Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kuo marinuosime grilio kepsnius šią vasarą? Patarimai ir geriausi receptai

Vasaros grilio sezoną dažniausiai pasitinkame laiko išbandytais marinatų receptais, tačiau net ir pamėgti, tradiciniai marinuotos mėsos kepsniai neatsibosta, jei praturtinami netikėtu ingredientu. Švelnūs ir aštrūs, gaivūs ir pikantiški, aromatingi ir egzotiški marinatai kepsnį kilsteli į naują lygį. Į kokias naujų skonių paieškas nuves šis grilio sezonas?
Mėsos marinavimas.
Mėsos marinavimas. / Shutterstock nuotr.

Grilio entuziastai mėgsta mėsą marinuoti patys, tačiau kartais pritrūksta fantazijos, išsenka prieskonių atsargos namų virtuvėje ar paprasčiausiai pritrūksta laiko. Tradicinių ir pamėgtų marinatų, prieskonių, ir visko, ko reikia grilinimui, visada rasite visose „Lidl“ parduotuvėse.

Pagrindiniai marinato ingredientai

Druska. Druska yra bet kokio marinato pagrindas, užtikrinantis proceso sėkmę. Druska ištraukia iš mėsos sultis, kurios prisigėrę prieskoniai susigeria atgal į mėsą ir pagerina jos skonį. Taip pat druska suardo mėsos baltymų struktūras, kurias užpildo marinatas, todėl mėsa tampa drėgnesnė ir minkštesnė.

Aliejus. Būtinas kiekvieno marinato ingredientas, nes daugelis prieskonių ir žalumynų savo skonines savybes išskleidžia tik kartu su riebalais.

Sojos padažas. Tai puikus druskos pakaitalas. Sojos padaže yra glutamo rūgšties, kuri paryškina mėsos skonį.

Žolelės ir prieskoniai. Būtent prieskoniai ir aromatinės žolelės suteikia marinatui savitumo. Marinatui tinka pipirai, raudonėliai, kalendros, rozmarinai ir česnakai. Jei mėgstate aštriai, marinate turėtų dominuoti čili, jalapeno pipirai, uoginės paprikos, o jei norite tikro iššūkio, į marinatą įmeskite gabalėlį habanero pipiro.

Gaminkite patys arba ieškokite parduotuvėse. Jei namuose neturite visų reikiamų marinato ingredientų, naudokite jau paruoštus prieskonių mišinius vištienai, mėsai, žuviai. „Lidl“ rasite padažus grilio kepsniams ir šašlykams, aštraus, švelnaus, klasikinio skonio ar ekologišką kečupus, įvairių rūšių čili padažų, įvairių rūšių čili ir uogų padažų, adžikos.

Shutterstock nuotr./Mėsos marinavimas.
Shutterstock nuotr./Mėsos marinavimas.

Svarbiausios marinavimo taisyklės

1. Jei norite pagreitinti marinavimosi procesą, naudokite actą, majonezą, citrinos sultis, mineralinį vandenį ar obuolių sultis.

2. Pasirinkite tinkamą marinavimo laiką, kuris priklauso nuo mėsos rūšies. Kiauliena marinuojama ilgiau, vištienai užtenka trumpesnio laiko. Taip pat atsižvelkite ir į mėsos dalis – kuo kietesnė mėsa, tuo ilgiau ją reikia marinuoti: iš sprandinės šašlykus paruošite greičiau nei iš kumpio. Vištienos krūtinėlė marinuojama trumpiau nei šlaunelės ar sparneliai.

3. Marinavimo laiką trumpina ir mažesniais gabaliukais supjaustyta mėsa. Dar vienas triukas – jei neturite laiko ilgai marinuoti mėsą, sudėkite ją į vakuuminį maišelį. Toks metodas dar labiau pagerina mėsos skonį nei ilgas marinavimas.

4. Marinatą reikia gerai įtrinti į mėsą ir pamasažuoti, kad skystis susigertų. Tai pagreitina marinavimosi procesą, o mėsa būna minkštesnė. Marinatas dar geriau susigers, jei mėsą subadysite šakute ar peilio galiuku.

5. Geriausia mėsą marinuoti įdėjus į plastikinį, sandariai uždaromą maišelį, kurį retkarčiais reikia pavartyti.

6. Marinatas prisigeria mėsos sulčių, todėl niekada jo nenaudokite antrą kartą.

7. Ir svarbiausia – koks bebūtų tobulas marinatas, kepsnio sėkmė priklauso nuo kepsninės temperatūros ir kepimo laiko.

Siūlome išbandyti tris puikius marinatų recepts šiam grilio sezonui!

Shutterstock nuotr./Mėsos marinavimas.
Shutterstock nuotr./Mėsos marinavimas.

Sojos marinatas, pagardintas citrinos sultimis ir žolelėmis

Šis marinatas kepsniui suteikia išraiškinga, stiprų skonį, kuriame dominuoja sojos ir Vorčesterio padažai. Ne mažiau svarbios papildomos skonio natos. Marinatas puikiai tinka kiaulienos kepsniams.

Ingredientai:

  • 1 ½ puodelio alyvuogių aliejaus,
  • ¾ puodelio sojos padažo,
  • ½ puodelio Vorčesterio padažo,
  • ½ puodelio raudono vyno acto,
  • ⅓ puodelio citrinų sulčių,
  • 2 valg.š. garstyčių,
  • 1 arbat.š. druskos,
  • 1 valg.š. juodųjų pipirų,
  • 1 ½ valg.š. šviežių petražolių,
  • 1 kg kiaulienos sprandinės arba mentės.

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus sumaišykite, pabaigoje sudėkite susmulkintas petražoles.
  2. Mėsą supjaustykite norimo dydžio kepsniais, įtrinkite marinatu ir įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 8 val.
  3. Kepkite ant grotelių apie 15-20 min., kol mėsa gražiai apskrus.

Saldžiarūgščio skonio marinatas su obuolių sultimis

Jei sandėliuke liko praeitos vasaros naminių obuolių sulčių, laikas jas sunaudoti. Svarbu, kad sultys būtų saldžiarūgštės, kurios suminkština mėsą ir suteikia gaivaus skonio.

Ingredientai:

  • 0,5 l obuolių sulčių,
  • 3 vnt. svogūnų,
  • 3 skiltelės česnako,
  • 2 arbat.š. prieskonių mėsai,
  • druskos, pipirų pagal skonį,
  • 2 kg kiaulienos sprandinės.

Gaminimas:

1.Paruoškite marinatą: svogūnus ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su mėsos prieskoniais.

3.Mėsą supjaustykite kepsneliais, įtrinkite paruoštu marinatu ir užpilkite obuolių sultimis.

4.Pamarinuokite mėsą 5–8 valandas.

5. Įkaitinkite grilį ir kepkite mėsą ant grotelių apie 15–20 min.

Shutterstock nuotr./Mėsos marinavimas.
Shutterstock nuotr./Mėsos marinavimas.

Balzamiko acto marinatas su džiovintomis žolelėmis

Visus ingredientus rasite savo virtuvės spintelėje, nes tai dažniausiai naudojami prieskoniai ir džiovintos žolelės. Balzamiko actas kepsniui suteikia gurmaniško skonio. Ypač tinka vištienai.

Ingredientai:

  • ¾ puodelio balzamino acto,
  • ½ puodelio vandens,
  • 1 arbat. š. džiovintų svogūnų,
  • ½ arbat. š. raudonosios paprikos miltelių,
  • ½ arbat. š. džiovinto česnako,
  • ¼ arbat. š. druskos,
  • ¼ arbat. š. juodųjų pipirų,
  • ¼ arbat. š. džiovinto rozmarino,
  • ¼ arbat. čili miltelių,
  • ⅛ arbat. š. džiovinto mairūno,
  • 4 vnt. vištienos filė.

Gaminimas:

1.Į balzamino actą įpilkite vandens, sumaišykite su visais sausais prieskoniais

2. Įtrinkite į vištieną. Marinuokite apie 3-5 val.

3.Kepkite filė ant įkaitinto grilio grotelių apie 10 min.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje