-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Produktas, kurį mėgo šumerai, o dabar dievina Kim Kardashian

Kas bendro tarp milijardierės influencerės Kim Kardashian, superherojų Thorą vaidinusio Chriso Hemswortho ir prieš tūkstančius metų gyvenusių, pirmuosius miestus-valstybes sukūrusių šumerų? Visi jie mėgo arba mėgsta jogurtą.
Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas / 123RF.com nuotr.

Jau prieš tūkstančius metų vienos seniausių pasaulyje civilizacijos kūrėjai šumerai vartojo šį produktą, o dabartiniais laikais jogurto suvartojimas visame pasaulyje kasmet toliau auga.

Tuo tarpu mitybos ekspertai kalba apie teigiamas jogurto savybes bei dalijasi, kada ir kaip jį palankiausia vartoti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Vida Press nuotr./Jogurtas
Vida Press nuotr./Jogurtas

Mėgsta ir prancūzai, ir amerikiečiai

Pernai pajamos iš jogurto visame pasaulyje siekė 168 mlrd. dolerių, šiemet, prognozuojama, kad pasieks daugiau nei 181 mlrd. dolerių, iki 2028 m. – ir 237 mlrd. Europoje šis skaičius šiemet bus beveik 37 mlrd., o Senojo Žemyno meilę jogurtui galima pagrįsti ir kitokia statistika. Pavyzdžiui, statistinis amerikietis per metus suvalgo tik kiek daugiau nei 6 kilogramus jogurto, o Europos lyderiai, prancūzai, jo suvartoja po daugiau nei 15 kilogramų.

Skaičiuojama, kad daugiau nei pusė Prancūzijos gyventojų, apie 37 mln. gyventojų, jogurtą vartoja kasdien. Neabejotina, kad šumerai, išgirdę tokius skaičius, negalėtų patikėti savo ausimis, mat tuo metu, kai Mesopotamijos teritorijoje buvo pradėtas vartoti jogurtas, visame pasaulyje gyveno tik apie 20 milijonų žmonių.

Manoma, kad jogurtas Mesopotamijoje atsirado prieš maždaug 7 tūkstančius metų. Tikėtina, kad kaip ir dauguma kitų pieno produktų senovėje, jogurtas atrastas netyčia, kai būdavo paveikiamas bakterijų arba rūgdavo aukštoje temperatūroje.

„Scanpix“ nuotr./Kim Kardashian su dukra North
„Scanpix“ nuotr./Kim Kardashian su dukra North

Jogurtą pamilusios pasaulinio garso įžymybės

Net pasauliui besikeičiant, jogurtas sėkmingai plito po pasaulį: jis buvo gerai žinomas produktas Senovės Graikijoje, jį taip pat vartojo ir turkų klajokliai. Ne išimtis ir naujieji laikai, dabar tokios įžymybės kaip K.Kardashian ar C.Hemsworthas pasakoja jogurtą vartojantys dėl jo naudos organizmui.

Interneto įžymybė K.Kardashian yra atviravusi apie savo dietą, pagal kurią angliavandenių suvartojimas buvo itin ribotas, o baltymų – labai didelis. Jogurtas pusryčiams buvo nuolatinis K.Kardashian palydovas.

Aktorius C.Hemsworthas taip pat yra atskleidęs savo sveikos mitybos įpročius, jogurtą superherojų vaidinusi įžymybė valgydavo ir rytais, ir vakarais.

Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas pabrėžia, kad gražių formų išlaikymas ar įgijimas priklauso ne tik nuo jogurto, bet apskritai viso maisto raciono.

„Jeigu žmogus pietums suvalgys riebią kiaulieną, dar mišrainės su majonezu, o pusryčiams jogurto indėlį, tai kas iš to? Kai kalbame apie dietą, reikia omeny turėti visą dietinę mitybą, o ne vieną produktą. Bet, be abejo, jogurtas yra labai sveikatai palankus produktas”, – tvirtina ekspertas.

123RF.com nuotr./Jogurtas, uogos ir ispaninio šalavijo sėklos
123RF.com nuotr./Jogurtas, uogos ir ispaninio šalavijo sėklos

Geriausia vartoti vakare

Pasak R.Stuko, jogurtas yra lengvai virškinamas bei naudingas žarnyno gerųjų bakterijų gyvybingumo palaikymui. Todėl naudingiau jogurtą vartoti vakarais.

„Vakarienei labiau tinka baltyminis maistas, kad ir jogurtas. Žinoma, gal nuo jo vieno nepasisotinsite, bet galima jogurto užsidėti, pavyzdžiui, ant varškės. Ryte, kai mums reikia energijos, geriau vartoti produktus su angliavandeniais, vakare energija mums nereikalinga, riebalų taip pat nereikia, jie ilgai virškinami, o baltymai yra tokie, kurie žalos mums nepadarys”, – paaiškino profesorius.

Šumerai, ko gero, nebūtų patikėję ir tuo, koks šiais laikais yra jogurto pasirinkimas.

„Pasiūla iš tiesų didžiulė. Pavyzdžiui, mes siūlome geriamuosius jogurtus, jogurtus be laktozės, graikiškus jogurtus, švelnius jogurtus, pasukų jogurtus, sluoksniuotus jogurtus ir t.t. Kitaip tariant, kiekvienam žmogui – pagal norus ir poreikius. Ir, žinoma, visi jie gali būti skirtingų skonių, pradedant tokiais tradiciniais kaip mėlynių, baigiant, pavyzdžiui, figų ir gvajavų”, – pasakoja Edita Stasytienė, AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ vyriausioji technologė. Ji taip pat pabrėžia, kad jei senovės žmonės jogurtą sukūrė netyčia, tai dabar šiam produktui gaminti naudojamos moderniausios technologijos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Bėgant laikui, keičiasi ir jogurto vartojimo tradicijos. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje jogurtą vartojo žemesnės klasės atstovai, valstiečiai, o dabar šio tipo produktas – populiarus visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius