Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviški koldūnai tapo tarptautinio reitingo hitu: ar atspėsit, į kurią vietą jie šoko?

Daugelio šalių gyventojai savo nacionalinius patiekalus laiko pačiais pačiausiais ir skaniausiais. Ko gero, jokia išimtis ir lietuviai. Dabar turime progą didžiuotis, nes populiari maisto reitingavimo svetainė Tasteatlas.com neseniai puikiai įvertino lietuviškus koldūnus. Žinoma, paskelbus šį reitingą, socialiniuose tinkluose kaipmat užvirė diskusijos.
Koldūnų gamyba
Koldūnų gamyba / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tasteatlas.com paskelbė visą geriausių pasaulyje virtinių šimtuką, sąrašą pradeda 100-oji vieta, o tada keliaujama viršun iki pat pirmosios.

Patikėsite ar ne, tačiau lietuviški koldūnai atsidūrė net antroje reitingo vietoje, nusileidę tik Šiaurės Kinijoje populiariai virtinių rūšiai, vadinamai goutie.

Įprastai šie kiniški virtiniai, įvardijami kaip skaniausi pasaulyje, yra įdaromi malta kiauliena, kininiu kopūstu, svogūnų laiškais, imbieru, ryžių vynu ir sezamų sėklų aliejumi. Jie ruošiami keptuvėje, kur tuo pat metu viena virtinių pusė skrudinama, o kita dalis verda garuose.

Tačiau grįžkime prie lietuviškų koldūnų. Reitinge patikslinama, jog Baltarusijoje šis patiekalas vadinamas kalduny, Lenkijoje – kolduny ir tai yra tipiškas šio regiono valgis. Skaitytojams paaiškinama, jog koldūnai verdami pasūdytame vandenyje, jie gali būti įdaryti malta kiauliena, jautiena, vištiena, taip pat varške ar grybais, o yra patiekiami su tokiais priedais, kaip sviestas, grietinė, spirgučiai, juodieji pipirai...

Gedmanto Kropio nuotr. /Koldūnai
Gedmanto Kropio nuotr. /Koldūnai

Tiesa, paskelbus reitingą įsižiebė diskusijos ne tik dėl to, kuris patiekalas skaniausias (variantai – nuo labai skirtingų šalių patiekalų iki „tie, kuriuos verda mano mama“), tačiau ir pačios terminologijos, ką galima vadinti virtiniais.

Ar tai tik tie patiekalai, kai miltinė tešla yra kuo nors įdaroma ir tada šie gaminiai išverdami? Panašu, jog ne, nes kai kurie reitinge įvardinti gaminiai yra ir be jokio įdaro. O kartais gaminys yra su įdaru, tačiau tešla nėra miltinė.

Nidos Degutienės nuotr. /Cepelinai
Nidos Degutienės nuotr. /Cepelinai

Lietuviški cepelinai irgi atsidūrė gana aukštoje – 25-oje reitingo vietoje.

Kadangi apibrėžimas gana išplaukęs, tarp virtinių (dumplings – angl.) atsirado ir lietuviški cepelinai, atsidūrę irgi gana aukštoje – 25-oje reitingo vietoje. Čia pat paaiškinama, jog tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kurio apvalkalas ruošiamas iš bulvių masės, o įdaras dažniausiai būna maltos mėsos. Dar priduriama, jog, panašu, kad šis patiekalas yra vokiškos kilmės, o pavadinimas susijęs su išradėju grafu Ferdinandu von Zeppelinu, kurio sukurto skraidančio įrenginio formą cepelinai ir atkartoja.

Visą skaniausių virtinių šimtuką rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius