Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaunas ieško kulinarinio identiteto: šefai kviečiami kurti miestą reprezentuojantį patiekalą

Kaunas gali pasigirti įspūdinga tarpukario architektūra, unikalia istorija, tačiau kulinarinis identitetas kol kas menkai pažįstamas tiek turistams, tiek ir patiems kauniečiams. Iki šiol vaišindami miesto svečius negalėjome pasiūlyti kažko išskirtinai būdingo Kaunui. Siekiant tai pakeisti, skelbiamos Kauno patiekalo paieškos – virtuvės šefai raginami atversti savo slapčiausius receptų užrašus.
Kauno simbolių tapusi skulptūra „Žmogus“
Kauno simbolių tapusi skulptūra „Žmogus“ / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Vasario 3-iosios rytą ne vienas praeivis Laisvės alėjoje pastebėjo kiek neįprastą vaizdą: vienu Kauno simbolių tapusi skulptūra „Žmogus“ greta M.Žilinsko dailės galerijos trumpam pridengė vyriškas nuogybes didžiule prijuoste su užrašu „Kaunas gamina“, – pranešimu spaudai informuoja Kauno miesto savivaldybė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno simbolių tapusi skulptūra „Žmogus“
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno simbolių tapusi skulptūra „Žmogus“

Ši improvizacija davė startą to paties pavadinimo projektui – konkursui „Kaunas gamina“. Jo tikslas – sukurti bei išrinkti unikalų Kauno patiekalą, kuriuo kauniečiai galėtų kaskart nudžiuginti atvykusius svečius ir noriai mėgautųsi patys.

„Laikas Kaunui turėti savo autentišką patiekalą, kad priimdami svečius iš kitų miestų ar šalių visuomet žinotume, kaip juos nustebinti prie stalo. Norisi, kad virtuvės meistrų kūrinys taptų miesto vizitine kortele ir būtų randamas visų vietos restoranų meniu. Todėl skelbiame konkursą tokiam patiekalui išrinkti. Koks jis bus ir kaip vadinsis – drauge su kompetentinga komisija spręsite jūs, kauniečiai.

Kviečiame restoranų šefus atsiversti savo slaptų receptų užrašus ir pasidalinti jais bei visiems laikams įsirašyti miesto gastronomijos istorijoje“, – kalbėjo Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Kauno patiekalo rinkimai vyks trimis etapais. Pirmiausia visą vasario mėnesį virtuvės šefai kviečiami kurti Kauno patiekalo receptūras ir jas pateikti specialiai tam sukurtoje platformoje http://gamina.kaunas.lt/.

Profesionalams paliekama visiška kūrybinė laisvė. Konkurso organizatoriai numatę skirti papildomus balus paprastai pagaminamiems patiekalams, susidedantiems iš tradicinių ingredientų. Autoriai taip pat gali tikėtis palankesnių komisijos vertinimų, jeigu jų sukurtos receptūros galės būti nesunkiai pritaikomos vegetarams bei veganams.

Itin svarbu, kad pats patiekalas turėtų savo legendą arba sietųsi su Kauno miesto istorija. Taigi konkurso dalyviams teks pasistengti ne vien prie virtuvės stalo, bet ir naršant po istorinius šaltinius arba pasitelkiant fantaziją.

Nuo kovo 2 d. šefų pateiktas patiekalų receptūras vertins kauniečiai. Internete jie išsamiai susipažins su konkursui pateiktais receptais, jų nuotraukomis bei istorijomis ir balsuos už savo favoritus. Žinoma, prieš tai patys smalsiausieji galės išbandyti receptus pasigamindami patiekalus patys.

3 kauniečių geriausiai įvertintų patiekalų autoriai kovo 30 d. susitiks superfinale. Čia jų pagamintus patiekalus ragaus, atsiradimo istorijų klausysis ir vertins kompetentinga komisija: „Virtuvės mitų griovėjų“ įkūrėjas ir idėjinis lyderis, kulinarinių knygų autorius Alfas Ivanauskas, kaunietis žurnalistas, laidų vedėjas, prodiuseris bei rašytojas Rytis Zemkauskas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, profesorius, Lietuvos kulinarijos istorijos ekspertas Rimvydas Laužikas bei kaunietė, restoranų verslo atstovė, legendinių Kauno barų bei kavinių įkūrėja Beta Kondratenkaitė.

Komisija iš 3 finalininkų receptų išrinks Kauno patiekalą. Jo autorius bus ne tik aukso raidėmis įrašytas į miesto gastronomijos metraščius, bet ir apdovanotas profesionaliu Damasko plieno peilio rinkiniu.

Kauno patiekalo vardą iškovojusi receptūra bus detaliai publikuojama viešai ir prieinama visoms Kauno kavinėmis bei restoranams, kad šiuo kūriniu vis dažniau mėgautųsi tiek kauniečiai, tiek ir miesto svečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius