Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Acto rūšys: kaip tinkamai naudoti ir kuris tas geriausias?

Acto kaina gali skirtis dešimt kartų. Nesusipratimas? Ne, tai tiesiog skirtingi produktai, sako ekspertai. „Actu vadiname ir spirito actą, skirtą daržovių marinavimui, ir salotoms gardinti naudojamą obuolių ar vyno actą, ir gurme lentynų pažibą – ilgo brandinimo Tradicinį Modenos balzaminį actą. Pirmąjį pilame šaukštais, antrąjį – šaukšteliais, o trečią – seikėjame lašeliais,“ – aiškina premium klasės supermarketo „Assorti“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė ir pranešime žiniasklaidai dalinasi patarimais, kaip tinkamai naudoti skirtingų rūšių actus.
Asociatyvi nuotr. ir Guoda Azguridienė
Asociatyvi nuotr. ir Guoda Azguridienė / Shutterstock ir asmeninio arch. nuotr.

„Daugeliui turbūt labiausiai pažįstamas natūralus obuolių actas dar vadinamas obuolių sidro actu. Tai aiškaus gaiviai rūgštaus skonio produktas, gaunamas fermentuojant natūralias obuolių sultis. Jis vartojamas dėl skonio ir energijos, taip pat ir virškinimui gerinti. Šis actas dažnai pilamas į salotas, gėrimus ir net naudojamas kosmetikoje“, – dėsto G. Azguridienė.

Ji pabrėžia, jog natūralus obuolių actas nepasterizuojamas, todėl gali būti su drumzlėmis, tačiau nereikėtų išsigąsti – jos produkto kokybės tikrai nemažina.

Buityje taip pat neretai sutinkamas vyno actas – jis maistui, gėrimams ir buičiai naudojamas nuo labai senų laikų, pastebi ekspertė: „Nors actas gali būti gaminamas vos ne iš visų maisto produktų, kurie turi cukraus, daugiausia acto rūšių gaminama iš vynuogių. Iš pradžių fermentuojamos vynuogės virsta vynu, jei procesas tęsiamas toliau, vynas virsta vyno actu. Jį naudojame salotoms gardinti (parūgštinti), gaminti padažus, marinatus“.

Shutterstock nuotr./Actas
Shutterstock nuotr./Actas

Gurmanams – balzaminis actas

Iš vynuogių taip pat gaminamas ir balzaminis actas. Tiesa, kiek kitaip – apeinant alkoholio stadiją.

„Vynuogių misa (šviežiai sutrintos vynuogių sultys su visomis odelėmis, sėklomis ir stiebais) pradžioje ilgai verdama, po to fermentuojama. Vėliau ji ilgai brandinama iš medžių pagamintose statinėse, pagamintose iš ąžuolo, kaštono, vyšnios, kadagio, uosio, šilkmedžio ar akacijos. Kartą per metus vynuogių misa perpilama į skirtingų medžių statines. Brandinimo metu misa tirštėja, keičiasi jos skonis – ji įgauna skirtingų medžių rūšių skonio ir kvapo niuansų“, – pasakoja G. Azguridienė.

Tradicinis balzaminis actas – tai vertingiausia maistinio acto rūšis, kuri laikoma delikatesu ir yra vertinama gurmanų. Toks actas tamsus, koncentruotas, intensyvaus skonio. Šio produkto sudėtyje – tik virta vynuogių misa. Sulfitai susidaro natūraliai.

G. Azguridienė ragina atkreipti dėmesį, jog tradicinis balzaminis actas gaminamas tik Italijoje – Modenos arba Emilia Romano regione iš Trebbiano ir Lambrusco vynuogių rūšių.

„Šaltiniai nurodo, kad tokio acto gamyba šiuose kraštuose vyko jau XI amžiuje, tik šiandieninis pavadinimas atsirado vėliau. Nors balzaminio acto rūšių prekyboje rasite galybę, trys acto rūšys turi saugomą nuorodą, t.y. autentiškumo patvirtinimą, – pasakoja ekspertė. – Tai Tradicinis Modenos balzaminis actas DOP, Tradicinis balzaminis Reggio Emilia actas DOP ir Modenos balzaminis actas IGP. Jų gamyba labai griežtai prižiūrima ir taip vadinti galima tik nustatytus reikalavimus atitinkančius produktus“.

Ekspertė aiškina, jog tam, kad actas galėtų vadintis Tradiciniu Modenos balzaminiu actu (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena) DOP, jis turi būti pagamintas tik Modenos apylinkėse, iš vynuogių misos be priedų ir brandintas ne trumpiau nei 12 metų. Kuo ilgiau actas brandintas, tuo jis vertingesnis.

O štai Modenos balzaminis actas (Aceto Balsamico di Modena) IGP yra Tradicinio Modenos balzaminio acto ir vyno acto mišinys. Todėl sudėtyje nurodoma virta misa ir vyno actas. Jis taip pat turi būti pagamintas Modenos apylinkėse ir jo skonis bei kokybė yra juo geresnė, juo ilgiau actas buvo brandintas.

Shutterstock nuotr./Actas
Shutterstock nuotr./Actas

Su kuo ragauti ir išsirinkti tikrai kokybišką?

„Renkantis actą, reikėtų analizuoti tris aspektus: pavadinimą, ženkliuką (DOP, IGP) ir sudėtį. Jei sudėtyje randate dažiklių ar konservantų, tai tikrai ne tai. Tada renkamės pagal brandinimo laiką – kuo daugiau metų, tuo geriau. Ir galiausiai, jei norim pačio geriausio – renkamės Tradicinį Modenos balzaminį actą, kurio sudėtyje tik virta misa“, – pataria G. Azguridienė.

Tradiciniu Modenos balzaminiu actu ji pataria pirmiausia gardinti sūrius – mocarelą ir buratą: „Mocarelos ir pomidorų salotose su baziliku Modenos balzaminis actas yra labai svarbus ingredientas, iš esmės veikiantis skonį. Kitas plačiai paplitęs būdas – salotų ar kitų patiekalų užpilui: du trečdaliai alyvuogių aliejaus ir vienas trečdalis balzaminio acto, žiupsnelis druskos. Jei actas ir aliejus kokybiški, jokių kitų priedų ar prieskonių nebereikia“.

Taip pat iš mums labiau žinomų derinių ji ragina Modenos balzaminį actą išbandyti su parmezano sūriu, grilinta mėsa, krevetėmis ar daržovėmis. Be to, geras Modenos balzaminis actas labai tinka gardinti ledams, braškėms, figoms ir kitiems vaisiams

„Čia yra tas atvejis, kai mažiau yra daugiau – geriau ilgo brandinimo Modenos balzaminio acto keli šlakeliai nei prastesnio šaukštas. Tai produktas subtilumo mėgėjams“, – pastebi G. Azguridienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius