-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pauzės grįžta „30 geriausių restoranų“ reitingas: kada jis paaiškės?

Pandemijai stipriai paveikus svetingumo sektorių, vėliau kilus karui Ukrainoje, kuriam laikui buvo nutrūkęs 4 metus iš eilės vykęs Lietuvos restoranų vertinimas ir reitingo „30 geriausių restoranų“ skelbimas. Pertrauka ne tokia ir trumpa – geriausių šalies restoranų sąrašas neskelbtas 3 pastaruosius metus. Rinkai pamažu atsigavus, svečiams grįžus į restoranus, toks reitingas ekspertų ir vėl bus sudarytas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vyno restoranas „Somm“
Restoranas / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kol kas skelbiamas 60-ies restoranų sąrašas, iš kurių Gero maisto akademijos nariai ir rinks 2023-iųjų geriausiuosius.

„Prieš trejus metus mūsų planus rengti penktąjį „30 geriausių restoranų“ reitingą sustabdė Covid pandemija, sujaukusi restoranų darbą ir atnešusi daug sumaišties. Po dvejų metų, kai Covid ėjo į pabaigą ir restoranų sektorius ėmė atsigauti, mus visus sukrėtė Ukrainoje Rusijos pradėtas karas, tad rinkimus dar kartą nukėlėme. Šiemet matome, kad maitinimo rinka vėl grįžo prie įprasto darbo, toliau vystosi restoranų kultūra, atsidaro naujų savitos koncepcijos vietų, lankytojai noriai bando dar nepažintus skonius, todėl po pertraukos nutarėme atnaujinti ir „30 geriausių restoranų“ reitingą“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Organizatorių nuotr./Linas Petrukaitis
Organizatorių nuotr./Linas Petrukaitis

Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, taip pat kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje „30 geriausių restoranų“ rinkimai bus rengiami jau penktą kartą.

Prieš pandemiją šie rinkimai jau buvo tapę nacionaliniu projektu.

„30 geriausių restoranų“ reitingo atgimimas – svarbus žingsnis, vėl iš naujo skatinantis gastronominę kultūrą ir jos plėtrą ne tik sostinėje, bet ir mažesniuose šalies miestuose. Prieš pandemiją šie rinkimai jau buvo tapę nacionaliniu projektu, o geras tradicijas visuomet norisi atgaivinti ir puoselėti“, – teigia Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Reprezentatyviausiu restoranų gidu Lietuvoje vadinamas „30 geriausių restoranų“ sąrašas – geriausių tų metų vietų rinkinys, kuris atspindi pokyčius ir tendencijas viešojo maitinimo sektoriuje.

R.Daskevičiaus nuotr./Gero maisto akademijos Tarybos susirinkimas
R.Daskevičiaus nuotr./Gero maisto akademijos Tarybos susirinkimas

„Šis reitingas svarbus ne tik patiems restoranams, jų virtuvės šefams, savininkams ar lankytojams Lietuvoje. Tai sąrašas, tampantis puikiu gidu turistams, ieškantiems gurmaniškų patyrimų mūsų šalyje ir atvykstantiems išragauti čia siūlomų skonių. Nors rinkimuose visada būna laimėtojai ir tie, kurių eilė dar neatėjo, tokie reiškiniai stipriai prisideda prie pačios restoranų kultūros puoselėjimo, viso sektoriaus bendradarbiavimo ir tinklaveikos“, – sako žurnalo „Geras Skonis" vyr. redaktorė, Tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ Lietuvos padalinio kanclerė Rasa Ščeponienė-Gurevičė.

Kaip bus vertinami restoranai?

Restoranai bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teks už atskleistus maisto skonius.

R.Daskevičiaus nuotr./Restorano patiekalas
R.Daskevičiaus nuotr./Restorano patiekalas

„Per trejus metus restoranų rinkoje įvyko nemažai pokyčių, daug ką pakeitė praūžusi pandemija, tad šiemet, remdamiesi tais pačiais kriterijais, kaip ir anksčiau, iš naujo sudarysime geriausiųjų trisdešimtuką, atlaikiusį nemenkus išbandymus. Balsuojančių šiemet prašysime vertinti restoranus, kurie jau veikė iki šių metų kovo 1-osios, t.y. tie, kurie buvo atidaryti po šios datos, šių metu reitinge vertinami dar nebus, kadangi veikia dar labai neseniai ir tik pradeda savo kelią, kuria savo veidą“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas L.Petrukaitis.

Kas pateko į trumpąjį restoranų sąrašą?

Kaip ir anksčiau, 60 restoranų-kandidatų sąrašą sudarė Gero maisto akademijos Taryba, atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą.

Šių metų trumpajame 60 kandidatų sąraše atsidūrė restoranai iš vienuolikos skirtingų Lietuvos miestų ir vietovių.

Į sąrašą pateko visi restoranai, per paskutinius rinkimus 2019 metais, patekę į TOP 30, išskyrus tris duris jau užvėrusius restoranus – „Sweet root“ ir „Boff“ Vilniuje bei „La Esperanza“ Trakų rajone.

Šiemet į trumpąjį sąrašą pateko net 22 pirmą kartą nominuoti restoranai, tarp jų nemažai pajūrio restoranų, kur maisto kultūra pastaraisiais metais plėtojosi gana sparčiai („Toda“, „Želvė Village & SPA”, „Baltasis žirgas“, „Fisheria“, „Juodasis kalnas“, „Casa de locos“), ir restoranų, besikuriančių mažesniuose šalies miestuose – „Kuchmistrai“ Šakių raj. esančiame Zyplių dvare, SURR Druskininkuose.

R.Daskevičiaus nuotr./Maistas restorane
R.Daskevičiaus nuotr./Maistas restorane

Visus atrinktus restoranus, kurių trumpajame sąraše yra 60, vertins Gero maisto akademijos nariai. „30 geriausių restoranų“ balsavimas akademijos viduje tęsis visą birželį, o geriausiųjų trisdešimtukas bus atskleistas liepos pabaigoje.

Restoranų reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.

Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi 2023 m. restoranai:

Vilniuje: „Džiaugsmas“, „Gastronomika“, „Nineteen18“, „Dine“, „Ertlio namas“, „Gaspar’s“, „Somm“, „Saint Germain“, „Stikliai“, „Momo Grill“ (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), „Amandus“, MEAT (Vilniuje, Nidoje ir Palangoje), „Da Antonio“, „Stebuklai“, „Selfish“, „14Horses“, „Telegrafas“, „Narushi“, „Pacai“, „Bizarre“ (Vilniuje ir Nidoje), „Pachamama“, „Demoloftas“, „Fabrikėlis“, „La Capital“, „Panama Food Garden“, „Brussels Mussels“, „El Mercado“, „Farmer & The Ocean“, „Imperial“, „Mykolo 4“, „Neringa“, „Sue’s Indian Raja“, „Pas mus restoranas“, „Bon Chop“, „Casa peligrosa“

Kaune: „Dia“, „Nüman“, „Monte Pacis“, „Uoksas“, „Arrivée“, „Agave“, „Two senses“

Klaipėdoje: „Monai“, „Baltasis žirgas“, „Casa de locos“

Palangoje: „Vila Komoda“, „Avenue Brasserie“, „Todá“ (ir Nidoje), „Restaurant Palanga“, „Pušų Paunksnėje“, „Žuvinė“

Kretingos rajone: „Želvė village & SPA“

Nidoje: „Sofa de Pancho“, „Fisheria“ (ir Preiloje)

Juodkrantėje: „Juodasis kalnas“

Druskininkuose: SURR, „Velvetti“

Trakuose: „Apvalaus stalo klubas“,

Ventės rage: „Šturmų švyturys“

Šakių rajone: Zyplių dvaro restoranas „Kuchmistrai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius