TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aliejaus rafinavimas – kas tai?

Pagal išvalymo laipsnį aliejus būna „Nerafinuotas“ – reiškia, iš jo buvo pašalintos tik mechaninės priemaišos, „Hidratuotas“ – reiškia, iš jo buvo pašalinti baltymai, „Rafinuotas nedezodoruotas“ – iš jo gamybos procese buvo pašalintos cheminės priemaišos ir drumzlės, „Rafinuotas dezodoruotas“ – iš jo buvo pašalintos drumzlės, baltymai, mechaninės priemaišos, todėl toks aliejus yra bekvapis, šviesiai geltonos spalvos.
Rafinuotas rapsų aliejus
Rafinuotas rapsų aliejus / Organizatorių nuotr.

Pavyzdžiui, rapsų aliejaus etiketėje nurodomas užrašas „100 proc. rafinuotas rapsų aliejus“ paaiškina, kodėl šis aliejus išlieka toks populiarus: rafinuotas aliejus neturi kenksmingų priemaišų. Svarbu ir tai, kad net visiškai rafinavus aliejų, riebalų rūgštys tokio aliejaus sudėtyje išlieka nepakitusios.

Rapsų aliejus ypatingas tuo, kad jo sudėtyje mažiau sočiųjų riebalų. Be to jame labai daug kitų svarbių medžiagų, tokių kaip riebiųjų rūgščių omega 3, 6 ir 9. Mitybos specialistai rekomenduoja, kad šias polinesočiąsias riebalų rūgštis žmogus turi gauti su maistu kasdien ir būtinai optimaliu santykiu, kuris būdingas rapsų aliejui (omega-3 : omega-6=1:3).

Maisto produktų ženklinimo reglamentas įpareigoja aliejaus etiketėje nurodyti jo išvalymo laipsnį, pavyzdžiui, „Rafinuotas“, „Rafinuotas dezodoruotas“ ir t. t. Aliejus išgaunamas spaudžiant smulkintas augalų sėklas ar vaisius šaltuoju spaudimu, kai susmulkinta žaliava spaudžiama +60⁰ C, tačiau ne daugiau nei +90⁰ C temperatūroje, arba karštuoju spaudimu, kai smulkinta žaliava spaudžiama +100⁰ C ir aukštesnėje temperatūroje. Pirmojo – šaltai spausto – aliejaus nauda gerokai didesnė, kadangi jame išsaugoti visi mineralai, vitaminai.

Svarbu žinoti, kad rafinuojamas tik pirmojo spaudimo aliejus, todėl jokie tirpikliai procese nėra naudojami. Pats rafinavimas yra atliekamas moderniose gamyklose, naudojant pažangią technologiją, todėl galima neabejoti, kad toks aliejus tikrai atitinka aukščiausius reikalavimus, be to, yra nuolat atliekami laboratoriniai tyrimai, tikrinama kiekvienos partijos kokybė.

Rafinavimo metu pašalinamas nemalonus žaliojo aliejaus kvapas, skonis, agrochemikalai ir toksiški sunkieji metalai. Vėliau aliejus yra išbalinamas. Tokiu būdu gaunamas aukštos kokybės produktas, atitinkantis visus maistiniam aliejui keliamus reikalavimus. Lietuvoje pagamintuose aliejuose nevartojami jokie sintetiniai priedai, apsaugantys juos nuo gedimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius