-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltojo sezono mados – Lietuvos stilisčių lūpomis: ryškios spalvos, griežtos formos ir perliukai iš vyriškos drabužinės

Monochromatinių, nykių ir beveidžių Lietuvos gatvių net ir darganotomis 2020–2021 m. sandūros dienomis neišvysime. Tokias spalvingai nuteikiančias perspektyvas įžvelgia profesionalios stilistės Emilija Kalis, Goda Pele ir Simona Senkauskaitė. Įvaizdžio kūrėjų teigimu, šaltojo sezono tendencijoms tiesioginę įtaką daro gausybė veiksnių visame pasaulyje: pradedant svarbiausiais įvykiais politikoje ir kultūroje, baigiant gamtos reiškiniais ir energija žmonijoje plačiąja prasme.
Simona Senkauskaitė, Goda Pele, Emilija Kalis
Simona Senkauskaitė, Goda Pele ir Emilija Kalis / Projekto partnerio nuotr.

Mada – tai tavo kalba, kuria 15min šįkart bendrauja su Lietuvos žmonių įvaizdžius kuriančiomis „L'Officiel Lithuania“ stilistėmis E.Kalis, G.Pele ir S.Senkauskaite.

Galvos, veido ir kaklo dangalai

Neįprastas, pandemija paženklintas laikas paskatino ilgesnius pasibuvimus namuose, tad 2020–2021 m. rudens-žiemos sezono garderobe atsirado vietos praktiškiems siluetams ir jaukiems audiniams.

„Įdomu tai, kad garsieji mados dizaineriai „Maison Margiela“, „Yeezy“, Marine Serre, kurdami kolekcijas šaltajam sezonui, dar nė nenutuokė apie besiartinančią pandemiją, tačiau ant podiumo galima buvo išvysti jų kurtus, modelių veidus dengiančius įvairių tekstūrų apdangalus.

Taigi kaukės, skarelės, slidininko kaukė ir visa kita, kas dengia veidą, yra ne tik būtina, bet ir madinga. Sakyčiau, netgi modernu“, – pastebi asmeninius įvaizdžius kurianti bei su komercinėmis ir privačiomis fotosesijomis dirbanti E.Kalis.

„Scanpix“ nuotr./Dizainerės Marine Serre ir mados namų „Maison Margiela“ kolekcijos Paryžiaus mados savaitėje
„Scanpix“ nuotr./Dizainerės Marine Serre ir mados namų „Maison Margiela“ kolekcijos Paryžiaus mados savaitėje

Pasak mados stilistės ir iliustratorės, ilgametės „Mados infekcijos“ partnerės G.Pele, industrijoje stilizuotų galvos, veido ir kaklo dangalų tendencijos pastebimos ne pirmąjį sezoną.

„Tai lemia ne vien pandeminė situacija. Kaukes ant podiumų išvydome prieš kelerius metus, pradėjus garsiau kalbėti apie globalinį atšilimą ir beprotišką oro taršą didmiesčiuose. Tiesa, šiemet mados kūrėjai ėmė reaguoti dar rimčiau, todėl vis daugiau dizainerių naujose kolekcijose išskirtinį dėmesį skiria veido kaukėms“, – akcentuoja G.Pele.

Dizaineriai nepaliauja stebinti: atgaivino devintąjį dešimtmetį

Keturiems sezonams naujas kolekcijas pristatantys žinomiausi mados pasaulio vardai 2020–2021 m. šalia drąsių naujovių ryžosi prikelti prieš 20–30 metų dėvėtus drabužius.

Dėl globalinio atšilimo ir beprotiškos oro taršos didmiesčiuose stilizuotų galvos, veido ir kaklo dangalų tendencijos pastebimos ne pirmąjį sezoną.

„Šiame rudens-žiemos sezone išvysime daug eklektikos. Vadinasi, renkamės įvairias spalvas nuo klasikinės rudos iki labai ryškių bei raštus. Atgaivintos panašios spalvos ir formos, platėjančios kelnės tarsi 1990-ųjų madose, tik tai padaryta, sakykime, modernizuotai. Labiausiai šiame sezone akcentuočiau medžiagiškumą“, – įžvelgia viena pagrindinių „L’Officiel Lithuania“ stilisčių, su žymiausiais prekės ženklais Lietuvoje dirbanti S.Senkauskaitė.

Kolegei antrina ir G.Pele. Stilistė pabrėžia, kad pastaraisiais sezonais mados kūrėjai įkvėpimo dairosi būtent praeities podiumuose.

„Sakyčiau, kad paskutinį dešimtmetį naujos kolekcijos nėra apie absoliučiai naujų tendencijų paieškas. Mano galva, jose daugiau stilizavimo, bet nebe paties dizaino. Šiemet pastebime 1970-ųjų, 1980-ųjų, dažniausiai – 1990-ųjų tradicijas. Tai yra „printai“ ant drabužių, jau ne pirmą sezoną ryškėjančios „oversize“ tipų drabužių tendencijos.

„Scanpix“ nuotr./Ant podiumų rudens-žiemos kolekcijose karaliavo modernus praėjusio amžiaus stilius
„Scanpix“ nuotr./Ant podiumų rudens-žiemos kolekcijose karaliavo modernus praėjusio amžiaus stilius

Dažnai netgi tiesiogine to žodžio prasme kelnių ir švarko kostiumai atkeliauja tiesiai iš vyriškos drabužinės. Pagal tai, kas ant podiumų, rudenį ir žiemą turėsime kaip reta spalvingus. O jeigu spalvų daug, vaizdas natūraliai tampa labai puošnus“, – svarsto G.Pele.

Pagal tai, kas ant podiumų, rudenį ir žiemą turėsime kaip reta spalvingus. O jeigu spalvų daug, vaizdas natūraliai tampa labai puošnus.

Ne vien vyriškos drabužinės elementai 2020–2021 m. sandūroje sugrįžta į Lietuvos moterų garderobą. Stilistė E.Kalis įvardija dar vieną elementą, be kurio tautiečių spintos šaltuoju metų laiku neapsieis:

„Oversize“ paltai ir švarkai, pūstos rankovės – palyginus su pernai dar neįprastesnės, pūstesnės. Daugiau raukinių ir pastebimai nuleista pečių linija suteikia kabančių rankovių efektą. Šiuo metu išskirtinai madinga megzta liemenė: ją pagaliau rasi ne tik senelio spintoje, bet ir daugelyje mados parduotuvių. Puikiai dera su bodžiais, golfais ar marškiniais.“

Stilingas ruduo: šaltojo sezono paltas ir striukė

Idealus viršutinis šiltasis drabužis rudens-žiemos sandūroje – „oversize“ tipo, po kuriuo telpa švarkas pūstomis rankovėmis ar šiltas megztinis. Itin stilingi – rudi dvieiliai paltai su sagomis, petukais, aukščiau arba žemiau kelių. Kaip ir kiekvieną rudenį aktualūs kokybiški vilnoniai paltai be sagų, susiautus perrišami dirželiu.

Paltą galite rinktis klasikinių spalvų, bet nebūtinai juodą ar tamsiai mėlyną. „Ant bangos“ – šviesiai pilka ir kupranugario spalva. Tinkama ir klasika odinė striukė – daugiametis, kasmet pritaikomas drabužis. Tarp kitko, keičiantis sezonams, vis daugiau gamintojų madingam nuo galvos iki kojų „odiniam“ įvaizdžiui renkasi odos pakaitalus.

„Scanpix“ nuotr./Paltai iš „Prada“, „Balenciaga“, „Burberry“ ir „Christian Dior“ rudens kolekcijų
„Scanpix“ nuotr./Paltai iš „Prada“, „Balenciaga“, „Burberry“ ir „Christian Dior“ rudens kolekcijų

Šaltojo sezono kostiumas, megztinis ir liemenė

Šiame sezone madingi trumpi, užsagstomi megztiniai, po kuriais – megztą liemenėlę primenantys marškinėliai. Stilingais šiemet taip pat laikomi megztiniai su kalnieriais ir raukinukais. Kalbame apie megztinius iki bambos, tiesa, šie tinkami ne visiems figūrų tipams.

Populiarūs „oversize“ jaukūs stambesnio pynimo megztiniai. Gali būti ryškūs, tamsūs ar languoti. Dar keletą sezonų aktualūs išliks „oversize“ tipo kostiumai bei švelnesni vienaeiliai kelnių ir švarko kostiumai. Pastarieji aktualūs tiek biure su palaidine ir aukštakulniais, tiek laisvalaikio aprangoje su sportiniais marškinėliais ir sportbačiais.

Asociacijos su senelių spinta atsikratė liemenės, šį sezoną ryškia pyne mezgamos rankomis. Profesionalios stilistės liemenės kirpimą pataria rinktis tinkamą pagal figūrą ir drabužį derinti prie skirtingų medžiagų, kad neatrodytumėte nuobodžiai. Pavyzdžiui, prie odos ar satino.

„Scanpix“ nuotr./„Christian Dior“, „Burberry“ ir „Prada“ mados namų deriniai
„Scanpix“ nuotr./„Christian Dior“, „Burberry“ ir „Prada“ mados namų deriniai

Šaltojo sezono suknelė

Rudens-žiemos drabužinėje šiemet išsiskiria ne tik liemenės, bet ir megztos suknelės. Taip pat populiarios bohemiškų raštų, gėlėtos, romantiškos suknelės iki kelių ar maxi. Prie tokios suknelės dienos metu galima avėti kerzinius batus, vakarop – šventinius aukštakulnius.

Neatmeskite ir šilkinės suknelės galimybės. Šilkinę juodą ar raudoną dėvėkite ištisus metus: ant palaidinės ar nuogo kūno, su sandalais arba sportbačiais vasarą, su kašmyriniu megztuku ir ilgaauliais – žiemą.

„Scanpix“ nuotr./Marco Jacobso, „Celine“ ir „Missoni“ rudens kolekcijų suknelės
„Scanpix“ nuotr./Marco Jacobso, „Celine“ ir „Missoni“ rudens kolekcijų suknelės

Šaltojo sezono kelnės

Kelnes svarbu pasirinkti pagal kūno sudėjimą. Gali būti plačios ar platėjančios, tiesios, su skeltukais, stambesnės medžiagos, kostiuminio klasikinio tipo. Vietoje „skinny“ tipo rinkitės sparčiai populiarėjančią atsvarą joms – „Levi's“ stiliaus džinsus su 98 proc. medvilnės, tiesaus silueto, normalios juosmens linijos. Dar ne vieną sezoną aktualūs išliks mėlynos spalvos vyriško kirpimo džinai prailginta klešne.

Pokytis praktiškas: plačias kelnes aukštu juosmeniu kur kas lengviau pritaikyti skirtingų figūrų savininkėms.

„Scanpix“ nuotr./„Gucci“, „Celine“, „Christian Dior“ ir Philippo Pleino modeliai
„Scanpix“ nuotr./„Gucci“, „Celine“, „Christian Dior“ ir Philippo Pleino modeliai

Klasika išlieka ir bet kurio amžiaus moteriai tinkančios odinės kelnės: dera kasdieniam, paaugliškam bei baikeriškam stiliui.

Jeigu vis tik geriausiai jaučiatės siaurėjančiose kelnėse, kurios atitinka jūsų figūros tipą, tuomet žvalgykitės įdomesnės spalvos ar medžiagiškumo. Derinkite jas su auliniais batais ir kontrastingu, šiuo atveju, plačiu arba „oversized“ tipo viršumi.

Šaltojo sezono avalynė

Madingi batai – patogūs batai. Šį sezoną neprašausite pro šalį įsigiję grubius lygiapadžius, „chunky boots“ vadinamus batus. Aktualūs suvarstomi kerziniai batai grubiu lygiu padu arba platforma.

Įvaizdžio kūrėjos siūlo investuoti į kokybiškus ilgaaulius ir agituoja už drąsius, ryškius sprendimus. Vis tik jeigu apsisprendėte įsigyti tik vieną porą, praktiška rinktis ilgus, rudus, jojiko apavą primenančius batus.

Žinoma, avalynė šį rudenį ir žiemą aktuali ne vien juoda ar tamsiai ruda. Eksperimentuokite su oranžine, violetine, neoninėmis spalvomis, gyvūnų odą imituojančiais raštais. Netgi ruda spalva šį sezoną nebus nuobodi ir pasižymės oranžiniu atspalviu. Guminiai batai taip pat nuo podiumų į Lietuvos gatves sugrįžo įvairiais pavidalais: klasikiniai auliniai, aukštu kulnu, netgi sportinio tipo.

„Scanpix“ nuotr./„Balmain“, „Valentino“ ir „Chanel“ avalynė
„Scanpix“ nuotr./„Balmain“, „Valentino“ ir „Chanel“ avalynė

Asmeninės simpatijos – drabužių sluoksniavimui, valiūkiškiems kutams ir amžinai odai

Vienos bendrai vyraujančios pasaulinės mados tendencijos – artimesnės, kitos – ne tiek žavingos. Kiekvienam pagal nuosavą skonį. Kas visame 2020–2021 m. rudens-žiemos tendencijų vandenyne 15min pašnekovėms individualiai yra numeris vienas?

„Kutus mėgstu nuo mažens ir, nepaisant sezoniškumo, vis įtraukiu į savo garderobą kaubojiškus batus, švarkelį, marškinius ar rankinę su kutais. O šiam sezonui dizaineriai paruošė ir labai įdomių suknelių, rankinių ir netgi paltų su kutais. Žaismingų kutų sugrįžimas, tarsi atpirkdamas kultūrinių renginių trūkumą, praskaidrina kasdienybę – su kiekvienu žingsniu jautiesi it šokių aikštelėje.

Madinga būti Žemei draugiškiems.

Vertinu ir tai, kad globalinis atšilimas verčia susimąstyti, rinktis gaminti drabužius iš organinių ar jau perdirbtų medžiagų. Tikro kailio parduotuvėse nebepamatysi, nebent dėvėtų drabužių pardavimo vietose. O mados namai „Bottega Veneta“ šiemet pristatė guminius batus iš perdirbtų kavos ir cukranendrių tirščių. Madinga būti Žemei draugiškiems“, – pastebi E.Kalis.

„Scanpix“ nuotr./„Bottega Veneta“, „Chloe“, „Saint Laurent“, „Gucci“ modeliai
„Scanpix“ nuotr./„Bottega Veneta“, „Chloe“, „Saint Laurent“, „Gucci“ modeliai

G.Pele aistra ir šio sezono topas – drabužių sluoksniavimas. Stilistė pabrėžia, kad, esant žinių stygiui, šis procesas yra rizikingas, tačiau teisingai pasirinktos aprangos detalės sukuria stulbinantį rezultatą:

„Įvairių raštų, tekstūrų derinimas ir drabužių sluoksniavimas man yra labai įdomu. Šiemet jis labai drąsus, smulkus raštas derinamas su stambiu, o kai kurios kolekcijos savo eksponatais iš principo primena vintažinį stilių.

Taip, šis reikalas yra rizikingas – būtinas didesnis suvokimas apie kompozicijas ir spalvų derinimą, antraip yra tikimybė suklysti, bet štai čia prabunda tikrasis kūrybiškumas. Jį turint, ugdant, sluoksniavimą galima atrasti kaip labai dėkingą ir įdomų dalyką Lietuvoje, kurioje turime keturis metų laikus.“

S.Senkauskaitė pastebi, kad grubumas ir „sunkumas“ drabužiuose, prisijaukinti didesni dydžiai, „unisex“ (drabužių abiejų lyčių asmenims, aut. past.) garderobo kultūra galiausiai tampa tendencija, nebe išskirtinumu.

„Man labai patinka tendencingas grubumas, kurio žmonės nebesibaimina. Jeigu pakabintume parduotuvėje vyrišką švarką šalia moteriško, sunkiai įvardintume skirtumą tarp jų. Na, atskirtume nebent pagal tai, kurioje vietoje įsiūtos sagos.

Kitas rudens-žiemos sezono perlas – oda. Esu šios medžiagos gerbėja, todėl regiu odą ne kaip aksesuarą, bet medžiagą lietpalčiui, marškiniams, kas be ko, kelnėms“, – vardijo S.Senkauskaitė.

Šiek tiek agresyvesnis moters įvaizdis, „oversize“ dydžiai, plačios kelnės moters figūrai suteikia geometrinės struktūros, galios.

Profesionalios įvaizdžio kūrėjos 15min auditorijai primena – kuriant savitą stilių, reikėtų atsižvelgti į tris pagrindinius faktorius: kūno sudėjimą, amžių ir socialinį statusą. „L'Officiel Lithuania“ stilistės pastebi, kad kuo toliau, tuo stipresnę moterį vaizduoja žinomiausi pasaulio mados kūrėjai:

„Jeigu pažvelgtume į 1990-ųjų madas, pamatytume, kad tuo metu aktualu buvo tas pats – feministinis stiprumas, jo pabrėžimas per drabužį vientisais kostiumais ir didintais pečiais. Petukai jau įsiuvami netgi marškinėliuose ir palaidinėse. Šiek tiek agresyvesnis moters įvaizdis, „oversize“ dydžiai, plačios kelnės moters figūrai suteikia geometrinės struktūros, galios.“

„Scanpix“ nuotr./„Nina Ricci“, „Gucci“, „Dolce & Gabbana“, „Burberry“ ir Jil Sander deriniai
„Scanpix“ nuotr./„Nina Ricci“, „Gucci“, „Dolce & Gabbana“, „Burberry“ ir Jil Sander deriniai

Madingi vakar, trečiadienį ir kitąmet

Na o jeigu spaudžia laikas arba šiandien fantazija kiek ribota, atminkite, kad spintoje galimai saugote vieną kitą iš mados niekada neišeinančią aprangos detalę. Drąsiai vilkitės „501 Original Fit“ džinsus iš „Levi's“, „Burberry“ tipo arba „Max Mara“ kupranugario spalvos vilnonį paltą.

Mados nepalieka klasikinis vienaeilis ar dvieilis kostiumas ilgėlesniu švarku, dengiančiu užpakalinę kūno dalį. Taip pat ir aulinukai, kerziniai batai. Puoškitės „Chanel“ odine rankine su grandine, „Ray-Ban AVIATOR“ tipo akiniais nuo saulės, „Rolex“ laikrodžiu.

Tiesa, mados industrijoje egzistuoja ir daugiau klasika tapusių gaminių, kurie ilgam išliks madoje. Ne vien apie juos pasikonsultuoti, bet unikalų įvaizdį susikurti, padedami E.Kalis, G.Pele ir S.Senkauskaitės, galite pasinaudoję „Akropolio“ paslauga „Apsipirkimas su Lofficiel stilistu“.

Justinos Mulokaitės, „Mikita Photography“ ir „Headbettersalon“ nuotr./Emilija Kalis, Simona Senkauskaitė ir Goda Pele
Justinos Mulokaitės, „Mikita Photography“ ir „Headbettersalon“ nuotr./Emilija Kalis, Simona Senkauskaitė ir Goda Pele

„Kartais žmonės mano, kad stilistas yra prabangos reikalas, bet smarkiai klysta. Savo srities profesionalai padeda kitomis akimis pamatyti nusibodusius drabužius ir įtraukti juos į netikėtus derinius, atkalba nuo emocinių ar jūsų spintai visai nereikalingų pirkinių“, – pabrėžia įvaizdžio kūrėja E.Kalis.

Tam, kad stilius sukasi pirmiausia apie kūrybiškumą, o ne finansus, pritaria ir stilistė G.Pele. Pasak 15min pašnekovės, puikus to pavyzdys – išradingi jauni žmonės. Vyresnių klasių moksleiviai ar studentai tai, ką išvysta ant podiumų, atranda ir derina sau prieinamais būdais:

„Mano galva, nereikia nieko išmesti, nes gyvenant XXI a. madinga gali būti viskas, jeigu žmogus geba garderobą suderinti. Stiliui labai svarbu autentiškumas, ir, tikiu, su kiekvienu sezonu jis taps dar reikšmingesnis.

Autentiškumas gali pasireikšti skambiu socialiniu šūkiu ant marškinėlių, gyvenimo būdu, tarkime, minimalistiniu, „zero waste“ ar veganiškos odos pasirinkimu“, – pasakoja „kapsulinės drabužinės“ idėjos šalininkė G.Pele.

Ne tik autentiškumo paieškos, bet ir apskritai domėjimasis mados tendencijomis Lietuvoje sparčiai populiarėja. S.Senkauskaitės teigimu, vis daugiau žmonių pradeda konsultuotis su dizaineriais ir stilistais, aktyviau stebi įvykius mados pasaulyje.

Tai, kad tautiečiai tam tikra prasme išsilaisvina ir į stilių žvelgti pradeda kaip į vieną iš saviraiškos būdų, iliustruoja užsienio drabužių gamintojų. pasirinkimas šalies prekybos centrams tiekti drąsesnį, įdomesnį, spalvingesnį garderobą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius