-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itališka vakarienė pagal Jurgą Jurkevičienę: miela lašišos klasika

Ar prisimenate mielą itališką šlagerį „Felicità“ – jį aistringai traukdavo Albano ir Romina? Šie du lašišos patiekalai yra miela aštuntojo dešimtmečio klasika. Lietuvoje nesunkiai rasime visus iki vieno ingredientus, reikalingus pagaminti ir pajusti „Felicità“ epochos skonį.
Jurga Jurkevičienė ir jos ruošti lašišos patiekalai
Jurga Jurkevičienė ir jos ruošti lašišos patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Vida Press, Gretos Skaraitienės nuotr.

Ravioli su karšto rūkymo lašiša (ravioli ripieni di salmone affumicato)

Ingredientai (3 dideli ravioliai):

  • 250 g miltų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 180 g karšto rūkymo lašišos;
  • 2 valg. šaukšt. grietinėlės;
  • pomidorų pastos „Mutti“;
  • keli gražgarstės lapeliai;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • baltųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Iš anksto pasiruoškite tešlą. Į miltus įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, išmaišykite ir įpilkite šaukštelį tyro alyvuogių aliejaus. Išminkykite tešlą, apgaubkite plėvele ir valandą palaikykite šaldytuve.

2. Iš šaldytuvo išimtą tešlą iškočiokite ir supjaustykite kvadratais (kraštinė tebūnie 8 cm ilgio).

3. Smulkiai sukapokite karštai rūkytą lašišą, išdėliokite ją ant tešlos kvadratų, uždenkite kitu kvadratu ir tvarkingai apspaudykite kraštus šakute.

4. Į keptuvę įpilkite šiek tiek tyro alyvuogių aliejaus, sudėkite karštai rūkytos lašišos gabaliukus ir pakaitinkite. Supilkite grietinėlę ir maišykite, kad masė taptų vientisa. Įpilkite „Mutti“ pomidorų pastos tiek, kad padažas įgautų švelniai rožinę spalvą

5. Išvirkite raviolius ir sudėliokite tvarkingai į lėkštę. Užpilkite padažu, papuoškite gražgarstės lapeliais ir pabarstykite baltaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Ravioli su karšto rūkymo lašiša
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Ravioli su karšto rūkymo lašiša

Aš nemėgstu lašišos... Esu nusiteikusi prieš lašišas, kurios nelabai sveikai auginamos ir šeriamos, bet porą kartų per metus – galima. Mano virtuvėje vyksta karas prieš grietinę ir grietinėlę. Tai būtent tas maisto produktas, visų patiekalų ingredientas, kurio Lietuvoje yra aiškiai per daug. Begamindama netyčia įsijungiau tą seną Albano ir Rominos atliekamą šlagerį ir mano virtuvę užliejo „Felicità“...

Derinimas. Padažas – riebokas, žuvis irgi nelabai liesa, todėl mano labai mėgstami „extra dry“ burbuliukai su „Prosecco Superiore Bortolomiol“ etikete pasirodė tikra harmonija. Būtent jie ir užgesino lipnių grietinėlės riebalų efektą, kurio bijojau.

Kaspinėliai su šviežios lašišos ir degtinės padažu (farfalle con salmone fresco e vodka)

Ingredientai ( 4 asm.):

  • 320 g pastos „farfalle“;
  • 300 g šviežios lašišos filė;
  • 2 maži šalotiniai svogūniukai;
  • 2 valg. šaukšt. grietinėlės;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 40 g degtinės;
  • 4 prinokę pomidorai („grappolo“ tipo);
  • žiupsnelis juodos stambios Havajų druskos;
  • šakelė rozmarino.

Gaminimas:

1. Didelėje keptuvėje pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepkite įpildami šiek tiek vandens, kol suminkštės.

2. Supjaustykite lašišos filė maždaug 0,5–1 cm dydžio kubeliais, patikrinkite, ar nėra ašakų. Pakaitinkite žuvį ant ugnies, supilkite degtinę ir išgarinkite ją per kelias minutes ant itin kaitrios ugnies. Tada sumažinkite kaitrą ir supilkite grietinėlę, išmaišykite.

3. Nulupkite pomidorus ir sutarkuokite. Pomidorų masę supilkite į padažą, maišykite, kol padažas taps rožinės spalvos.

4. Išvirkite pastą „al dente“ – 2–3 min. trumpiau, nei parašyta ant pakuotės. Nelabai kruopščiai nukoškite vandenį ir supilkite kaspinėlius į padažą, pakaitinkite ir gerai išmaišykite, įdėkite rozmarino šakelę.

5. Kitoje keptuvėje trumpai pagarinkite dar šiek tiek kubeliais supjaustytos lašišos. Šiais kubeliais papuoškite pastą patiekdami lėkštėje, taip pat uždėkite ir šviežią rozmarino šakelę bei pabarstykite juodąja stambia Havajų druska.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Kaspinėliai su šviežios lašišos ir degtinės padažu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Kaspinėliai su šviežios lašišos ir degtinės padažu

Važiuojame į Milaną? Šis patiekalas buvo labai populiarus 7–8 dešimtmetyje Milane. Knygoje „Italija“ rašiau: „Mados sostinė tuomet vadinosi „Milano da bere“ – Milanas išgerti. Tai buvo mados ir finansų bohemos siautėjimo laikai, kai restoranų patiekaluose – kaip dabar Lietuvoje – buvo naudojama grietinėlė. Paskui atėjo sušių epocha, po to – kaimiškų rizotų...“

Degtinės vaidmuo. Šiame patiekale degtinės beveik nepajusite. Jos vaidmuo – specifinis: nugesinti prigimtinį lašišos riebumą, kuris, jungdamasis su grietinėle, gali būti perteklinis. Degtinė idealiai nusausina žuvį, ji tampa panaši į tuną... Aitri gražgarstė dar labiau gaivina šį patiekalą. Kodėl druska juoda? Matote, – dabar įvairių druskų bumas. Ši gan brangi juoda Havajų druska ypatingo, švelnaus skonio, maloniai girgžda tarp dantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius