Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Dilgėlių sriuba ir dilgėlių salotos: nepraleiskite progos pasigaminti šių maistingų patiekalų

Dilgėlės vis dažniau ir drąsiau įsitvirtina mūsų virtuvėse. Šis universalus ir maistingas augalas garsėja ne tik įspūdingais vitaminų bei mineralų kiekiais, bet ir intensyvia, žalia spalva. Dėl patiekalams suteikiamos spalvos dilgėles galime drąsiai tituluoti laukiamiausiomis virtuvės viešniomis. Jei ir jums knieti išbandyti receptus su dilgėlėmis, kviečiame išbandyti receptus, kurie tikrai pakutens jūsų skonio receptorius. Jūsų dėmesiui – dilgėlių sriuba ir dilgėlių salotos!
Dilgėlės
Dilgėlės / Shutterstock nuotr.

Kreminė trinta dilgėlių sriuba

Išsiaiškinę gerąsias dilgėlių savybes, jų naudas grožiui ir sveikatai, metas dilgėles pakviesti į virtuvę! Dilgėlės patiekalus praturtins ne tik vitaminais ir mineralais, bet ir sužavės suteikiama sodria, žalia spalva.

Ši dilgėlių sriuba puikiai tiks, jei nusprendėte pirmą kartą įsileisti dilgėles į savo virtuvę. Kremiška dilgėlių sriubos tekstūra ir gaivinanti žalia spalva – viskas ko reikia, kad priverstumėte skonio receptorius šokti iš džiaugsmo!

Dilgėlių sriubai prireiks:

Shutterstock nuotr./Dilgėlių sriuba
Shutterstock nuotr./Dilgėlių sriuba
  • apie 500 g jaunų dilgėlių
  • 30 g sviesto arba aliejaus
  • 1 nedidelio svogūno, nulupto ir smulkiai supjaustyto
  • 2 česnako skiltelių, nuluptų ir susmulkintų
  • 2 valg. š. miltų
  • 500 ml pieno (tinka ir augalinis)
  • 300 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • muskato riešuto
  • druskos

Gaminimo eiga:

  1. Užvirinkite didelį puodą pasūdyto vandens. Užvirus vandeniui, įdėkite nuplautas dilgėles ir pavirkite 2–3 minutes. Tuomet išgriebkite jas ir įdėkite į šaltą, ledukais papildytą vandenį.
  2. Dilgėlių virti ilgiau nereikia, antraip jos praras gerąsias savo savybes, o ledinis vanduo padės išsaugoti tą nuostabią, žalią spalvą.
  3. Kitame puode ištirpinkite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir apkepinkite svogūnus. Juos kepkite, kol suminkštės ir taps permatomi.
  4. Kai svogūnai iškeps, įdėkite smulkintą česnaką, įtarkuokite muskato riešutą. Leiskite daržovėms kelias minutes apkepti ir sudėkite miltus.
  5. Miltams susimaišius su daržovėmis, palaipsniui supilkite pieną. Intensyviai maišykite, kol gausis vientisa, grietinėlės tirštumo masė. Tuomet supilkite sultinį, maišykite ir leiskite užvirti. Užvirus šiai masei, puodą nukelkite nuo viryklės ir padėkite į šoną.
  6. Kai dilgėlės atvės, išgriebkite jas iš vandens ir rankomis nuspauskite vandens perteklių. Tuomet, dilgėles susmulkinkite ir grąžinkite į puodą su paruoštu sriubos pagrindu.
  7. Gautą masę elektriniu trintuvu ar supylę į kokteilinę sutrinkite iki vientisos masės. Jei jums atrodo, kad gauta masė per daug tiršta, galite papildomai įpilti šiek tiek pieno ar sultinio.
  8. Jau sutrintą sriubą grąžinkite atgal į puodą, leiskite jai puode sušilti, tačiau neužvirkite. Ir mėgaukitės su skrudintos duonos riekele, įtrinta česnaku.

Skanaus!

Gurmaniškos dilgėlių salotos

Visi sutiksite, jog nieko nėra geriau, nei įmantriu paprastumu žavinčios salotos, kurios priverčia aiktelėti jūsų svečius. Jūs tik įsivaizduokite, kaip jie nustebs, kai ant stalo paserviruosite salotas, kurių pagrindas – jogurtinis dilgėlių padažas. Turtingos skoniu ir akį traukiančios savo išvaizda – dilgėlių salotos. Įsitikinkite patys!

Shutterstock nuotr./Dilgėlių salotos
Shutterstock nuotr./Dilgėlių salotos

Dilgėlių salotoms prireiks:

  • 2–3 puodelių dilgėlių
  • 2 puodelių jūsų mėgstamo graikiško jogurto
  • 4 arbat. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 arbat. š. druskos
  • 1 puodelio smulkintų migdolų
  • 1 puodelio smulkinto kokoso
  • 1/4 puodelio meškinio česnako ar svogūnų laiškais
  • 2–3 puodelių jūsų pamėgtų pjaustytų sezoninių daržovių (lapinių kopūstų, smidrų, špinatų ar pan.)
  • 2 citrinų, supjaustytų skiltelėmis
  • 4–6 puodelių jau išvirtų laukinių (ar kitų jūsų pamėgtų) ryžių, pagardintų druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

  1. Dilgėles paruoškite tokiu pačiu būdu, kaip kad aprašyta dilgėlių sriubos recepte. Supjaustykite jas ir sutrinkite virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Leiskite joms atvėsti. Tuomet sumaišykite su graikišku jogurtu, alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu druskos.
  2. Gautą padažą padėkite į šaldytuvą, iki kol pasiruošite likusius salotų ingredientus.
  3. Keptuvėje, ant silpnos ugnies, paskrudinkite migdolų ir kokosų riekeles. Tuomet ant viršaus sudėkite meškinį česnaką ir leiskite šiam šiek tiek sušilti. Kai pamatysite, kad daržovė pradėjo vysti, nukelkite keptuvę nuo kaitros.
  4. Kitoje keptuvėje, ant šlakelio aliejaus, sudėkite likusias daržoves, leiskite joms tik sušilti ir nukelkite nuo kaitros.
  5. Didesniame inde sudėkite jau paruoštus ryžius, ant viršaus sudėkite daržoves bei riešutus ir gausiai pagardinkite jogurtiniu dilgėlių padažu. Jei norisi daugiau pikantiškumo, tuomet į šias salotas įspauskite keletą skiltelių citrinos sulčių.

Skanaus!

Daugiau receptų ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius