Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką reikia žinoti apie rapsų aliejų

Norėdami maitintis sveikiau, išvengti alergijų ir organizmui nenaudingų medžiagų, reikia domėtis produktų sudėtimi, skaityti etiketes. Bet jei nesate mitybos specialistai ar chemijos žinovai, suprasti, ką reiškia išvardyti ingredientai, yra sunku.
Rapsų aliejus
Rapsų aliejus / Partnerių nuotr.

Kaip žinoti, į ką reikia labiausiai atkreipti dėmesį skaitant rapsų aliejaus etiketę?

Jeigu etiketėje nurodyta “Rafinuotas aliejus”, jis skaidrus, neturi drumzlių, o jeigu jis dar ir dezodoruotas, vadinasi, nepasižymi nei specifiniu skoniu, nei kvapu. Toks aliejus labiausiai tinka kepimui ir skrudinimui gruzdintuvėje, taip pat jis gali būti padažų ir marinatų pagrindas.

Nerafinuotas aliejus turi drumzlių, pasižymi specifine spalva, skoniu ir kvapu. Pagal skonio savybes nerafinuotas aliejus ypač tinka mišrainėms, salotoms bei užkandžiams ruošti. Bet jis netinka kepimui, nes svyla, pridega, skleidžia ne itin malonų kvapą.

Kai kurių rapsų aliejaus gamintojų etiketėse randame papildomą ir labai svarbią vartotojui informaciją:

Riebalai - 92 g/ 100 ml, kuriuos sudaro:

  • Sočiųjų riebalų rūgštys - šios rūšies rūgščių produkte turi būti kuo mažiau, nes jų patartina vengti. Rapsų aliejus turi mažai sočiųjų riebalų rūgščių – 6 g/100 ml ir pakankamai nesočiųjų, taigi šiuo atžvilgiu jo sudėtis subalansuota.
  • Mononesočiųjų riebalų rūgštys (Omega 9). Mokslininkų buvo atskleista, kad mononesotieji riebalai prisideda prie normalaus cholesterolio lygio palaikymo žmogaus organizme. Šie riebalai ląstelėse pristabdo oksidavimosi procesus. Rapsų aliejus turtingas šia riebalų rūgštimi – 53 g/100 ml.
  • Polinesočios riebalų rūgštys (Omega 6 ir Omega 3) - pastarosios yra ypač reikalingos tinkamam ląstelių augimui. Šių riebalų rūgščių organizmas pats pasigaminti negali, todėl jas būtina gauti su maistu. Jų rapsų aliejuje yra 33 g/100 ml (Omega 6 – 25 g, Omega 3 – 8 g).

Daugelis rafinuotų aliejų turi pakankamai aukštą degimo temperatūrą. Taip yra dėl to, kad rafinavimo metu pašalinamos priemaišos, kurios sukelia aliejaus degimą (pradeda rūkti dūmai). Maisto produktai kepami 160-190 °C. Rafinuoto rapsų aliejaus degimo temperatūra – 204°C, todėl jis puikiai tinka kepimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius