-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip paskaninti avižinę košę? 12 pasiūlymų: sveikuoliški, saldūs ir sotūs

Pusryčius valgyti svarbu. Idealu, kad pirmojo valgymo metu gautume energijos, naudingų medžiagų, na ir... būtų skanu! Greičiausiai nesyk girdėjote, kad ryte naudinga valgyti košę, bėda tik ta, kad valgoma kasryt ji nusibosta. Tačiau avižinė košė nuostabiai dera su įvairiais priedais, tad, išsirinkę kelis mėgstamus derinius, bent kelis kartus per savaitę valgysite sveikai ir nenuobodžiai.
Avižinė košė
Avižinė košė / Vida Press nuotr.

Mūsų pasiūlymas – rinktis ne greito paruošimo, bet klasikinius, kiek ilgiau verdančius avižinius dribsnius. Dar geriau, jei jie bus viso grūdo, t.y. su sėlenomis. Vieni dribsnius verda vandenyje, kiti vandenį perpus maišo su pienu, jei nė sykio nebandėte, įprastą karvės pieną galite keisti ir augaliniu, įsitikinsite, kaip maloniai kinta ir pačios košės skonis.

O kol košė virs ir dar šiek tiek pabrinks sandariai uždengtame puode, metas ruošti priedus. Vieniems priedų deriniams užteks tik panaršyti spinteles ir/ar šaldytuvą, o tada suberti-užpilti-uždėti, kitus teks paruošti, kad jie geriau „susigrotų“ su koše. Šiaip ar taip, nieko sudėtingo!

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

1. Karamelizuoti bananai + klevų sirupas + ispaninio šalavijo (chia) sėklos

Karamelizuoti bananai skamba sudėtingai? Nieko panašaus! Kol košė verda ir bręsta, mažoje keptuvėje išlydykite gabaliuką sviesto, dėkite gerai sunokusį, nuluptą ir išilgai perpjautą bananą, pabarsykite žiupsneliu rudojo cukraus ir pakepkite kiekvieną pusę po minutę-dvi, kol ims darytis auksinė plutelė. Dėkite į lėkštę bananų, užpilkite šaukštelį klevų sirupo ir užberkite ispaninio šalavijo sėklų.

2. Bananai + graikiški, karijų arba migdolų riešutai + skystas medus

Bananą supjaustykite, dėkite ant košės (yra, kas mėgsta banano įdėti į bręstančią košę, tada jie sušyla), berkite kapotų riešutų ir užpilkite šaukštelį skysto medaus.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

3. Keptas kiaušinis + čederio sūris + svogūno laiškai arba laiškinis česnakas

Kiaušinį iškepkite (kad trynys dar liktų skystas) ir dėkite ant paruoštos košės, pabarstykite šiek tiek sūrio, kapotų laiškų, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos.

4. Minkštai virtas kiaušinis + kepta šoninė + pipirnės daigai

Išvirkite kiaušinį (galite virti garuose), pakepinkite iki traškumo šoninę, dėkite dar šiltus priedus ant paruoštos košės, pabarstykite pipirnės daigais.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

5. Mėgstami riešutai ir sėklos + klevų sirupas ar skystas medus

Iki auksinės spalvos pakepinkite mėgstamų kapotų riešutų ir sėklų, berkite ant paruoštos košės, užpilkite šaukštelį klevų sirupo ar medaus.

6. Džiovintos figos + skaldytos kakavos pupelės

Figas supjaustykite ketvirčiais, dėkite ant paruoštos košės, užberkite skaldytų kakavos pupelių (jų dairykitės ekologiškų maisto prekių lentynose).

7. Graikiškas jogurtas + uogų ar vaisių džemas + cinamonas

Ant paruoštos košės dėkite porą šaukštų jogurto ir šaukštą mėgstamo džemo (labiau tinka jogurto rūgštumą atsveriantys saldesni – slyvų, aviečių, abrikosų). Užberkite cinamono.

8. Šviežios mėlynės ar šilauogės + rudasis cukrus + cinamonas

Ant paruoštos košės berkite uogų (tinka ir atšildytos), žiupsnelį rudojo cukraus ir šiek tiek cinamono.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

9. Karamelizuotos slyvos + migdolai

Šviežias slyvas karamelizuokite taip pat, kaip bananus (žr. pirmąjį receptą), mažoje keptuvėje sausai pakepinkite migdolų drožles ar skaldytus migdolus (ir vienų, ir kitų rasite pirkti mažučiuose maišeliuose, ieškokite kepinių priedų lentynose). Ant košės dėkite slyvų puseles, berkite migdolų.

10. Linų sėmenys + saulėgrąžos + skystas medus

Ant paruoštos košės berkite šaukštelį linų sėmenų, šiek tiek pakepintų saulėgrąžų, užpilkite šlakelį skysto medaus.

11. Kakavos milteliai + bananai + karijų riešutai

Bręstančią košę pabarstykite žiupsniu kokybiškos nesaldintos kakavos, o prieš patiekiant uždėkite pjaustytų bananų ir šiek tiek kapotų riešutų.

12. Žalieji žirneliai + pekorino sūris + malti juodieji pipirai

Šviežius (tinka ir atšildyti) žirnelius berkite ant bręstančios košės, kad sušiltų. Ant jau paruoštos košės patarkuokite sūrio ir negailėdami užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius