi sudėti bendrą vaizdą.

Ypač svarbus procesas: palengva, po truputį auginti formas, įsiklausyti, pajusti ir prisijaukinti tiek naudojamas medžiagas, metodus, tiek savo mintis. Su Aida visa tai paverčiame realiu produktu, siekiame maksimaliai techniško išpildymo. Kolekcijai parinkome audinius, kurie nereikalauja sudėtingos priežiūros, yra malonūs, lengvi, hidroskopiški. Dominuoja dirbtiniai pluoštai: tencelis, modalas, liocelis, viskozė, taip pat naudojama medvilnė, šilkas, kelių pluoštų junginiai.

Pauliaus Gasiūno nuotr./Mortos Nakaitės kolekcijos modelis
Pauliaus Gasiūno nuotr./Mortos Nakaitės kolekcijos modelis

Ar kūryboje egzistuoja sėkmė?

Morta: Mane žavi, kad gyvenime viskas dažniausiai banguoja taip, kad po sėkmės ateina nesėkmė, o po jos vėl sėkmė – viskas nuolatos juda ir keičiasi, o tai neleidžia nei užmigti ant laurų, nei pasinerti į nepertraukiamą liūdesį.

Aida: Man sėkmė yra galimybė dirbti su savo srities profesionalais. O kiekvieną nesėkmę priimu kaip pamoką, todėl jų neakcentuoju.

Kaip formuojasi mada – ar ji verčia paklusti, ar išsiskirti?

Morta: Mes abi sutinkame, kad madą formuoja ne jos kūrėjai. Kūrėjai tik perteikia tai, ką mums sufleruoja aplinka – pasauliniai ir lokalūs kontekstai, ryškūs kultūriniai, ekonominiai, politiniai ir kitokie įvykiai. Tačiau vis dėlto svarbiausia – individuali kiekvieno žmogaus pasaulėžiūra.

Papasakokite apie savo įprastą dieną.

Morta: Įprastų dienų nebūna. Galbūt kartais jos gali supanašėti dėl nuolatinio skubėjimo, bet darbų įvairovė neleidžia įsivyrauti rutinai. Užbaigusi didelius darbus leidžiu sau pailsėti. Atsipalaiduoti padeda aplinkos pokytis, pavyzdžiui, išvažiavimas prie jūros.

Pauliaus Gasiūno nuotr./Mortos Nakaitės kolekcijos modelis
Pauliaus Gasiūno nuotr./Mortos Nakaitės kolekcijos modelis

Aida: Dieną paprastai pradedu skirdama 20 minučių tik sau, tuomet su puodeliu kavos pabūnu visiškoje ramybėje. Vėliau pokalbis su Morta apie dienos darbus ir dinamiška darbo diena, kiekviena vis kitokia. Tobuliausia poilsio diena – aplankyti tėvus kaime. Taip pat mėgstu knygas – jos padeda pabėgti nuo kasdienybės.

Ar yra dalykų, kurių bijote?

Morta: Labiausiai mane vargina nepagrįstos baimės, bet aš vis tiek bijau aukščio, sraigių, sliekų, žuvų ir žmonių, kurie viską žino.

Aida: Bijau gyvenimo rėmų, darbo nuo 8 iki 17 val., apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius